Αερόσακο για το πορτμπαγκάζ ετοιμάζει η Ford! Ποια θα είναι η λειτουργία του

Αυτή η νέα πατέντα ίσως είναι η λύση για τις ανεξέλεγκτες αποσκευές στην καμπίνα σε περίπτωση σύγκρουσης, ή απλώς μια καλή ιδέα που δεν θα δούμε ποτέ στην παραγωγή;

  • -
  • -

Η Ford κατέθεσε μία νέα πατέντα για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας η οποία σίγουρα θα αποτελέσει πρωτιά. Πρόκειται για έναν αερόσακο τοποθετημένο στο δάπεδο μεταξύ των πίσω καθισμάτων και του χώρου αποσκευών ο οποίος προστατεύει τους επιβάτες σε περίπτωση σύγκρουσης από τις ίδιες τους τις αποσκευές. Σύμφωνα με την εταιρεία, η συγκεκριμένη τεχνολογία θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε επιβατικά αλλά και σε επαγγελματικά οχήματα.

Ο αερόσακος θα βρίσκεται κάτω από το πάτωμα στον χώρο αποσκευών κοντά στις πλάτες των πίσω καθισμάτων. Σε μια σύγκρουση, ο αερόσακος θα φουσκώσει σε σχήμα που θυμίζει το αγγλικό γράμμα C έτσι ώστε να υπάρχει προστασία κατά μήκος της πλάτης των καθισμάτων αλλά και των πλαϊνών μερών του πορτμπαγκάζ. Η κουρτίνα θα φτάνει τουλάχιστον έως το πάνω μέρος των καθισμάτων, ενδεχομένως έως και την οροφή. Στόχος είναι να κρατήσει οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται στο χώρο αποσκευών από το να χτυπήσει τους επιβάτες.

ford-floor-airbag-1

Η ενεργοποίηση ενός τέτοιου αερόσακου θα ακολουθούσε τις ίδιες μεθόδους με αυτές που συναντάμε στους κλασικούς αερόσακους. Οι αισθητήρες θα συνδέονται σε έναν υπολογιστή. Εάν προκύψει σύγκρουση, ένα σήμα πηγαίνει στο σύστημα που φουσκώνει τον αερόσακο, γεμίζοντας τον με αέριο.

Θα μπορούσαν να υπάρξουν άλλες εφαρμογές της ιδέας;

Η Ford περιγράφει επίσης μια παραλλαγή αυτού του συστήματος με ένα τμήμα του αερόσακου να εκτείνεται πάνω από την πλάτη του καθίσματος όταν ενεργοποιείται. Αυτό έχει ως στόχο την προστασία των κεφαλιών των επιβαινόντων σε περίπτωση σύγκρουσης.

Δείτε ακόμη: Γιατί εξαφανίστηκαν τα pop-up φώτα από τα αυτοκίνητα;

Η αυτοκινητοβιομηχανία περιγράφει επίσης μια εφαρμογή όπου ο χώρος επιβατών θα είναι ανοιχτός στον χώρο φόρτωσης. Αυτή η έκδοση θα προσέθετε τη δυνατότητα να εμποδίζει το φορτίο να γλιστρήσει προς τα εμπρός κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.

ford-floor-airbag-2

Η περιγραφή της πατέντας δεν αναφέρει λεπτομερώς πώς θα λειτουργούσε αυτή η τεχνολογία σε επαγγελματικά οχήματα. Μια πιθανή εφαρμογή θα ήταν η προστασία των προϊόντων μέσα σε ένα επαγγελματικό με ράφια. Ο αερόσακος σε σχήμα C θα κάλυπτε τους τοίχους αποτρέποντας έτσι τα όποια αντικείμενα από το να πέσουν.

Δείτε ακόμη: Απίστευτη πατέντα της Ford: Οδηγείς όρθιος, βλέποντας... πάνω από την οροφή!

Όπως έχουμε δει και σε άλλες περιπτώσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι η Ford θα περάσει την συγκεκριμένη ιδέα στην παραγωγή. Οι εταιρείες καταχωρούν κυρίως ιδέες για να βεβαιωθούν ότι δεν θα τους «κλέψει» την ιδέα κάποιος ανταγωνιστής.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...