Dacia Duster: Βενζίνη, diesel ή LPG – Τι να αγοράσω;

Το Duster δεν είναι τυχαία ένα από τα best seller SUV της αγοράς. Το θέμα είναι ποιος κινητήρας συμφέρει περισσότερο, εξασφαλίζοντας το χαμηλότερο κόστος χρήσης.

  • -
  • -

Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα πραγματικά SUV που μπορεί να αποκτήσει κάποιος σε σχετικά προσιτή τιμή. Το Dacia Duster ανήκει στα πιο καλοπουλημένα αυτοκίνητα, με την ποιότητα, τους χώρους, την αντοχή και τους αποδοτικούς κινητήρες να αποτελούν τα μεγαλύτερα ατού του.

duster

Αποτελεί τον ορισμό του value for money, προσφέρεται τόσο με κίνηση στους εμπρός τροχούς, όσο και ως τετρακίνητο, με τον εξοπλισμό να παρέχει όλες τις βασικές ανέσεις. Επιπλέον, χάρη στις πρόσφατες σχεδιαστικές πινελιές, το νέο σήμα σε μάσκα και πίσω πόρτα, τα χρώματα του αμαξώματος και τα σχέδια των ζαντών, το Duster δείχνει πιο δυναμικό και μοντέρνο.

duster

Από την άλλη, η γκάμα των κινητήρων του SUV της Dacia καλύπτει κάθε ανάγκη. Αν κάποιος επιζητεί περισσότερη ισχύ έχει τη δυνατότητα της επιλογής του βενζίνης 1,3 TCe, ο οποίος διατίθεται σε δύο εκδόσεις, με 130 και με 150 ίππους. Στην πρώτη το κιβώτιο ταχυτήτων είναι χειροκίνητο με 6 σχέσεις, ενώ η ισχυρότερη εκδοχή συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτόματο EDC κιβώτιο 6 σχέσεων. Οι χειροκίνητες επιλογές ξεκινούν από τα 25.340 €, ενώ η αυτόματη από τα 29.390 €.

duster

Το diesel μοτέρ 1.5 λτ. αποδίδει 115 ίππους και είναι το μοναδικό που προσφέρεται και με τετρακίνηση, έναντι του ποσού των 27.510 €. Φυσικά, υπάρχει και η οικονομικότερη πετρελαιοκίνητη επιλογή με κίνηση στους 2 τροχούς που πωλείται για 25.750 €.

Η φθηνότερη λύση όμως, με 22.580 €, είναι η TCe 100 LPG. Αφορά το Duster διπλού καυσίμου που καίει βενζίνη και υγραέριο.

Ποιο αξίζει να πάρω

Οι κινητήρες βενζίνης παρέχουν την απαιτούμενη δύναμη και τις επιδόσεις, αλλά η κατανάλωση καυσίμου είναι σαφώς υψηλότερη. Το diesel καταναλώνει σαφώς λιγότερα, με τη μέση να ανέρχεται στα 4,8 λτ. ανά 100 χλμ. Η τιμή αγοράς των καυσίμων αυτών όμως είναι αρκετά «τσουχτερή», καθώς ανέρχεται σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών – στις 23/10 - στο 1,896 και 1,812 € ανά λίτρο, αντίστοιχα.

duster

Δείτε ακόμη: Όλα τα Dacia που δεν πληρώνουν Τέλη Κυκλοφορίας

Το LPG από την άλλη πωλείται για 0,911 €. Έτσι, μπορείς να γεμίσεις το ντεπόζιτο των 33,6 λίτρων με περίπου 30 € και να διανύσεις μια απόσταση σε πραγματικές συνθήκες γύρω στα 400 χλμ. Αν συνυπολογίζουμε και το ρεζερβουάρ βενζίνης των 50 λτ. τότε, με ένα γέμισμα κάνεις περισσότερα από 1.100 χλμ. Το κόστος χρήσης αυτής της έκδοσης, είναι αρκετά μειωμένο λόγω του υγραερίου, ενώ αν συνδυαστεί και με το φθηνότερο κόστος αγοράς των 22.850 €, κρίνεται ως η καλύτερη επιλογή, περιορίζοντας σημαντικά τα έξοδα του κατόχου.

duster

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως και τα τέλη κυκλοφορίας για το Duster TCe 100 LPG είναι χαμηλά, αφού ανέρχονται στα 80,64 €, κάνοντας ακόμη πιο δελεαστική τη συγκεκριμένη πρόταση της Dacia.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...