Μεγάλη επικίνδυνη απάτη με ελαστικά - Πώς την εντοπίζεις; Πώς θα προστατευτείς;

Οι απάτες στον χώρο του αυτοκινήτου δεν έχουν τέλος, με μία από τις πιο επικίνδυνες να αφορά τα μεταχειρισμένα ελαστικά.

  • -
  • -

Κατά καιρούς έχουμε δει πολλές απάτες γύρω από το αυτοκίνητο. Κάποιες έχουν μόνο οικονομικές επιπτώσεις για τα θύματα, ενώ άλλες κρύβουν πραγματικούς κινδύνους για όσους είναι αρκετά άτυχοι ώστε να βρεθούν στο διάβα τους.

Η τελευταία που αλιεύσαμε στο internet έχει να κάνει με τα ελαστικά και μπορεί να κινηθεί σε όλο το φάσμα της επικινδυνότητας. Από απλά επιζήμια για το πορτοφόλι μας, μέχρι του να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική μας ακεραιότητα και την ασφάλεια στον δρόμο.

bridgestone-metaxeirismeno-elastiko-elastika-apati

Πώς ανακαλύψαμε την απάτη με τα μεταχειρισμένα ελαστικά;

Η αρχή έγινε όταν είδαμε μία φωτογραφία που ανέβασε βουλκανιζατέρ στην ομάδα PETROLHEADS.GR στο facebook. Στην εικόνα βλέπουμε ένα ελαστικό το οποίο αναγράφει ως ημερομηνία κατασκευής την 50η εβδομάδα του 2022, δηλαδή το χρονικό διάστημα από τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου εκείνης της χρονιάς.

Δείτε ακόμαΧρειάζονται ειδικά λάστιχα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Πώς θα καταλάβεις ότι έχει παραποιηθεί η ημερομηνία κατασκευής του ελαστικού

Ωστόσο, αν παρατηρήσουμε καλά το ελαστικό έχει τριφτεί γύρω από το σημείο όπου βρίσκεται το πινακάκι της ημερομηνίας. Επιπλέον, το πινακάκι αλλά και οι αριθμοί δεν είναι τελείως ευθυγραμμισμένοι με τα υπόλοιπα γράμματα σε εκείνο το σημείο. Τέλος, η γραμματοσειρά των αριθμών είναι ελαφρώς διαφορετική από εκείνη που χρησιμοποιείται στα υπόλοιπα στοιχεία του ελαστικού.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f475f3d995a68e6f5614944c4683ee22.jpg

Όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ένα και μόνο συμπέρασμα. Η ημερομηνία κατασκευής που αναγράφεται είναι ψεύτικη και τα ελαστικά είναι παλαιότερης χρονολογίας. Πρόκειται για διπλή απάτη η οποία προκαλεί οικονομική ζημία, αλλά δημιουργεί και θέμα ασφάλειας.

Η τετράδα στην οποία ανήκει και το ελαστικό που βλέπουμε στις φωτογραφίες έφτασε στο βουλκανιζατέρ που ανέβασε τη φωτογραφία, από έναν πελάτη ο οποίος ζήτησε να γίνει τοποθέτηση.

Εκτός από τα σημάδια που αναφέραμε νωρίτερα, οι άνθρωποι στο συγκεκριμένο βουλκανιζατέρ αντιλήφθηκαν την απάτη και για έναν ακόμα λόγο. Μέσω της εμπειρίας τους ήξεραν ότι αυτό που είχαν μπροστά τους ήταν ένα παλιό μοντέλο ελαστικού, του οποίου η παραγωγή έχει σχεδόν σταματήσει. Κατά συνέπεια, ήταν πολύ μικρές οι πιθανότητες η ημερομηνία που έβλεπαν να είναι αληθινή.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/05c40a518b778feab79609779a17380a.jpg

Γιατί αλλάζουν την ημερομηνία στα μεταχειρισμένα ελαστικά;

Όταν πωλείται ένα μεταχειρισμένο ελαστικό, η τιμή του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την παλαιότητά του. Όσο πιο καινούριο, τόσο πιο ακριβό. Αλλάζοντας την ημερομηνία κατασκευής, λοιπόν, οι επιτήδειοι μπορούν να πουλήσουν την ίδια τετράδα, σε σημαντικά μεγαλύτερη τιμή.

Εκτός από την οικονομική ζημία για τον πελάτη που αποζητά μία προσιτή λύση για να αλλάξει ελαστικά στο αυτοκίνητό του, αυτή η απάτη έχει επιπτώσεις και στην οδική ασφάλεια. Ο χρήστης θεωρεί ότι έχει σχετικά καινούρια ελαστικά, όμως στην πραγματικότητα είναι σημαντικά παλαιότερα.

Όσο παλιώνει ένα ελαστικό πέφτει η απόδοσή του, με αποτέλεσμα χειρότερο κράτημα στον δρόμο, μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος και πολύ πιο εύκολη απώλεια ελέγχου στη βροχή. Σίγουρα το εκάστοτε βουλκανιζατέρ μπορεί να ελέγξει σε σημαντικό βαθμό την καταλληλότητα ενός ελαστικού, όμως κανένας δεν μπορεί να ξέρει με 100% βεβαιότητα την ακριβή κατάστασή του. Επιπλέον, η παλαιότητα δεν αποτελεί θέμα ταμπού. Τα ελαστικά ενός αυτοκινήτου που κάνει λίγα χιλιόμετρα και σταθμεύει σε κλειστό γκαράζ, θα αντέξουν σημαντικά περισσότερο από ενός που κάνει περισσότερα χιλιόμετρα και παρκάρει έξω, με αποτέλεσμα να εκτίθενται συνεχώς στο φως του καυτού ελληνικού ήλιου και στις καιρικές συνθήκες.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/4fc5f376eef34c56eafe6c3f44a23a91.jpg

Πώς γίνεται η απάτη με τα μεταχειρισμένα ελαστικά;

Η τακτική των απατεώνων που προχωρούν σε τέτοιου είδους αλλαγές είναι απλή. Τρίβουν το ελαστικό εκεί που είναι η ημερομηνία και στη συνέχεια εφαρμόζουν την καινούρια με θερμοκόλληση. Αν και το συγκεκριμένο βουλκανιζατέρ δεν έχει συναντήσει πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις, υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες φήμες ότι έχει στηθεί κύκλωμα στο Κιλκίς, το οποίο φέρνει μεταχειρισμένα ελαστικά από τη Βουλγαρία και αλλάζει τις ημερομηνίες.

Πώς προστατεύονται οι οδηγοί από την απάτη;

Για να προστατευτούν οι οδηγοί από απάτες τέτοιου είδους θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί. Ένας τρόπος είναι να κοιτάνε για σημάδια όπως τα παραπάνω, αλλά ακόμα καλύτερα είναι να πηγαίνουν σε κατάστημα ελαστικών που εμπιστεύονται ότι το λειτουργούν σωστοί επαγγελματίες. Είδαμε ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση η εμπειρία και ο επαγγελματισμός των ανθρώπων του βουλκανιζατέρ, έπαιξαν κομβικό ρόλο στο να εντοπιστεί εύκολα η απάτη.

Μεταχειρισμένα premium ελαστικά ή καινούρια από πιο προσιτές μάρκες;

Μία εναλλακτική η οποία δίνει λύση σε όλα τα παραπάνω είναι η επιλογή ελαστικών από κάποια εταιρεία με πιο προσιτές τιμές. Ίσως υπάρχει η πιθανότητα το τελικό προϊόν να μην είναι εφάμιλλο με πιο «βαριά» ονόματα του χώρου, όμως στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων είναι καλύτερα να βάλεις low-budget ελαστικά και να τα αλλάξεις σε τρία χρόνια, παρά να πας σε μεταχειρισμένο. Άλλωστε δεν υπάρχει κάποιος προφανής λόγος ώστε κάποιος να αλλάξει μία καλή τετράδα ελαστικών, αν δεν έχουν βγάλει κάποιο σοβαρό πρόβλημα, οπότε είναι υπερβολικά δύσκολο να πετύχεις μεταχειρισμένα που να αξίζουν τα λεφτά τους.

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...