Αποχωρεί η Daihatsu από την Ευρώπη το 2013

Η Agripan θα συνεχίσει να καλύπτει service-ανταλλακτικά

  • -
  • -

Η Daihatsu Motor Company LTD θυγατρική του ομίλου της Toyota με ανακοίνωση της ανήγγειλε την παύση των πωλήσεων αυτοκινήτων στην Ευρώπη από τον Φεβρουάριο του 2013. Κατά συνέπεια θα σταματήσουν να πωλούνται νέα αυτοκίνητα Daihatsu από το δίκτυο της Agripan AE μετά την ημερομηνία αυτή.

Οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή είναι κυρίως λόγοι στρατηγικής της μητρικής εταιρείας (ΣΣ. Toyota Motor Company) αλλά και λόγοι καθαρά οικονομικοί.

Η Daihatsu δεν είχε στις προθέσεις της να εξελίξει κινητήρες που να πληρούν τις απαιτήσεις του Euro 6 που θα ισχύσει το 2013, άρα δεν θα μπορούσαν να βγάλουν έγκριση τύπου για να κυκλοφορήσουν εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλα αυτά η εταιρεία θα συνεχίσει να παράγει αυτοκίνητα και μετά το 2013 που θα τα διανέμει στην Ιαπωνία αλλά δεν θα έχουν τις συγκεκριμένες προδιαγραφές ρύπων.

Ένας άλλος λόγος που συνέτεινε στην απόφαση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή αγορά ήταν η πολύ μικρή διείσδυση που είχε η Daihatsu στην Ευρώπη. Η ιαπωνική εταιρεία είχε μερίδιο αγοράς 1,3% το 2010 και οι πωλήσεις στην Ευρώπη ήταν μόλις το 5,3% των συνολικών παγκοσμίως. Οι ιδιαίτερες απαιτήσεις των Ευρωπαϊκών αγορών απαιτούσαν πολύ κόπο για ένα μικρό σχετικά αποτέλεσμα, με βάση το συνολικό μέγεθος της εταιρείας. Από την άλλη όταν η Daihatsu αποφάσισε να μπει στην Ευρώπη, επένδυσε πολύ στην Γερμανική αγορά έχοντας όμως λάθος προϊόντα τη δεδομένη στιγμή, αφού οι Γερμανοί αγόραζαν κατά βάση μεγαλύτερων κατηγοριών αυτοκίνητα κι όχι μικρά αυτοκίνητα πόλης με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία σχεδίασης.

 

 

2005

2006

2007

2008

2009

2010

Πωλήσεις

Daihatsu στην Ευρώπη

34500

46600

58600

57700

36300

19300

% επί Συνόλου Εξαγωγών

11.9%

15.0%

16.3%

14.8%

11.0%

5.3%

Πωλήσεις

Daihatsu στην Ελλάδα

2854

3839

5992

6384

3716

1880

Μερίδιο Αγοράς

1.1%

1.4%

2.1%

2.4%

1.7%

1.3%

 

Ένας τρίτος λόγος αφορά την ισοτιμία του γιέν με το Ευρώ που ουσιαστικά κρίνει πόσο ακριβά μπορεί να πουληθεί ένα αυτοκίνητο που εισάγεται από τρίτη χώρα. Το γιέν έχει ανατιμηθεί περίπου 55% σε σχέση με το ευρώ την τελευταία διετία άρα αυτομάτως τα μοντέλα της Daihatsu είναι πιο ακριβά.

Ο σημαντικότερος λόγος της αποχώρησης από την Ευρώπη αφορά τη στρατηγική της Toyota η οποία έχοντας στην ομπρέλα πλήθος εταιρειών, αποφάσισε ότι θα προτιμούσε η Daihatsu να έχει διαφορετικό ρόλο και σίγουρα να μη εμπλέκεται στην Ευρώπη όπου μεταξύ άλλων υπάρχει και το θέμα των ισοζυγίων CO2. Οι «παλαιοί» για τα δεδομένα της επόμενης διετίας κινητήρες της Daihatsu θα ανέβαζαν το ενεργειακό αποτύπωμα, ενώ η εταιρεία θα προτιμούσε να πουλά οικονομικότερους κινητήρες μέσω της Toyota ώστε να μην χάσει το δικαίωμα να πουλά ενεργοβόρα τετρακίνητα που έχουν και καλό περιθώριο κέρδους.

 

Επόμενη μέρα

Αυτό που όλοι θα αναρωτιέστε είναι τι πρόκειται να συμβεί στην Ελλάδα. Η Agripan ΑΕ ως επίσημος αντιπρόσωπος της Daihatsu θα συνεχίσει να πουλά καινούρια αυτοκίνητα μέχρι και τις 31/1/2013 για τα οποία δεσμεύεται να παράσχει τις προβλεπόμενες εγγυήσεις και service (3 χρόνια για τα μηχανικά μέρη και 8 χρόνια για διάβρωση στο αμάξωμα). Παράλληλα θα συνεχίσει να διαθέτει ανταλλακτικά και να συντηρεί όλα τα μοντέλα που κυκλοφορούν και στο μέλλον ανεξάρτητα από την εργοστασιακή εγγύηση. Ούτως ή άλλως τα μοντέλα της Daihatsu θα συνεχίζουν να παράγονται στην Ιαπωνία αλλά απλώς δεν θα εισάγονται σε καμία χώρα στην Ευρώπη. Αυτή είναι μια πρακτική που δεν έχει ξανασυμβεί σε καμία άλλη αυτοκινητοβιομηχανία αφού ουσιαστικά έχουμε αποχώρηση από την αγορά χωρίς όμως να σταματήσει η παραγωγή.

Η Agripan ΑΕ μέχρι τώρα παρείχε service και ανταλλακτικά για αρκετά μοντέλα που έχουν σταματήσει να πωλούνται εδώ και δεκαετίες πχ Feroza, Rocky κλπ. και υπάρχει η πρόταση η εταιρεία να αναλάβει το ρόλο της κεντρικής διανομής των ανταλλακτικών για τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη για μετά το 2013. Το θέμα είναι ότι υπάρχει ένα «πάρκο» 60.000 αυτοκινήτων Daihatsu, που δεν είναι αμελητέα ποσότητα, η Daihatsu σαν μάρκα έχει υψηλό δείκτη ικανοποίησης πελάτη, γεγονός που αποδεικνύεται από την υψηλή αξία μεταπώλησης των μεταχειρισμένων και πίσω υπάρχει μια εταιρεία η οποία βρίσκεται στο χώρο του αυτοκινήτου από το 1919 με ξεχωριστή κουλτούρα και υγιείς βάσεις.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...