Κι όμως, υπάρχει! Δες σε τι χρησιμεύει το πιο περίεργο φορτηγάκι του κόσμου [video]

Δεν σε γελούν τα μάτια σου! Μισό φορτηγάκι, χωρίς καρότσα, ένα τεράστιο τρέιλερ και ένα υδροπλάνο. Ένας πολύ περίπλοκος συνδυασμός, για τον οποίο υπάρχει εξήγηση!

  • -
  • -

Αν δει κάποιος μόνο τη φωτογραφία, χωρίς video, μάλλον θα νομίζει ότι κάτι βλέπει λάθος. Ή ότι έχει γίνει επεξεργασία με photoshop. Μα, είναι δυνατόν... μισό φορτηγάκι να σπρώχνει ένα τρέιλερ στη θάλασσα; Κι όμως, αυτό το όχημα δεν είναι μοναδικό, αλλά μια.. ολόκληρη κατηγορία. Πρόκειται για οχήματα κατασκευασμένα με αυτό τον τρόπο, για έναν και μόνο λόγο: για να βγάζουν υδροπλάνα από τη «γλίστρα»!

Πρόκειται για ιδιοκατασκευές που βασίζονται σε pick-up στα οποία κόβεται η καρότσα και προστίθεται ένα μεγάλο τρέιλερ στη «μούρη», το οποίο στη συνέχεια αγκιστρώνει πάνω στο υδροπλάνο.

@l0hlah #greenscreenvideo little guy putting in work #peaches #harbourairseaplanes #flyingbeaver #flyaway ♬ Peaches - Jack Black


Φορτηγάκι για υδροπλάνα - Γιατί είναι έτσι;

Δεν υπάρχει ακριβής εξήγηση σχετικά με το γιατί φτιάχνουν έτσι τα συγκεκριμένα οχήματα. Πιθανότατα, βολεύει η προσέγγιση του υδροπλάνου με το εμπρός τμήμα του φορτηγού, για να βλέπει καλύτερα ο οδηγός το σημείο που θα πρέπει να σημαδέψει. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η μετακίνηση του υδροπλάνου, έχοντάς το μπροστά, είναι ευκολότερη καθώς το αντικείμενο είναι πολύ μεγάλο και βοηθάει στον σωστό υπολογισμό των διαστάσεών του. Όπως τα κλαρκ για παράδειγμα, στα οποία ο χειριστής κάθεται πίσω από το φορτίο, στρίβουν οι πίσω ρόδες κλπ. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς τα πλεονεκτήματα αυτής της κατασκευής, όμως χρησιμοποιείται σε συντριπτικό βαθμό από τους επαγγελματίες του είδους.  

Σχετικά με τη μετάδοση της κίνησης, αυτή θα πρέπει να γίνεται προφανώς στους εμπρός τροχούς για να δουλέψει το όχημα. Τα φορτηγάκια όμως, είναι πισωκίνητα με επιλεκτική τετρακίνηση. Προφανώς, είναι «κλειδωμένος» ο μοχλός στη θέση της τετρακίνησης, έτσι ώστε η ισχύς να καταλήγει στο εμπρός διαφορικό, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα έχουν ταπώσει τη δεύτερη έξοδο του σασμάν που στέλνει την κίνηση προς τον κεντρικό άξονα μετάδοσης. Κάποιοι ωστόσο, χρησιμοποιούν και μερικά ήδη προσθιοκίνητα μοντέλα με V8 κινητήρες (για να υπάρχει η απαιτούμενη δύναμη) όπως είναι το Oldsmobile Tornado.

@intheblueyonder How do you build a half truck? #seaplane #pilot #flying ♬ original sound - InTheBlueYonder


 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...