Ο άγνωστος μηχανισμός που σώζει ζωές στο αυτοκίνητο - Πού βρίσκεται [video]

Λειτουργεί με εκρηκτικό μηχανισμό και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του μηχανισμού παθητικής ασφάλειας ενός αυτοκινήτου, αποτρέποντας ή περιορίζοντας τον τραυματισμό σε ένα τρακάρισμα.

  • -
  • -

Η ασφάλεια των αυτοκινήτων έχει προοδεύσει σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Οι εταιρείες επενδύουν εκατομμύρια στο πως να κάνουν τα μοντέλα τους ασφαλέστερα, ενώ εκτός από την ενεργητική ασφάλεια, που έχει σαν στόχο να αποφύγει το τρακάρισμα, υπάρχουν και πολλοί μηχανισμοί παθητικής ασφάλειας, οι οποίοι λειτουργούν για να προστατέψουν τους επιβάτες όταν τελικά το ατύχημα συμβεί. Οι ζώνες ασφαλείας, το υψηλής αντοχής αμάξωμα και οι αερόσακοι είναι οι πιο γνωστοί μηχανισμοί παθητικής ασφάλειας. Υπάρχει όμως ακόμη ένας, πολύ βασικός, που λίγοι οδηγοί γνωρίζουν. Πρόκειται για τους προεντατήρες!

Ποιος είναι ο ρόλος των προεντατήρων;

Είναι ένας μηχανισμός που βρίσκεται στη ζώνη ασφαλείας και ο ρόλος του είναι να κρατήσει σταθερό το σώμα στο τρακάρισμα. Όποιος έχει τραβήξει λίγο πιο γρήγορα τη ζώνη του, έχει δει ότι αυτή σταματάει απότομα. Έτσι, σε ένα απότομο φρενάρισμα για παράδειγμα, το σώμα του επιβάτη θα παραμείνει σταθερό. Ο προεντατήρας όμως έχει πιο σημαντικό ρόλο. Σε δυνατό τρακάρισμα, ενεργοποιείται ένας εκρηκτικός μηχανισμός που μαζεύει με δύναμη το ρολό της ζώνης και συγκρατεί το σώμα του επιβάτη κοντά στην πλάτη του καθίσματος. Κατά τη στιγμή της σύγκρουσης, αναπτύσσονται τεράστιες δυνάμεις και για αυτόν τον λόγο η ισχύς των προεντατήρων είναι πολύ μεγάλη.

Με ένα σώμα δεκάδων ή και εκατοντάδων κιλών να προσπαθεί να μετακινηθεί βίαια προς τα εμπρός, η έκρηξη του προεντατήρα εξασφαλίζει ότι η τάση επιτάχυνσης θα περιοριστεί. Λειτουργεί συνδυαστικά με τον αερόσακο, για μέγιστη προστασία. Συγκεκριμένα, ο προεντατήρας διασφαλίζει ότι το σώμα του επιβάτη θα είναι στο σωστό σημείο ώστε να ακουμπήσει με τον φουσκωμένο αερόσακο και να προστατευθεί, χωρίς να υπάρχει ο κίνδυνος βίαιης επαφής με ένα σκληρό τμήμα της καμπίνας.

Δείτε ακόμη: Πόσο κινδυνεύεις οδηγώντας αυτοκίνητο 15+ ετών; Η διαφορά με τα σύγχρονα [video]

Σε ένα πολύ δυνατό τρακάρισμα, η ισχύς του προεντατήρα μπορεί να είναι τόσο έντονη που θα προκαλέσει μεγάλο σημάδι της ζώνης στο κορμί του επιβάτη. Όμως, θα έχει επιζήσει! Τέλος, να πούμε ότι οι προεντατήρες λειτουργούν μόνο μια φορά και ύστερα από ένα τρακάρισμα θα πρέπει να αντικατασταθούν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...