Πόσα νέα αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν μέσα σ’ ένα 3μηνο σε όλο τον κόσμο;

Τα μισά από τα νέα αυτοκίνητα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο 3μηνο σε παγκόσμιο επίπεδο ανήκουν στην Κίνα, με τα περισσότερα εξ αυτών να είναι ηλεκτρικά.

  • -
  • -

Τους πρώτους έξι μήνες του 2022, η παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου υποδέχθηκε ούτε λίγο ούτε πολύ, 90 νέα μοντέλα. Η Κίνα συνεχίζει να ηγείται των νέων προτάσεων, αφήνοντας Ευρωπαίους, Ιάπωνες αλλά και Αμερικανούς κατασκευαστές αρκετά πιο πίσω σε αυτήν την άτυπη κούρσα.

Τα δεδομένα δεν άλλαξαν ούτε το τρίτο τρίμηνο του έτους. Από τα 60 νέα αυτοκίνητα που παρουσιάστηκαν παγκοσμίως (συμπεριλαμβάνονται και οχήματα που ενδέχεται να μην είναι ακόμα διαθέσιμα σε αρκετές αγορές αλλά και ελαφρά επαγγελματικά μοντέλα) το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, τα 38 φέρουν τη σφραγίδα made in China…  

Οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές προχώρησαν στην αποκάλυψη 11 νέων μοντέλων, εκ των οποίων τα πέντε προέρχονται από γερμανικές εταιρείες, τρία από βρετανικές, δύο από τη Γαλλία και ένα νέο μοντέλο από την Ιταλία.

Οι Ιάπωνες, έριξαν στη διεθνή αγορά πέντε νέα μοντέλα, ενώ τέσσερα προήλθαν από τους νοτιοκορεάτες κατασκευαστές (όμιλος Hyundai-KIA). Οι Αμερικάνοι σε αυτό το τρίτο τρίμηνο του 2022 παρουσίασαν μόλις δύο νέα μοντέλα.

Οι Κινέζοι της Geely, FAW και BYD παρουσίασαν από τρία νέα μοντέλα, ενώ δώδεκα ακόμα εγχώριοι κατασκευαστές έριξαν από δύο νέα αυτοκίνητα στην αγορά και πέντε ακόμα κινέζικες φίρμες λάνσαραν από ένα μόνο νέο μοντέλο.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα έδειξαν για μία ακόμη φορά τη δυναμική τους, καταλαμβάνοντας το 40% του συνόλου των νέων μοντέλων που παρουσιάστηκαν με τα υβριδικά (και plug-in hybrid) αλλά και βενζινοκίνητα, να καλύπτουν το υπόλοιπο ποσοστό.

Δείτε ακόμα: Που κατασκευάζεται το αυτοκίνητο μου;

Οι Κινέζοι είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι δεν αστειεύονται και στη νέα ηλεκτρική εποχή δείχνουν ξεκάθαρα να έχουν το πάνω χέρι, συγκριτικά με τους παραδοσιακά μεγάλους στο χώρο της παγκόσμιας αυτοκινητικής σκηνής.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...