Πόσο πέφτει η μπαταρία ενός Volkswagen ID.3 μετά από 100.000 km;

Το ερώτημα που βασανίζει πολλούς υποψήσιους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων, σχετικά με την υγεία της μπαταρίας μετά από 3 χρόνια και 100.000 km, πλέον έχει απάντηση.

  • -
  • -

Η Volkswagen εγγυάται πώς η μπαταρία σε όλα τα μοντέλα της οικογένειας μοντέλων ID., εξακολουθεί να έχει τουλάχιστον το 70% της αρχικής καθαρής χωρητικότητάς της μετά από 8 χρόνια λειτουργίας ή 160.000 km οδήγησης.

id3

Προκειμένου να διαπιστώσει σε πραγματικές συνθήκες πόση ενέργεια χάνει η μπαταρία, η γερμανική ADAC, η μεγαλύτερη λέσχη αυτοκινήτου στην Ευρώπη, πήρε ένα ID.3 και έκανε ένα μεγάλο τεστ. Οι μηχανικοί στο Κέντρο Δοκιμών και Τεχνολογίας στο Landsberg am Lech διένυσαν περισσότερα από 100.000 km με ένα ID.3 Pro S με ωφέλιμο ενεργειακό περιεχόμενο μπαταρίας 77 kWh. Το πιο σημαντικό εύρημα: η μπαταρία υψηλής τάσης εξακολούθησε να έχει καθαρή χωρητικότητα το 93% της αρχικής

id3

Οι δοκιμαστές της ADAC δεν χαρίστηκαν στη μπαταρία. Για να φτάσει τον μαγικό αριθμό των 100.000 χιλιομέτρων όσο το δυνατόν γρηγορότερα, το ID.3 φορτιζόταν συχνά στο 100% σε ταχυφορτιστές συνεχούς ρεύματος. Επιπλέον, σε αντίθεση με τη σύσταση, το όχημα ήταν συνήθως έτοιμο για τον επόμενο δοκιμαστή στον σταθμό φόρτισης με επίπεδο φόρτισης 100%, σε αναμονή μερικές φορές για αρκετές ημέρες.

id3

Η συγκεκριμένη δοκιμή αντοχής είναι η πρώτη του είδους της για όχημα της οικογένειας μοντέλων ID.. Μεταξύ των περιόδων δοκιμών, το ID.3 περνούσε επανειλημμένα ελέγχους από μηχανικούς στο Κέντρο Δοκιμών και Τεχνολογίας Landsberg am Lech. Η ADAC εξετάζει οκτώ βασικά κριτήρια και περισσότερα από 300 δευτερεύοντα κριτήρια - που κυμαίνονται από τεχνολογία και ασφάλεια έως επίπεδο ελέγχου του οχήματος, ευκολία χειρισμού και περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Τι πρέπει να κάνουν οι οδηγοί

Η ADAC έχει μια σαφή σύσταση για τους κατόχους των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και του ID.3 φυσικά: Οι ενημερώσεις λογισμικού θα πρέπει να εγκαθίστανται πάντα. Κατά τη διάρκεια της μακράς δοκιμής αντοχής, το ID.3 έλαβε αρκετές ενημερώσεις λογισμικού. Εκτός από διάφορες διορθώσεις σφαλμάτων, οι ενημερώσεις εξασφάλισαν, μεταξύ άλλων, αύξηση της ισχύος φόρτισης μέχρι τα 170 kW. Οι ενημερώσεις είχαν επίσης θετική επίδραση στην ενεργειακή κατανάλωση και συνεπώς στην αυτονομία. Πιο συγκεκριμένα, το νέο λογισμικό βελτίωσε σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας για μικρές αποστάσεις και λειτουργία σε χειμερινές θερμοκρασίες από 0 έως 5°C.

id3

Το ευφυές σύστημα Electric Vehicle Route Planner, το οποίο εγκαταστάθηκε στο ID.3 μέσω ενημέρωσης λογισμικού, επαινέθηκε από τους δοκιμαστές της ADAC. Σε μεγαλύτερες διαδρομές, το σύστημα σχεδιάζει τις στάσεις φόρτισης με τέτοιο τρόπο ώστε το αυτοκίνητο να φτάνει στον προορισμό του όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Εκτός από την κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας, το σύστημα λαμβάνει επίσης υπόψη τις τρέχουσες κυκλοφοριακές συνθήκες όπως και τις αντίστοιχες προβλέψεις.

id3

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Volkswagen ID.3 58 kWh 204 PS: Ctrl+Alt+Del

Οι στάσεις για φόρτιση αξιολογούνται δυναμικά και βασίζονται στο επίπεδο απόδοσης των φορτιστών κατά τη διαδρομή. Ως αποτέλεσμα, το σύστημα σχεδιασμού διαδρομής μπορεί να προτείνει δύο σύντομες στάσεις φόρτισης με υψηλή ισχύ αντί για μία μεγαλύτερου χρονικού διαστήματος, με χαμηλή ισχύ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...