160 km αυτονομία με 5 λεπτά φόρτιση - Ποιο αυτοκίνητο τα καταφέρνει;

Οι εταιρείες θέλουν να κάνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να φορτίζουν όσο γίνεται πιο γρήγορα. Με αυτό το αυτοκίνητο, η φόρτιση ανεβαίνει επίπεδο.

  • -
  • -

Η Polestar θα δοκιμάσει την τεχνολογία «ακραίας γρήγορης φόρτισης» της StoreDot στο επερχόμενο Polestar 5, επιτρέποντας την προσθήκη 160 χιλιομέτρων αυτονομίας σε 5 λεπτά φόρτισης.

Η StoreDot, μια εταιρεία με έδρα το Ισραήλ, έχει επιδείξει τεχνολογία μπαταριών και φόρτισης την οποία ονομάζει «100in5», λόγω της ικανότητάς της να προσθέτει 100 μίλια (160 χιλιόμετρα) αυτονομίας σε 5 λεπτά φόρτισης. Αποκαλεί επίσης αυτή την τεχνολογία «XFC», συντομογραφία του «Extreme Fast Charging».

Polestar-5-Precept-concept

Πώς η StoreDot πετυχαίνει τόσο μεγάλη ταχύτητα φόρτισης;

Η StoreDot λέει ότι φτάνει σε αυτό το σημείο αντικαθιστώντας τον γραφίτη σε μια μπαταρία ιόντων λιθίου, με πυρίτιο. Αυτό ήταν μια πρόκληση επειδή το πυρίτιο έχει χειρότερη συμπεριφορά στις υψηλές θερμοκρασίες, σε σχέση με τον γραφίτη. Υπάρχουν κι άλλες εταιρείες που εργάζονται σε μπαταρίες πυριτίου, κάτι που αναμένεται να οδηγήσει στην εμπορική τους κυκλοφορία σύντομα.

Δείτε ακόμα: Ταχύτητα φόρτισης: Πόσο έχει εξελιχθεί την τελευταία 10ετία;

Ωστόσο, τα 350kW στο αυτοκίνητο λειτουργούν μόνο εάν το δίκτυο υποστηρίζει επίσης ταχύτητες τόσο γρήγορες. Προς το παρόν, οι Tesla Superchargers V3 (τρίτης γενιάς) φτάνουν το μέγιστο στα 250kW, αλλά οι επερχόμενοι Tesla Superchargers V4 (τέταρτης γενιάς) θα είναι ικανοί για 350kW, ενώ και η Electrify America, στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, έχει «υπερ-γρήγορους» φορτιστές 350kW σε πολλές τοποθεσίες, καθώς και το δίκτυο Ionity στην Ευρώπη.

Έχουμε τόσο γρήγορους φορτιστές στην Ελλάδα;

Όσον αφορά την Ελλάδα, οι ταχύτεροι φορτιστές σε λειτουργία είναι στα 300 kW από τη ΔΕΗ Blue, σε Μοσχάτο, Νέα Χαλκηδόνα, Θεσσαλονίκη, Άρτα, Τρίπολη και Λάρισα. Η Protergia Charge έχει επίσης έναν φορτιστή 300 kW στη Σπάρτη.

Βέβαια, η nrg με το δίκτυο incharge έχει τοποθετήσει φορτιστές των 360 kW σε πολλά σημεία των εθνικών οδών, όμως ακόμα δεν έχουν συνδεθεί ώστε να είναι λειτουργικοί. Ακόμα, πριν από λίγο καιρό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας φορτιστής των 400 kW, όμως ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν κάποια εταιρεία θα τον εντάξει στο δίκτυό της.

Polestar-5-Precept

Πότε θα είναι διαθέσιμο το Polestar 5;

Η Polestar σχεδιάζει να φέρει τις μπαταρίες StoreDot XFC στο Polestar 5 παραγωγής το 2027. Μέχρι τότε, η StoreDot λέει ότι οι μελλοντικές της μπαταρίες στερεάς κατάστασης «100in3» θα είναι σχεδόν διαθέσιμες (αυτό μεταφράζεται σε περίπου 600kW ισχύς φόρτισης). Αυτές αναμένεται να μπουν σε πρώιμη παραγωγή το 2028 - αλλά η Polestar λέει ότι χρειάζεται χρόνος για να συναρμολογηθούν οι μπαταρίες σε πακέτα και να κλιμακωθεί η παραγωγή, οπότε το 100in5 του 2024 θα μπει σε παραγωγή το 2027, ενώ το μεταγενέστερο 100in3 ενδέχεται να χρειαστεί μερικά χρόνια για να μπει στα αυτοκίνητα μετά την αρχική κυκλοφορία του 2028.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...