Δακτύλιος: Κατέβασε το ειδικό σήμα στο κινητό σου – Δες πως γίνεται

Μέσω μιας εφαρμογής στο smartphone, μπορείς να κατεβάσεις σε ελάχιστα λεπτά το ειδικό σήμα ελεύθερης κυκλοφορίας στον δακτύλιο της Αθήνας.

  • -
  • -

Έπειτα από το Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, το Δίπλωμα Οδήγησης, την Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας και την Ψηφιακή Κάρτα Ανεργίας (ΔΥΠΑ), ήρθε η σειρά να ενσωματωθεί στο Gov.gr Wallet και το ειδικό σήμα για την ελεύθερη είσοδο στον δακτύλιο της Αθήνας.

Οι πολίτες μπορούν ηλεκτρονικά να εκδώσουν σε ελάχιστα λεπτά το νέο σήμα στο κινητό τους και να το επιδεικνύουν κατά την είσοδο τους στο δακτύλιο. Το ψηφιακό σήμα εκδίδεται εφόσον το όχημα ανήκει σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Ηλεκτρικό
  • εκ κατασκευής φυσικού αερίου ή υγραερίου
  • υβριδικό
  • κατηγορίας Euro 6 και ταυτόχρονα να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 120 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου, σύμφωνα με το Νέο Ευρωπαϊκό Κύκλο Οδήγησης-New European Driving Cycle/NEDC), για οχήματα ταξινομημένα πριν το 2021 ή να εκπέμπει διοξείδιο του άνθρακα κάτω από 145 γρ./χλμ. (τιμή συνδυασμένου κύκλου σύμφωνα με την Παγκοσμίως Εναρμονισμένη Διαδικασία Δοκιμής Ελαφρών Οχημάτων – Worldwide Light Test Procedure/WLTP), για οχήματα ταξινομημένα από το 2021 και μετά. Επισημαίνεται ότι οι εκπομπές CO2 δε σχετίζονται με το επίπεδο ρύπων Euro 6.

Φυσικά, για να κατεβάσει κάποιος το ψηφιακό σήμα, πρέπει να έχει εγκατεστημένη την εφαρμογή Gov.gr Wallet στο κινητό του τηλέφωνο.

Ηλεκτρονικό ή έντυπο σήμα

Υπενθυμίζεται ότι το σήμα εκδίδεται επίσης μέσω του gov.gr και συγκεκριμένα του daktylios.gov.gr, συμπληρώνοντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη/εταιρίας που ανήκει το όχημα.

wallet

Το σήμα που εκδίδεται έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης, καθώς και την προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα του gov.gr. Συνεπώς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αποστείλουν ηλεκτρονικά, αλλά και να το εκτυπώσουν, ώστε να το επιδεικνύουν σε έντυπη μορφή.

Η επιβεβαίωση της γνησιότητας του αντιγράφου πραγματοποιείται απλά και γρήγορα, μέσω της εφαρμογής επαλήθευσης: docs.gov.gr/validate, πληκτρολογώντας τον μοναδικό κωδικό επαλήθευσης του εγγράφου.

Δείτε ακόμη: Πόσο είναι το πρόστιμο για τον Δακτύλιο

Στην παρούσα χρονική στιγμή, η ισχύς ξεκίνησε στις 16 Οκτωβρίου 2023 και λήγει στις 19 Ιουλίου 2024. Οι ημέρες και ώρες εφαρμογής είναι:

  •  Δευτέρα έως Πέμπτη κατά τις ώρες 07.00 έως 20.00
  •  Παρασκευή από 07.00 έως 15.00
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...