Κακοκαιρία Daniel: Περισσότερα από 7 εκατ. € οι αποζημιώσεις για ζημιές σε Ι.Χ.

Σύμφωνα με στοιχεία από την πρώτη εκτίμηση της ΕΑΕΕ, οι δηλωθείσες ασφαλισμένες ζημιές από την κακοκαιρία Daniel έφτασαν τις 7.426 με την αξία τους να ξεπερνά τα 372 εκατ. €.

  • -
  • -

Η ΕΑΕΕ ολοκλήρωσε την έρευνα μεταξύ των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων σχετικά με την πρώτη εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα (κακοκαιρία Daniel: βροχοπτώσεις-πλημμύρες) που επικράτησαν στην Ελλάδα (με ιδιαίτερη ένταση σε Θεσσαλία, Πελοπόννησο κ.ά.) την περίοδο 5 - 8 Σεπτεμβρίου 2023.

Η μεγάλη ένταση των βροχοπτώσεων είχε ως αποτέλεσμα τεράστιες υλικές καταστροφές και τον θάνατο 17 ανθρώπων στην Ελλάδα. Η κακοκαιρία ξεκίνησε στις 4 Σεπτεμβρίου 2023 από το Ιόνιο Πέλαγος. Τις επόμενες ημέρες το φαινόμενο κορυφώθηκε στον κάμπο της Θεσσαλίας προκαλώντας μεγάλες και εκτεταμένες πλημμύρες, με τις πλημμυρισμένες εκτάσεις σύμφωνα με δορυφορικές μετρήσεις να φθάνουν τα 720.000 στρέμματα.

Τα κόστη των αποζημιώσεων

Στόχος της έρευνας ήταν η καταγραφή της πρώτης εκτίμησης των ζημιών (σε πλήθος και σε ποσό) των ασφαλίσεων περιουσίας και αυτοκινήτων, που είχαν αναγγελθεί στις Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, εξ’ αιτίας των συγκεκριμένων φαινομένων.

Ειδικότερα, η έρευνα περιέλαβε τον γεωγραφικό προσδιορισμό των ασφαλισμένων κινδύνων και των ζημιών (σε επίπεδο πόλης ή περιοχής) με την χρήση του ταχυδρομικού κώδικα του ασφαλισμένου ακινήτου ή του τόπου ζημιάς (για αυτοκίνητα). Τα ακίνητα κατηγοριοποιήθηκαν περαιτέρω σε κατοικίες, εμπορικές και βιομηχανικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχεία, τεχνικά έργα, έργα υποδομών εν λειτουργία, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις και αγροτικές εγκαταστάσεις .

Στην έρευνα συμμετείχαν με τις απαντήσεις τους 24 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι αθροίζουν το 97% της παραγωγής των ασφαλίσεων περιουσίας. Η πρώτη εκτίμηση των ανωτέρω επιχειρήσεων από τις αναγγελίες των ζημιών συνολικά αναφέρεται σε 7.426 ζημιές, το ύψος των οποίων εκτιμάται συνολικά σε 372 εκατ.€.

Δείτε ακόμα: Τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα κοστίζουν στην Ελλάδα εκατομμύρια ευρώ;

Από αυτές, 5.138 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 364 εκατ. €), 2.278 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 7,7 εκατ. €), 6 ζημιές τις ασφαλίσεις σκαφών (εκτίμηση 43 χιλ. €) και 4 ζημιές τις ασφαλίσεις μεταφορών (εκτίμηση 61,5 χιλ. €).

Ασφαλίσεις αυτοκινήτων

Ως προς τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων, όπως προαναφέραμε, δηλώθηκαν συνολικά στις συμμετέχουσες Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις στην έρευνα 2.278 ζημιές με ποσό πρώτης εκτίμησης για αποζημίωση τα 7.736.080 €, άρα η μέση δηλωθείσα ζημία έφθασε τα 3.396 €.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...