Ένας μπλε διάδρομος θα ενώσει την Καλαμάτα με την Ιταλία

Ένας ολοκαίνουριος αυτοκινητόδρομος έρχεται για να αλλάξει τον χάρτη των μετακινήσεων στην Ελλάδα και τα δυτικά Βαλκάνια.

  • -
  • -

Από την Καλαμάτα στην Ιταλία οδηγώντας θα μπορούμε να πάμε τα επόμενα χρόνια, χρησιμοποιώντας έναν νέο και ασφαλή αυτοκινητόδρομο, ο οποίος θα διασχίζει όλα τα δυτικά Βαλκάνια.

Πρόκειται για ένα έργο που θα φέρει επανάσταση στις μετακινήσεις, ανάμεσα σε χώρες οι οποίες μπορεί να συνορεύουν μεταξύ τους, όμως έχουν αδύναμες οδικές συνδέσεις. Η ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου αναμένεται να οδηγήσει σε ανάπτυξη και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών που θα ενώνει.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/2638f1f1994f770340aae8b262ea7787.jpg

Πώς θα ονομάζεται ο νέος αυτοκινητόδρομος Καλαμάτα - Ιταλία;

Η ονομασία αυτού του αυτοκινητόδρομου θα είναι «Μπλε Διάδρομος» (Blue Corridor στα Αγγλικά) και πρόκειται για ένα έργο συνεργασίας ανάμεσα σε 7 χώρες. Αυτές είναι οι Ιταλία, Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Αλβανία και Ελλάδα.

Δείτε ακόμα: Στην τελική ευθεία ο νέος δρόμος που ενώνει Ελλάδα και Αλβανία

Η ολοκλήρωση του Μπλε Διαδρόμου θα επιτρέψει την πραγματοποίηση οδικών ταξιδιών που σήμερα είναι σημαντικά πιο δύσκολα. Χαρακτηριστικά, κάποιος θα μπορεί να ξεκινήσει από την Καλαμάτα και να φτάσει στην Τεργέστη της Ιταλίας, με άνεση και ασφάλεια. Φυσικά από εκεί θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το ιταλικό δίκτυο αυτοκινητοδρόμων και να πάει οπουδήποτε στη γειτονική χώρα ή σε οποιαδήποτε άλλη της Ευρώπης.

mple-diadromos-xartis

Τα οφέλη της Ελλάδας από τον Μπλε Διάδρομο

Επιπλέον, ο Μπλε Διάδρομος θα βοηθήσει στην εξωστρέφεια της Ηπείρου, μίας Περιφέρειας η οποία λόγω του ανάγλυφου που τη χαρακτηρίζει, έχει δύσκολες μετακινήσεις.

Το συνολικό μήκος του Μπλε Διαδρόμου θα είναι 1.500 km περίπου και η κάθε χώρα αναλαμβάνει να κατασκευάσει το δικό της κομμάτι, προβλέποντας τη διασύνδεση με εκείνα των γειτονικών της χωρών.

Αυτή τη στιγμή η Κροατία έχει κάνει τη μεγαλύτερη πρόοδο, ενώ η Ελλάδα έχει ήδη προκηρύξει το κομμάτι που θα ενώνει τα Ιωάννινα με την Κακκαβιά. Πιο νότια ο αυτοκινητόδρομος θα εξυπηρετείται από την Ιόνια Οδό και μετά την Πάτρα από την επέκταση της Ολυμπίας Οδού μέχρι τον Πύργο. Το τελευταίο κομμάτι που μένει να κατασκευαστεί από εκεί και μετά, είναι η σύνδεση Πύργος - Καλό Νερό - Τσακώνα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...