Μάθε εδώ, πού κατασκευάστηκε το αυτοκίνητο σου!

Από που κρατά η σκούφια του αυτοκινήτου σου; Βρες το στην ταυτότητά του. Το VIN αποκαλύπτει την εταιρεία, το εργοστάσιο κατασκευής και πολλές ακόμα μυστικές πληροφορίες.

  • -
  • -

Ακριβώς όπως ένα δακτυλικό αποτύπωμα στο ανθρώπινο σώμα, έτσι και ο αριθμός VIN (Vehicle Identification Number) του αυτοκινήτου ή ευρέως γνωστός ως «αριθμός πλαισίου», μπορεί να σας ενημερώσει για όλες τις πληροφορίες αναφορικά με το μοντέλο σας. Από το πού κατασκευάστηκε και από ποιον, τον αριθμό παραγωγής του, έως εάν έχει εμπλακεί σε ατύχημα, αν έχει αλλάξει κινητήρα, τα πραγματικά του χιλιόμετρα κ.ο.κ.

Οι 17 χαρακτήρες του αριθμού πλαισίου είναι μοναδικοί για κάθε αυτοκίνητο!  Περιλαμβάνουν ένα συνδυασμό γραμμάτων και αριθμών, που μπορεί εκ πρώτης όψεως να μην έχει κάποια «συνοχή» μεταξύ του ωστόσο, έχει τη δική του «λογική» και το κυριότερο, αποκαλύπτει πληροφορίες για το όχημα σας που μπορεί να σας φανούν πολύτιμες κατά τον κύκλο ζωής του.

bmw

Το πρότυπο που διέπει το VIN χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1954 στις ΗΠΑ, αλλά μόλις το 1983 η μορφή του τυποποιήθηκε από την Εθνική Διοίκηση Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας της χώρας.

Τον εν λόγω κώδικα, θα βρείτε στο κάτω μέρος του παρμπρίζ του αυτοκινήτου σας, σε πολλές περιπτώσεις κάτω από το καπό ή στην κολόνα της πόρτας, σίγουρα θα αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας, ενώ σε πολλά τελευταίας τεχνολογίας αυτοκίνητα, μπορείτε να τον δείτε ακόμα και σε ψηφιακή μορφή στο σύστημα πολυμέσων ή στο συνδεδεμένο με το αυτοκίνητό σας smartphone.

Τα πρώτα 3 ψηφία: Παγκόσμια «Ταυτότητα» Κατασκευαστή (WMI)

Οι τρεις πρώτοι χαρακτήρες του VIN προσδιορίζουν τον κατασκευαστή (World Manufacturer Identifier). Εξ’ αυτών, οι δύο πρώτοι «αποκαλύπτουν» την περιοχή και τη χώρα προέλευσης της αυτοκινητοβιομηχανίας και ο τρίτος τη συγκεκριμένη μάρκα.

Για παράδειγμα, τα γράμμα ΝL έως ΝR στον αριθμό του πλαισίου φέρουν τα οχήματα που έχουν κατασκευαστεί στην Τουρκία, τα KL έως ΚΡ αντιστοιχεί στη Νότια Κορέα, τα SA έως SM στη Μεγάλη Βρετανία, η Ινδία έχει κωδικούς που ξεκινούν από MA έως ME, η Ιαπωνία ξεκινά με J, οι κινεζικοί κωδικοί έχουν L στην αρχή και οι χώρες της Βόρειας Αμερικής προσδιορίζονται με έναν αριθμό, επομένως οι ΗΠΑ έχουν τον αριθμό 1, ο Καναδάς 2 κ.ο.κ.

Η Ευρώπη έχει κωδικούς που ξεκινούν με τα γράμματα S-Z και επειδή η Γερμανία, για παράδειγμα, έχει τον κωδικό W, τα τρία γράμματα WVW υποδεικνύουν την Volkswagen. Τα οχήματα τα οποία φέρουν τα γράμματα XF έως ΧΚ έχουν προέλευση την Ελλάδα, τα γαλλικής καταγωγής διακρίνονται με τα VF έως VR και τα ισπανικής με VS έως VW. Ο κωδικός WMI εκχωρείται στον κατασκευαστή από την εξουσιοδοτημένη αρχή έγκρισης στη χώρα όπου αυτός εδρεύει.

Θέσεις 4-9: Περιγραφή Οχήματος (VDS)

Οι θέσεις 4 έως 9 στον αριθμό πλαισίου αποκαλύπτουν τον λεγόμενο «κωδικό περιγραφής οχήματος» (Vehicle Description Section), ο οποίος προσδιορίζει το μοντέλο. Η μορφή αυτής της αλληλουχίας εξαρτάται από τον κάθε κατασκευαστή. Σε γενικές γραμμές, αποκαλύπτεται ο τύπος του αμαξώματος, ο κινητήρας, η σειρά κ.ο.κ. Η θέση 9, ονομάζεται «ψηφίο ελέγχου» και χρησιμοποιείται για την επικύρωση της γνησιότητας του κωδικού VIN του αυτοκινήτου. Χρησιμοποιώντας μερικά πολύπλοκα μαθηματικά που δεν είναι της παρούσης, ο αριθμός ελέγχου θα πρέπει να ταιριάζει με τα υπόλοιπα ψηφία του VIN.

Δείτε ακόμα: Τι είναι αυτός ο κώδικας στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου; 

Είναι δύσκολο να ελέγξετε μόνοι σας την εγκυρότητα του, εκτός αν είστε μαθηματικές διάνοιες, οπότε ένας αποκωδικοποιητής VIN θα σας πει σε δευτερόλεπτα εάν το VIN σας είναι νόμιμο.

Θέσεις 10-17: Μοναδικός Κωδικός Οχήματος (Vehicle Identifier Section)

Οι θέσεις 10 έως 17 σχηματίζουν έναν μοναδικό κωδικό VIS (Vehicle Identifier Section), ο οποίος μπορεί να δημιουργηθεί κατά βούληση. Σε αυτές τις θέσεις θα ενημερωθείτε για το έτος κατασκευής του μοντέλου (δέκατο ψηφίο), ενώ το ενδέκατο αντιστοιχεί στη μονάδα παραγωγής στην οποία έχει κατασκευαστεί ένα αυτοκίνητο.

Στα έξι τελευταία ψηφία αναγράφεται ο αριθμός παραγωγής του αυτοκινήτου. Για παράδειγμα σε περίπτωση κατά την οποία ο αριθμός πλαισίου του αυτοκινήτου σας αναγράφει «000001» τότε αυτό σημαίνει ότι είναι το πρώτο αντίτυπο του μοντέλου που κύλησε από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου.

Τι γινόταν πριν το VIN;

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την εμφάνιση του VIN (αριθμού πλαισίου), τα αυτοκίνητα «αποκωδικοποιούνταν» κατά βάση με το σειριακό αριθμό του κινητήρα τους, με τον οποίο ταυτίζονταν και ο αριθμός πλαισίου. Βέβαια, επειδή ένας κινητήρας μπορούσε να αντικατασταθεί κατά τη διάρκεια ζωής του οχήματος, με την εμφάνιση των αυτοφερόμενων πλαισίων, έπαψε να παίζει ρόλο ο αριθμός του κινητήρα.

Κατανοώντας το VIN του αυτοκινήτου σας μπορείτε πολύ πιο εύκολα να αποκτήσετε ανταλλακτικά που ενδεχομένως να χρειαστείτε, ενώ είναι και ένας πολύ καλός τρόπος να μάθετε τα πάντα για ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει προτού αποφασίσετε να το αγοράσετε.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...