Η νέα μεγάλη σήραγγα της Αττικής – Το έργο που θα αλλάξει την πόλη το 2025

Ένα από τα πιο απαιτητικά έργα εξελίσσεται σε κεντρική περιοχή της Αττικής. Το κόστος του ανέρχεται στα 66,8 εκατ. ευρώ και όταν είναι έτοιμο θα αλλάξει όλη την πόλη.

  • -
  • -

Το 2018 ξεκίνησε η κατασκευή της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής στα Σεπόλια. Το έργο σύμφωνα με το αρχικό πλάνο θα ολοκληρώνονταν το 2023, ωστόσο, υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις. Όπως ανέφερε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νικόλαος Ταχιάος, ο δυτικός διάδρομος υπολογίζεται να έχει τελειώσει μέσα στο 2025 και αμέσως μετά να ακολουθήσει ο ανατολικός.

siragga

Ο δυτικός διάδρομος που θα παραδοθεί πρώτος θα εξυπηρετεί την κίνηση των υπεραστικών συρμών και ο ανατολικός των προαστιακών. Όταν θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία η Σιδηροδρομική Σήραγγα των Σεπολίων, θα συμβάλει άμεσα στην αύξηση της οδικής και σιδηροδρομικής ασφάλειας στο κέντρο της πόλης, αφού θα επανασυνδεθεί οδικά ο αστικός ιστός και παράλληλα, πεζοί και οχήματα θα περνούν χωρίς να κινδυνεύουν.

Σήραγγα 19 μέτρα κάτω από το έδαφος

Το έργο αφορά στην κατασκευή δρομικού διαδρόμου συνολικού μήκους 2,36 χλμ, εκ των οποίων τα 1,33 χλμ περίπου είναι πλήρως υπογειοποιημένα. Ξεκινά από την έξοδο του Σ.Σ. Αθηνών προς Θεσ/νίκη (ΧΘ 10+821) και καταλήγει στις Τρεις Γέφυρες (ΧΘ 13+180) στην περιοχή Σεπολίων του Δήμου Αθηναίων, όπου συναντά τον πρόσφατα κατασκευασμένο και σε λειτουργία νέο τετραπλό σιδηροδρομικό διάδρομο.

Το έργο είναι ιδιαίτερα απαιτητικό τεχνικά, καθώς το μέγιστο βάθος της σήραγγας θα είναι στα 19 μέτρα κάτω από το έδαφος, η σήραγγα θα ξεκινά από την οδό Σεπολίων και θα καταλήγει στην οδό Σιώκου με ενδιάμεση την οδό Αγίου Μελετίου. Έχει προβλεφθεί ειδική αντιστήριξη στο τμήμα που συναντά τη γραμμή 2 του Μετρό στο τμήμα Σεπόλια – Αττική.

siragga-sepolia-05

Η σήραγγα περιλαμβάνει 4 γραμμές και κατά τη διάρκεια της κατασκευής η υφιστάμενη διπλή γραμμή θα περιοριστεί σε μονή, προκειμένου να κατασκευαστεί το ανατολικό μέρος της σήραγγας.

Πού οφείλονται οι καθυστερήσεις

Όπως ανέφερε ο κύριος Ταχιάος, το πρόβλημα των καθυστερήσεων δεν έγκειται σε αδυναμία του εργολάβου, ούτε σε διαφωνίες του εργολάβου με την αναθέτουσα αρχή, αλλά από την σύμπραξη και άλλων, τρίτων φορέων.

siragga

Δείτε ακόμη: Αττική: Οι 15 επικίνδυνοι δρόμοι που θα μπει νέα άσφαλτος

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «υπάρχει το θέμα της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Πρέπει να γίνουν ανασκαφές στο έργο. Το πρόβλημα που υπάρχει στις ανασκαφές, είναι ότι η πρόσληψη του προσωπικού το οποίο χρειάζεται για να εξυπηρετήσει τις τομές που γίνονται, γίνεται με διαδικασίες ΑΣΕΠ, κατά συνέπεια υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση. Είχαμε πριν από λίγες ημέρες μία συνάντηση με την υπουργό Πολιτισμού και συμφωνήθηκε να ακολουθηθεί μία διαφορετική λύση ώστε να επιταχυνθούν».

«Υπάρχουν πολλά ζητήματα που αφορούν τις μετακινήσεις δικτύων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας. Είναι εργασίες που δεν εκτελούνται από τον ανάδοχο κατασκευής, αλλά από τους εργολάβους των φορέων των αντίστοιχων δικτύων. Μιλάμε εδώ για την ΕΔΑ (φυσικό αέριο) και την ΕΥΔΑΠ, η οποία δείχνει όντως μία καθυστέρηση στην πρόοδο των σχετικών εργασιών».

«Προφανώς, ούτε κι εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από την σχετική πρόοδο. Θα σας πω όμως το εξής: Έτσι όπως εκτελείται το έργο, για να μπορεί να εξασφαλιστεί η λειτουργικότητα της γραμμής, ο μεν δυτικός διάδρομος υπολογίζουμε ότι θα έχει τελειώσει στο πρώτο εξάμηνο του 2025, που είναι καθυστέρηση όντως, μία σημαντική καθυστέρηση για το έργο, και θα ακολουθήσει ο ανατολικός».

siragga

Όσο για το κόστος του έργου, ανέρχεται στα 66,8 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση προέρχεται σε πρώτη φάση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CEF (Connecting Europe Facilities). Στη συνέχεια, θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα των δημοσίων επενδύσεων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...