Απίστευτο: Αυτοκινητόδρομος περνά μέσα από τον 5ο όροφο κτηρίου!

Το Gate Tower Building είναι ένα συγκρότημα γραφείων με 16 ορόφους στην Οσάκα της Ιαπωνίας όπου περνάει από μέσα του ένας αυτοκινητόδρομος...

  • -
  • -

Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που περνούν… κάτω από κτήρια. Ένας από τους πιο διάσημους δρόμους με αυτήν τη φιλοσοφία κατασκευής βρίσκεται στην Ολλανδία και συγκεκριμένα στο Άμστερνταμ όπου και διέρχεται κάτω από τον αγωνιστικό χώρο ουσιαστικά του σταδίου του Ajax (Johan Cruijff ArenA).

Δρόμος όμως και μάλιστα ταχείας κυκλοφορίας που να «τρυπάει» στην κυριολεξία ουρανοξύστη, δεν είναι και ότι πιο σύνηθες, συμφωνείτε;

Gate Tower Building  

Ο αυτοκινητόδρομος έχει τη μορφή γέφυρας στο σημείο όπου «τρυπάει» τον ουρανοξύστη. Το βάρος του στηρίζεται από κολώνες, τοποθετημένες με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει ποτέ καμία επαφή μεταξύ του δρόμου και του κτηρίου.

Παράληλλα, για το σημείο του δρόμου που βρίσκεται στο εσωτερικό του κτηρίου, έχουν γίνει ειδικές κατασκευές ώστε ο θόρυβος και οι δονήσεις που προκαλούνται από τα διερχόμενα οχήματα να μη γίνονται αντιληπτές από τους ενοίκους και τους εργαζόμενους.

Η ιδέα για την σπάνια αυτή κατασκευή προέκυψε σαν μια συμβιβαστική λύση, μεταξύ των αρχών της πόλης και των ιδιοκτητών του οικοπέδου στο οποίο είναι χτισμένο το Gate Tower Building, το ύψος του οποίου ανέρχεται στα 71,9 m.

Όταν ο αυτοκινητόδρομος ξεκίνησε να κατασκευάζεται, είχε ήδη αποφασιστεί ότι θα περάσει πάνω από το συγκεκριμένο οικόπεδο. Οι ιδιοκτήτες του οικοπέδου ωστόσο αρνήθηκαν να το παραχωρήσουν και είχαν ήδη σχεδιάσει την ανέγερση του 16όροφου κτηρίου.

Έτσι και μετά από διαμάχες που κράτησαν πέντε χρόνια, βρέθηκε η πρωτότυπη αυτή λύση. Μάλιστα, για την υλοποίηση του σχεδίου χρειάστηκε να αναθεωρηθούν μερικώς κάποιοι από τους κανόνες δόμησης, αφού σε αντίστοιχες περιπτώσεις ο δρόμος πρέπει να κατασκευάζεται υπογείως.

Δείτε ακόμα: Τα πιο απίστευτα γκαράζ αυτοκινήτων του κόσμου [video]

Το κομμάτι του δρόμου που «ενώνεται» με το κτήριο, περνά μέσα από τον 5ο, 6ο και 7ο όροφο. Ένα ακόμα εντυπωσιακό γνώρισμα του κατασκευαστικού θαύματος είναι η λειτουργία του ασανσέρ (βρίσκεται εκτός κτιρίου), το οποίο παρακάμπτει τους κατειλημμένους από τον δρόμο ορόφους, με τους επισκέπτες να αντικρίζουν αποκλειστικά τα νούμερα 1 έως 4 και 8 έως 16.

Ο αυτοκινητόδρομος ονομάζεται Hanshin Expressway και πρόκειται για ένα δρόμο ταχείας κυκλοφορίας μήκους 239 km που διασχίζει τις πόλεις Οσάκα, Κόμπε και Κιότο.

 

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...