Προσοχή: Μπήκαν οι κάμερες στις λεωφορειολωρίδες της Αθήνας – Δείτε σε ποιους δρόμους

Οι ψηφιακές κάμερες τέθηκαν σε λειτουργία και καταγράφουν όσους μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες. Δείτε που υπάρχουν και πόσο είναι το πρόστιμο.

  • -
  • -

Στην τοποθέτηση και λειτουργία των νέων ψηφιακών μέσων καταγραφής και βεβαίωσης παραβάσεων, προχώρησε ο ΟΑΣΑ σε συγκεκριμένες λεωφορειολωρίδες της Αθήνας. Πρόκειται για 12 προηγμένες κάμερες, οι οποίες μπήκαν σε σημεία που επιλέχθηκαν σε συνεργασία με την Τροχαία, λόγω του ιδιαίτερου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν, δεδομένου ότι βρίσκονται σε κεντρικές λεωφόρους.

Οι κάμερες τοποθετήθηκαν σε διάφορα τμήματα των λεωφόρων Βασιλίσσης Σοφίας, Κηφισίας, Μεσογείων και Αλεξάνδρας. Φυσικά, πριν από κάθε θέση της κάμερας υπάρχουν εγκατεστημένες προειδοποιητικές πινακίδες.

Για τη λειτουργία του συστήματος εγκαταστάθηκαν σταθμοί εργασίας σε αντίστοιχες Διευθύνσεις της Τροχαίας όπου γίνεται η επεξεργασία, η έκδοση και η αποστολή των βεβαιώσεων παραβάσεων σε αποκλειστικές λωρίδες λεωφορείων.

Πόσο είναι το πρόστιμο

Το σύστημα ελέγχου λειτουργεί επί 24ώρου βάσεως τοποθετημένο σε στύλο-καμπίνα (θάλαμο) και ελέγχει τα διερχόμενα οχημάτων. Το όχημα που παραβιάζει την Α.Λ.Λ. καταγράφεται και αποτυπώνεται στη φωτογραφία.

kameres

Στη φωτογραφία εμφανίζεται: ταχύτητα κίνησης, το σημείο/λωρίδα της παράβασης, η κατεύθυνση, η ημερομηνία, η ώρα καθώς επίσης και κάθε στοιχείο που κρίνεται απαραίτητο για την τεκμηρίωση της παράβασης. Η παράβαση θα καταγράφεται σε φωτογραφία μέσω ειδικής έγχρωμης ψηφιακής φωτογραφικής μηχανής, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού επιβατικών (Ι.Χ.) και φορτηγών. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες του ΟΑΣΑ η χωροθέτηση Αποκλειστικών Λωρίδων Λεωφορείων (Α.Λ.Λ.). είναι ένα μέτρο που συμβάλλει στην καλύτερη και γρηγορότερη μετακίνηση του επιβατικού κοινού.

Το ύψος του προστίμου ανέρχεται στα 200 €.

Δείτε ακόμηΟριστικό: Μπαίνουν 750 νέες κάμερες στους δρόμους της Αθήνας

Η αντίδραση των οδηγών Ταξί για τις ψηφιακές κάμερες

Ανακοίνωση για τις κάμερες έβγαλε το Συνδικάτο Αυτοκινήτων Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ), αναφέροντας: «Σας ενημερώνουμε ότι ο ΟΑΣΑ προχώρησε στην τοποθέτηση νέων ψηφιακών καμερών με στόχο την αστυνόμευση των λεωφορειωλωρίδων. Εφιστούμε την προσοχή σε όλους, καθώς μετά την λήψη των φωτογραφιών από τα "ψηφιακά μάτια", οι εν λόγω κάμερες εκτός της καταγραφής της παράβασης θα μπορούν να εντοπίζουν και την παραβίαση του ορίου ταχύτητας με την κλήση να αποστέλλεται στα σπίτια των παραβατών. Το ύψος του προστίμου ανέρχεται στα 200€.

Tο προεδρείο του ΣΑΤΑ έχει θέσει ως θέμα άμεσης προτεραιότητας στο Υπουργείο Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων την ελεύθερη διέλευση των έμφορτων   ταξί από τις λεωφορειογραμμές καθ' όλη την διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, για την ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΤΕΡΗ - ΑΣΦΑΛΕΣΤΕΡΗ - ΓΡΗΓΟΡΟΤΕΡΗ εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού της Αττικής.

Είναι αδιανόητο σε μια Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα όπως η Αθήνα να μην επιτρέπεται η ελεύθερη διέλευση των ΤΑΞΙ στις λεωφορειολωρίδες. Το ΣΑΤΑ καλεί όλους τους συναδέλφους να είναι σε ετοιμότητα γιατί η αντίδρασή μας θα πρέπει να είναι μαζική και αποτελεσματική».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...