Ποιος έχει δίκιο αν τρακάρεις σε στρογγυλό STOP;

Σε πολλούς δρόμους, ειδικά στην επαρχία, μπορεί να έχεις δει ένα στρογγυλό STOP. Τι γίνεται αν συμβεί ένα ατύχημα με παραβίαση του συγκεκριμένου σήματος; Ποιος φταίει;

  • -
  • -

Στην Ελλάδα βλέπουμε πολλά παράξενα στους δρόμους, με την επαρχία να έχει ένα προβάδισμα σε σχέση με τις μεγάλες πόλεις. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκει και το στρογγυλό STOP, το οποίο μπορεί να σε βάλει σε μεγάλους μπελάδες.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε δει αυτοσχέδιες πινακίδες NO PARKING. Συνήθως αυτές οι πινακίδες μπαίνουν ώστε ο ιδιοκτήτης μιας ιδιοκτησίας να βρίσκει εύκολα θέση για το δικό του αυτοκίνητο, επειδή θέλει η είσοδος για το σπίτι/οικόπεδό του να μένει πάντα άδεια ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/46656affabc1cbfe7b7aeb216594a4c2.jpg

Γιατί κάποιος να φτιάξει μία αυτοσχέδια πινακίδα;

Σίγουρα αυτές οι πινακίδες για το παρκάρισμα δημιουργούν εκνευρισμό καθώς δυσκολεύουν τους υπόλοιπους να παρκάρουν, όμως δύσκολα θα δημιουργήσουν ζήτημα ασφάλειας. Ωστόσο, μερικοί έχουν αποφασίσει να φτιάξουν και αυτοσχέδιες πινακίδες STOP.

Οι λόγοι που μπορούμε να σκεφτούμε για κάτι τέτοιο είναι δύο. Πρώτον, η συγκεκριμένη διασταύρωη είναι πολύ επικίνδυνη και γίνονται συχνά ατυχήματα, οπότε κάποιος θέλησε να κάνει μία προσπάθεια να τα μειώσει. Δεύτερον, υπήρχε κάποια στιγμή κανονικό STOP στο σημείο, όμως χάλασε/έφυγε από τη θέση του και η πολιτεία δεν το αντικατέστησε, οπότε κάποιος πήρε την πρωτοβουλία να το κάνει από μόνος του, έστω κι έτσι.

Δείτε ακόμα: Πινακίδα STOP: Γιατί είναι οκτάγωνη και γραμμένη στα αγγλικά;

Τι θα γίνει, λοιπόν, αν κάποιος δεν δώσει σημασία σε αυτό το αυτοσχέδιο, στρογγυλό STOP, συνεχίσει κανονικά την πορεία του και συμβεί ατύχημα; Φταίει ή όχι;

Φταις αν παραβιάσεις το "ψεύτικο" STOP;

Αρχικά, ο λόγος που επιμένουμε να αναφέρουμε το σχήμα είναι επειδή το νόμιμο STOP, αυτό που βάζει το υπουργείο Μεταφορών, είναι πάντα οκτάγωνο. Οτιδήποτε άλλο είναι παράνομο και διώκεται ποινικά, καθώς μόνο το κράτος και οι αρμόδιες Αρχές έχουν το δικαίωμα να τοποθετούν σήματα οδικής κυκλοφορίας.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/8af40704f8b4d4684dbd8496d72e6851.jpg

Από τη στιγμή που το στρογγυλό STOP είναι παράνομο, λοιπόν, για τον νόμο είναι σαν να μην υπάρχει. Κατά συνέπεια, στη συγκεκριμένη διασταύρωση ισχύουν όσα αναγράφει ο ΚΟΚ περί προτεραιότητας. Οπότε, αν ο οδηγός που το «παραβίασε» εμπλακεί σε ατύχημα, η αστυνομία και οι ασφαλιστικές δεν θα ασχοληθούν με το αυτοσχέδιο σήμα. Για να βρουν ποιος φταίει, θα εξετάσουν άλλα (νόμιμα) σήματα που ίσως υπάρχουν στο σημείο, καθώς και πιθανή παραβίαση προτεραιότητας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...