Γιατί απαγορεύτηκε η διαφήμιση του Toyota Hilux [video];

Η διαφήμιση της Toyota για το best seller pick up της, το Hilux, απαγορεύτηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο… για περιβαλλοντικούς λόγους.

  • -
  • -

Η «Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων» στο Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε τόσο την αφίσα όσο και το βίντεο του Toyota Hilux στη χώρα γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην επεξήγησή της, προωθεί την λανθασμένη εικόνα για την οδήγηση του εν λόγω οχήματος στη φύση με βλαβερές επιπτώσεις για το περιβάλλον.

Η βρετανική υπηρεσία ανέφερε μάλιστα ότι τόσο η αφίσα της Toyota όσο και το video που «κυκλοφόρησε» σε κανάλια και στο YouTube δημιουργήθηκαν χωρίς «αίσθημα ευθύνης προς την κοινωνία και το περιβάλλον».

Πρώτη φορά στα χρονικά

Είναι η πρώτη φορά που η Αρχή Προτύπων Διαφήμισης (ASA) στη Βρετανία μπλοκάρει μια αυτοκινητική διαφήμιση με το αιτιολογικό της παραβίασης της κοινωνικής ευθύνης σε περιβαλλοντικό πλαίσιο.

Το βίντεο της Toyota έδειχνε δεκάδες Hilux να κινούνται εκτός δρόμου, συμπεριλαμβανομένου ενός ποταμού, ενώ μια φωνή περιέγραφε τη σκηνή ως «ένα από τα μοναδικά θεάματα που μπορεί κανείς να βιώσει στη φύση».

toyota-2

Στη συνέχεια, τα Toyota Hilux βρίσκονται όλα μαζί σε έναν δρόμο και κατευθύνονται σε μια αστική περιοχή προκαλώντας αναστάτωση στο περιβάλλον… της πόλης. Το διαφημιστικό σποτ ολοκληρώνεται με μια φωνή να αναφέρει τα εξής: «Toyota Hilux. Γεννημένο για περιπλανήσεις». Η δε αφίσα δείχνει δύο SUV σε πρώτο πλάνο, ακολουθούμενα από πολλά ακόμα Hilux που διασχίζουν ένα βραχώδες έδαφος πάνω σε ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης.

Η καταγγελία υποβλήθηκε από το Adfree Cities, ένα δίκτυο ακτιβιστών που προσπαθεί να αποσύρει παρόμοιες διαφημίσεις από δημόσιους χώρους. Υποστήριξαν μάλιστα, ότι οι διαφημίσεις αυτές δημιουργούν μια κακή συμπεριφορά στους οδηγούς αυτών των οχημάτων, με επιβλαβή αποτελέσματα για το περιβάλλον.

Δείτε ακόμα: Η Toyota δημιουργεί νέα ηλεκτρικά με ανακυκλωμένες μπαταρίες από τα παλιά υβριδικά της

Η Veronica Wignall, υψηλόβαθμο στέλεχος της Adfree Cities, δήλωσε: «Αυτές οι διαφημίσεις αποτελούν την επιτομή της απόλυτης περιφρόνησης της Toyota για τη φύση και το κλίμα, παρουσιάζοντας τα εξαιρετικά ρυπογόνα οχήματα της να κινούνται με μεγάλη ταχύτητα μέσα από ποτάμια και άγρια λιβάδια».

Η Toyota υπερασπίστηκε την καμπάνια του Hilux υποστηρίζοντας ότι το όχημα σχεδιάστηκε για… δύσκολες αποστολές και απευθύνεται σε όλους όσους εργάζονται σε βιομηχανίες όπως η γεωργία και η δασοκομία που έχουν πραγματική ανάγκη για οχήματα με τις προδιαγραφές του Hilux και αυξημένες απαιτήσεις εκτός δρόμου. Η ιαπωνική φίρμα δεν παρέλειψε μάλιστα να τονίσει ότι όχι μόνο είναι ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας όσον αφορά τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα αλλά κάθε της κίνηση και κάθε μοντέλο που παράγει δημιουργείται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...