Χρειάζονται ειδικά λάστιχα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Στην αγορά κυκλοφορούν ελαστικά που ισχυρίζονται ότι είναι ειδικά κατασκευασμένα για ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Υπάρχει τέτοια ανάγκη ή είναι «κόλπο» των εταιρειών;

  • -
  • -

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα πλέον έχουν αρχίσει να εδραιώνονται για τα καλά. Αν και έχουν πολλά κοινά στοιχεία με εκείνα που χρησιμοποιούν υγρά καύσιμα όπως η βενζίνη και το diesel, έχουν και αρκετές διαφορές λόγω του εντελώς διαφορετικού τρόπου με τον οποίο κινούνται.

Η έλευση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων έκανε τις εταιρείες ελαστικών να ασχοληθούν με την δημιουργία λύσεων, οι οποίες είναι ειδικά σχεδιασμένες για τα αυτοκίνητα με μπαταρία. Το ερώτημα που προκύπτει από αυτή την κίνηση είναι το εξής. Υπάρχει ρεαλιστικά η ανάγκη δημιουργίας ελαστικών ειδικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή είναι απλά μία μόδα;

Goodyear-Electric-Drive-elastiko-ilektriko

Οι «παράλογες» απαιτήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τα ελαστικά τους

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ζητάνε από τα ελαστικά τους πράγματα ακατόρθωτα, με τις απαιτήσεις να είναι πλήρως αντίθετες μεταξύ τους. Από τη μία πρέπει να έχουν πολύ καλή πρόσφυση ώστε να περνάνε εύκολα την απότομη δύναμη στον δρόμο, αλλά και να φρενάρουν άμεσα παρά το μεγάλο βάρος αυτών των αυτοκινήτων. Από την άλλη πρέπει να έχουν μικρή αντίσταση κύλισης ώστε να κυλάνε όσο γίνεται πιο εύκολα στον δρόμο και να μειώνεται η κατανάλωση ρεύματος, ώστε να αυξάνεται η αυτονομία.

Δείτε ακόμα: Αξίζουν τα οικολογικά λάστιχα ή χάνεις σε κράτημα; Αναλυτική δοκιμή

Επιπλέον, πρέπει να είναι σκληρά για να αντέχουν τα παραπάνω κιλά που ζυγίζουν τα αυτοκίνητα με μπαταρία, αλλά ταυτόχρονα πρέπει να είναι και όσο γίνεται πιο αθόρυβα αφού η έλλειψη ήχου από τον κινητήρα, κάνει πιο εύκολο να ακουστεί ο ήχος κύλισης.

tesla-troxos-zanta-elastiko

Περισσότερη πρόσφυση ή χαμηλότερη αντίσταση κύλισης; Και τα δύο!

Είναι εμφανές ότι πρόκειται για ζητούμενα πλήρως αντικρουόμενα μεταξύ τους. Για να έχεις περισσότερη πρόσφυση χρειάζεσαι να αυξηθεί το πλάτος, να είναι πιο μαλακή η γόμα και να μεγαλώσει η διάμετρος. Φυσικά δεν είναι απαραίτητο να συμβαίνουν και τα τρία, αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιος συνδυασμός τους. Ωστόσο, όλες αυτές οι επιλογές αυξάνουν την αντίσταση κύλισης.

Για να μειωθεί η αντίσταση κύλισης πρέπει τα ελαστικά να είναι στενά, σκληρά και μικρής διαμέτρου. Ανάλογα με τις ανάγκες επιλέγεται μία ή περισσότερες από αυτές τις ενέργειες. Φυσικά και οι τρεις επιλογές μειώνουν την πρόσφυση.

elastiko-ilektriko-bmw-i3

Απολύτως απαραίτητη η δημιουργία ελαστικών ειδικών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Από τα παραπάνω βγαίνει εύκολα το συμπέρασμα ότι τα ελαστικά που κυκλοφορούσαν ήδη στην αγορά πριν την έλευση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων δεν μπορούσαν να ικανοποιήσουν όλες αυτές τις απαιτήσεις, οπότε ήταν επιτακτική η ανάγκη δημιουργίας νέων, τα οποία θα προορίζονται για τα μοντέλα με μπαταρία.

Για να τα καταφέρουν οι εταιρείες ελαστικών κατέφυγαν σε καινοτόμες λύσεις. Πειραματίστηκαν και πειραματίζονται ακόμα με την χάραξη της γόμας, έκαναν πιο σκληρά τα πλαϊνά ώστε να προσφέρεται επαρκής στήριξη παρά το αυξημένο βάρος των αυτοκινήτων, σε πολλές περιπτώσεις προτείνουν να τα φουσκώνουμε σε σημαντικά υψηλότερη πίεση (μέχρι και 45 psi), ενώ τοποθέτησαν αφρό ή/και άλλα υλικά στο εσωτερικό του ελαστικού ώστε να μειώνεται ο παραγόμενος ήχος.

Απαντώντας στο ερώτημα του τίτλου, λοιπόν, η δημιουργία ελαστικών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι απαραίτητη. Οι ανάγκες αυτών των αυτοκινήτων είναι πολύ διαφορετικές και τα ελαστικά που προορίζονται για τα θερμικά αυτοκίνητα δεν μπορούν να τις ικανοποιήσουν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...