Premium Plug-In Hybrid SUV: BMW X1 xDrive25e ή Mercedes GLA 250e;

Ο ισχυρός ανταγωνισμός στην κατηγορία των premium C-SUV είναι έντονος και στην υποκατηγορία των PHEV, με BMW και Mercedes-Benz να ξεχωρίζουν.

  • -
  • -

Ψάχνοντας για ένα ολοκληρωμένο οικογενειακό C-SUV, είναι αδύνατο να μην προσέξει κάποιος τις προτάσεις από τις premium… τάξεις. Η BMW και η Mercedes-Benz ανήκουν ανάμεσα στους πιο παραδοσιακούς παίκτες των πολυτελών κατηγοριών, φτιάχνοντας εξαιρετικά και ιδιαίτερα ανταγωνιστικά αυτοκίνητα. Η αγορά όμως έχει αλλάξει και το leasing αυτοκινήτου έχει φέρει στο προσκήνιο τα Plug-In Hybrid, δηλαδή τα επαναφορτιζόμενα υβριδικά, που συνοδεύονται από μια σειρά κινήτρων ώστε να προτιμηθούν από εταιρείες και στελέχη. Οι πολύ χαμηλοί ρύποι που εξασφαλίζουν, είναι μόνο η μια πλευρά του νομίσματος. Η άλλη, έχει να κάνει με τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα! Ας δούμε δύο από τα δημοφιλέστερα PHEV της premium C-SUV κλάσης.

Η BMW X1 και η Mercedes GLA είναι δύο C-SUV με ιδιαίτερα αξιόλογη εμπορική πορεία. Ως Plug-In Hybrid, έχουν κοινά σημεία, αλλά και ακόμη περισσότερες διαφορές, που θα πρέπει να γνωρίζει όποιος θελήσει να τα αποκτήσει, είτε ως εταιρικός χρήστης, είτε ως αγοραστής. Η BMW X1 παρουσιάστηκε σε μια ολοκαίνουργια γενιά πριν από περίπου έναν χρόνο, δίνοντας νέα πνοή στο μοντέλο. Από την άλλη, η Mercedes-Benz δεν θέλει ποτέ να μένει πίσω και εδώ και λίγους μήνες, παρουσίασε τη facelift εκδοχή της ιδιαίτερα επιτυχημένης GLA. Σε ό,τι αφορά τις επαναφορτιζόμενες υβριδικές εκδόσεις, η BMW προσφέρει δύο, μια με 245 ίππους και μια με 326 ίππους, ενώ η Mercedes-Benz μια, στους 218 ίππους. Άρα, η ισχύς ποτέ δεν είναι πρόβλημα!

SUV για επιδόσεις, αλλά και οικονομία

Αρχίζοντας από την BMW, η μικρότερη έκδοση xDrive25e επιστρατεύει έναν τρικύλινδρο turbo βενζινοκινητήρα 1.5 λίτρων με 136 ίππους, ο οποίος στέλνει την ισχύ του στους εμπρός τροχούς μέσα από ένα 7άρι αυτόματο κιβώτιο. Στον πίσω άξονα συναντάμε έναν ηλεκτροκινητήρα των 109 ίππων, με αποτέλεσμα τους 245 ίππους και τα 477 Nm ροπή. Έτσι λοιπόν δημιουργείται και τετρακίνηση, ενώ η μπαταρία των 14,2 kWh, εξασφαλίζει έως και 91 km αυτονομίας (βγάζει 80 km «άνετα» όπως διαπιστώσαμε στη δοκιμή μας).

Στο στρατόπεδο της Mercedes-Benz, ο βενζινοκινητήρας είναι τετρακύλινδρος, στα 1.33 λίτρα, με απόδοση 160 ίππων. Παράλληλα υπάρχει και ηλεκτροκινητήρας 109 ίππων. Επειδή οι δύο κινητήρες στέλνουν την ισχύ τους στους εμπρός τροχούς, μέσα από το ίδιο αυτόματο κιβώτιο 8 σχέσεων, το σύνολο της ισχύος έχει οριστεί στους 218 ίππους με 450 Nm ροπή. Δεν έχουμε δηλαδή 269 ίππους, όπως θα ήταν το άθροισμα της μέγιστης ισχύος των δύο κινητήρων, επειδή δεν τοποθετούνται σε διαφορετικούς άξονες όπως στη BMW και μοιράζονται την ίδια μετάδοση. Η μπαταρία εδώ είναι στα 11,5 kWh, δίνοντας ηλεκτρική αυτονομία έως 70 χιλιόμετρα.

Οικογενειακά C-SUV με πολυτέλεια και χώρους

Στο εσωτερικό των δύο premium SUV, κανείς δεν πρόκειται να δηλώσει απογοητευμένος. Η ποιότητα είναι πολύ καλή, η σχεδίαση σύγχρονη και εντυπωσιακή, ενώ υπάρχουν μεγάλοι χώροι για την άνετη φιλοξενία μιας οικογένειας. Η BMW έχει ελαφρώς μεγαλύτερες διαστάσεις (4,5 m έναντι 4,41 m), άρα διατηρεί ένα μικρό προβάδισμα στους χώρους για τους πίσω, ενώ ο χώρος αποσκευών είναι στα 490 λίτρα, έναντι των 385 λίτρων της Mercedes GLA. Το μοτίβο των δύο «δίδυμων» οθονών σε ρόλο πίνακα οργάνων και οθόνης infotainment το συναντάμε και στα 2 αυτοκίνητα, με συνδυασμό 10,25’’ και 10,7’’ αντίστοιχα για την BMW (Curved Display) και 2 x 10,25’’ για τη Mercedes. Αναφορικά με την άνεση κατά τη μετακίνηση, το αποτέλεσμα είναι πολύ καλό και στα 2 SUV. Ψάχνοντας για διαφορές στην ανάρτηση, βλέπουμε ότι η Mercedes έχει ημιάκαμπτο άξονα πίσω, ενώ η BMW διάταξη πολλαπλών συνδέσμων.

Τα οικονομοτεχνικά κριτήρια

Ανάμεσα σε δύο πολύ ολοκληρωμένα SUV με Plug-In Hybrid τεχνολογία, ο παράγοντας του κόστους χρήσης έχει μεγάλη σημασία. Φυσικά, κανένα από τα δύο μοντέλα δεν επιβαρύνονται με τέλη κυκλοφορίας λόγω χαμηλών ρύπων, ενώ εισέρχονται καθημερινά στον Δακτύλιο της Αθήνας χωρίς κανέναν περιορισμό. Η κατανάλωση καυσίμου βρίσκεται σε αντίστοιχα χαμηλά επίπεδα, με περίπου 60 αμιγώς ηλεκτρικά χιλιόμετρα για τη Mercedes και 80 km για την BMW, νούμερα που καλύπτουν τις καθημερινές αποστάσεις για το μεγαλύτερο μέρος των οδηγών. Τέλος, οι τιμές μπορεί να μην έχουν τόση σημασία καθώς τα περισσότερα PHEV SUV αφορούν προτάσεις leasing, όμως να πούμε ότι η BMW X1 xDrive25e των 245 ίππων κοστίζει 50.760 € και η ισχυρότερη BMW X1 xDrive30e των 326 ίππων, 53.400 €. Από την άλλη, η Mercedes-Benz GLA 250e των 218 ίππων, τιμολογείται στις 56.500 €.

Εσείς, ποιο από τα 2 Plug-In Hybrid SUV θα προτιμούσατε; Πείτε μας ψηφίζοντας στο poll που ακολουθεί! 

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...