«Φρένο» της Hertz στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Για ποιον λόγο;

Οι αυξημένες ζημιές που προκαλούν οι οδηγοί των υπηρεσιών μετακίνησης έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στη γνωστή εταιρεία ενοικιάσεων και leasing στις ΗΠΑ.

  • -
  • -

Η γνωστή εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων Hertz έχει καταβάλει προσπάθεια στο να γίνει η κορυφαία του είδους της στην παροχή ηλεκτρικών μοντέλων. Έχοντας υπογράψει συμφωνίες με την Tesla και την Polestar για την αγορά σχεδόν 200.000 αυτοκινήτων, η αποτίμηση της εταιρείας του Elon Musk έφτασε να ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.

Αλλά μία τόσο μεγάλη αλλαγή, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν γινόταν να πραγματοποιηθεί τελείως αναίμακτα. Κάπως έτσι, η Hertz στις ΗΠΑ ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μειώνει προς το παρόν την παροχή ηλεκτρικών μοντέλων στους πελάτες της. Αυτό συμβαίνει πρώτον λόγω της πτώσης στην μεταπωλητική αξία των συγκεκριμένων μοντέλων και δεύτερον λόγω των υψηλών χρεώσεων που φέρει η επισκευή τους.

tesla

Μάλιστα, δεν αποτελεί μυστικό ότι η Tesla μειώνει συχνά τις τιμές της σε μια προσπάθεια να αναπτερώσει την πορεία των πωλήσεων της μιας και έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο μειωμένη ζήτηση, αλλά και αύξηση στον ανταγωνισμό. Παράλληλα, σύμφωνα με τον CEO της Hertz, Stephen Scherr, το κόστος επισκευής ενός ηλεκτρικού μοντέλου είναι περίπου διπλάσιο σε σχέση με αυτά που ξοδεύει η εταιρεία για τα αυτοκίνητα που εξοπλίζονται με θερμικό κινητήρα.

Αρχή του προβλήματος όμως δεν αποτελούν τα ίδια τα ηλεκτρικά, αλλά το γεγονός ότι η Hertz έχει εναποθέσει μεγάλο μέρος του στόλου της σε οδηγούς που μισθώνουν τα οχήματα τους (βλέπε Uber). Από τα 100.000 Tesla που απέκτησε η Hertz, τα μισά επρόκειτο να διατεθούν σε οδηγούς της Uber ως μέρος μιας συμφωνίας με την γνωστή εταιρεία υπηρεσιών μετακίνησης. Αν και οι ίδιοι οι οδηγοί δηλώνουν άκρως ευχαριστημένοι με τα οχήματά τους, η υπερβολική χρήση η οποία κάνουν καταπονεί σε αρκετά υψηλότερο βαθμό τα αυτοκίνητα. Αυτός ο υψηλότερος βαθμός χρήσης οδηγεί σε ζημιές που η Hertz δεν είχε προβλέψει.

uber

Κάπως έτσι η εταιρεία προσπάθησε να μετριάσει των υψηλότερο αριθμό ζημιών μεταφέροντας μέρος του στόλου που αρχικά προοριζόταν για χρήση leasing, στο τμήμα rent-a-car της. Αλλά αυτό δεν λειτούργησε όσο καλά ήλπιζε η εταιρεία.

Πτώση στις ενοικιάσεις ηλεκτρικών, πτώση και στον τζίρο

Η ζήτηση για ηλεκτρικά στην συγκεκριμένη κατηγορία μειώθηκε, κάτι που κατ’ επέκταση επηρέασε αρχικά τον ημερήσιο τζίρο της εταιρείας και στην συνέχεια τις επιδόσεις τριμήνου. Η αλυσιδωτή αντίδραση όμως δεν σταμάτησε εκεί, καθώς τα παραπάνω στοιχεία είχαν σαν αποτέλεσμα την υποχώρηση της μετοχής της εταιρείας κατά περίπου 15% μέσα σε διάστημα πέντε ημερών.

Από εκεί και πέρα, οι μειώσεις τιμών που αναφέραμε παραπάνω επηρέασαν ακόμη περισσότερο τα έσοδα της Hertz. Κι αυτό γιατί η μείωση στις τιμές των νέων μοντέλων φυσικά επηρεάζει και τις τιμές των μεταχειρισμένων. Έτσι αυτοκίνητα που ολοκληρώνουν την θητεία τους στο στόλο της εταιρείας δεν πωλούνται πλέον το ίδιο ακριβά.

sales

Δείτε ακόμη: Tesla Model Y χάλασε μετά από οδήγηση στη βροχή - Αλήθεια ή ψέματα;

Η έκθεση κερδών αντικατοπτρίζει τους δυσανάλογους κινδύνους που έχει αναλάβει η Hertz στις συναλλαγές της με την Tesla και την Uber. Πριν από μερικά χρόνια, όλοι έμοιαζαν ενθουσιασμένοι μιας και η Tesla είχε τεράστια αύξηση στην αποτίμησή της, ενώ η Uber προσπαθούσε να έχει όλο και περισσότερους οδηγούς με ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ώστε να πετύχει τον στόχο της για έναν ουδέτερο από πλευράς εκπομπών άνθρακα στόλο έως το 2030.

Σήμερα όμως βλέπουμε ότι όσοι έχουν τα αυτά τα ηλεκτρικά στα χέρια τους αναγκάζονται να επιβαρυνθούν και με όλα τα κόστη. Οι ιδιοκτήτες μεγάλων στόλων όπως η Hertz εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την αξία και τη δυνατότητα επισκευής των περιουσιακών τους στοιχείων. Έτσι, εύκολα καταλήγουν να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από όσα αρχικά είχαν σκοπό.

Δείτε ακόμη: Ενοικίαση αυτοκινήτου: Οι 5 τρόποι των εταιρειών να σε χρεώσουν παραπάνω!

Πάντως, ένα «κακό» από πλευράς εσόδων και εξόδων τρίμηνο δεν αποτρέπει τη Hertz από την αποστολή της, ούτε καθορίζει το μέλλον. Η εταιρεία έχει μια συμφωνία για την απόκτηση 65.000 Polestar, η οποία θα προχωρήσει κανονικά. «Όπως και να ‘χει, εμείςπαραμένουμε προσηλωμένοι στη μακροπρόθεσμη στρατηγική μας για πλήρη εξηλεκτρισμό του στόλου, καθώς πιστεύουμε στην αξία του να είσαι πρωτοπόρος», είπε ο Scherr.

Πηγή: theverge

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...