Αλλάζει όψη ο Κηφισός: Πού θα δημιουργηθεί τεχνητή λίμνη

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άναψε το πράσινο φως για τη δημιουργία μιας τεχνητής λίμνης στον Κηφισό ποταμό που θα προστατεύσει την Αττική από τις πλημμύρες.

  • -
  • -

Ο κυριότερος αποδέκτης ομβρίων υδάτων του Λεκανοπεδίου Αττικής, ο Κηφισός ποταμός, αλλάζει. Για την ακρίβεια το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άναψε το πράσινο για τη δημιουργία ενός μεγάλου αντιπλημμυρικού έργου που θα προστατεύσει τους κατοίκους της Αττικής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τη σκυτάλη από δω και στο εξής παίρνει η Διεύθυνση Αντιπλημμυρικών και Εγγειοβελτιωτικών Έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ώστε να συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης και να προχωρήσει στην ανάθεση του έργου.

Τι έργα προβλέπονται

Την είδηση είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας εδώ και λίγες ημέρες το «Βήμα της Κυριακής» και πλέον έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη. Τα έργα λοιπόν που θα λάβουν χώρα στον Κηφισό ποταμό προβλέπουν τη διευθέτηση δυο τμημάτων του ποταμού: «Τρεις Γέφυρες – Κόκκινος Μύλος» και «Κόκκινος Μύλος-Αττική Οδός» όπως επίσης και την κατασκευή μιας τεχνητής λίμνης ή λεκάνης ανάσχεσης πλημμυρικών απορροών, στην οποία θα συλλέγονται εκεί για κάποιες ώρες τα ύδατα (κυρίως σε περιπτώσεις ακραίων βροχοπτώσεων) ούτως ώστε να διοχετεύονται σταδιακά στο κλειστό τμήμα του ποταμού (κάτω από την Εθνική Οδό από τις Τρεις Γέφυρες έως το Φάληρο) προκειμένου να προστατευτούν από τις πλημμύρες λόγω της υπερχείλισης του ποταμού τις γύρω περιοχές.

Πού θα δημιουργηθεί τεχνητή λίμνη

Η τεχνητή λίμνη ή λεκάνη ανάσχεσης όπως αναφέρεται θα λειτουργεί όταν η παροχή θα υπερβαίνει τα 168 κυβικά ανά δευτερόλεπτο (m3/s) ενώ για μικρότερες παροχές το σύστημα θα λειτουργεί όπως συμβαίνει και σήμερα. Σύμφωνα με τη μελέτη που έχουν εκπονήσει οι ειδικοί, το μέγεθος της λίμνης θα είναι τέτοιο ώστε να ανταποκρίνεται σε βροχοπτώσεις που εμφανίζονται μια φορά κάθε 50, 100 και 1.000 χρόνια.

Δείτε ακόμα: Αυτές οι περιοχές της Αττικής θα πλημμυρίσουν αν υπερχειλίσει ο Κηφισος

Με βάση πάντως τα στοιχεία που έχουν στα χέρια τους όλοι όσοι εμπλέκονται με αυτό το έργο για βροχοπτώσεις που κάνουν την εμφάνιση τους μια φορά κάθε 50 χρόνια η ποσότητα εκσκαφών, σε πρώτη φάση, εκτιμάται περίπου στα 300.000 κυβικά μέτρα και το βάθος της, στη μέγιστη στάθμη, θα φτάνει περίπου στα 15 μέτρα. Σύμφωνα με τη μελέτη η λίμνη χωροθετείται παράλληλα με την Εθνική Οδό, στα δυτικά της, πάνω από τον κόμβο με την Αττική οδό, και εκτείνεται εντός των περιοχών Αχαρνών και Μεταμόρφωσης. Η επιφάνεια της λεκάνης ανάσχεσης για μείωση της πλημμυρικής παροχής αιχμής (για περίοδο επαναφοράς 50 ετών) έχει υπολογιστεί στα 106.000 τ.μ., με τη χρονική διάρκεια πλημμυρισμού της να φτάνει τις 2 ώρες και 15 λεπτά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...