Τέλος τα diesel για τη Volvo - Πότε θα παραχθεί το τελευταίο;

Η σουηδική μάρκα κηρύσσει το τέλος των diesel στην Κλιματική Εβδομάδα της Νέας Υόρκης και λέει πότε θα παραχθεί ο τελευταίος κινητήρας πετρελαίου.

  • -
  • -

Έως το 2030, η Volvo σχεδιάζει να διαθέτει στην αγορά μόνο αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και ως το 2040 να είναι μία κλιματικά ουδέτερη εταιρεία. Προκειμένου να υπογραμμίσει τη δέσμευσή της σε αυτούς τους στόχους, στην Κλιματική Εβδομάδα της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε τον τερματισμό της παραγωγής όλων των πετρελαιοκίνητων μοντέλων έως τις αρχές του 2024.

Σε λίγους μήνες από τώρα, θα έχει κατασκευαστεί το τελευταίο Volvo με κινητήρα diesel, κάτι που καθιστά τη σουηδική μάρκα έναν από τους πρώτους καταξιωμένους κατασκευαστές που κάνει αυτό το βήμα. Αυτό το ορόσημο έρχεται ως συνέχεια της απόφασης που πήρε πέρυσι να σταματήσει την εξέλιξη νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης. Τον Νοέμβριο του 2022 πούλησε το μερίδιό της στη Aurobay, την κοινοπραξία που περιλάμβανε όλα τα εναπομείναντα περιουσιακά στοιχεία της που συνδέονταν με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Πλέον, έχει εκμηδενίσει το ποσό που διέθετε κάποτε για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) στην εξέλιξη νέων κινητήρων εσωτερικής καύσης.

ex30

«Τα ηλεκτρικά συστήματα κίνησης είναι το μέλλον μας και υπερτερούν σε σχέση με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης: παράγουν λιγότερο θόρυβο, λιγότερους κραδασμούς, έχουν μικρότερο κόστος service για τους πελάτες μας και μηδενικές εκπομπές ρύπων», δηλώνει ο Jim Rowan, Διευθύνων Σύμβουλος της Volvo.

Η απόφαση της μάρκας να καταργήσει εντελώς τους κινητήρες diesel έως τις αρχές του 2024 αποτυπώνει το πόσο γρήγορα αλλάζουν τόσο η αυτοκινητοβιομηχανία όσο και η ζήτηση των πελατών, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.

Δείτε ακόμη: Volvo EX30: Premium ηλεκτρικό SUV, κάτω από 30.000 ευρώ

Σε ελεύθερη πτώση η ζήτηση για μοντέλα diesel 

Μόλις τέσσερα χρόνια πριν, οι κινητήρες πετρελαίου ήταν η βασική πηγή εσόδων της Volvo στην Ευρώπη, όπως και για τους περισσότερους κατασκευαστές αυτοκινήτων. Στην πλειοψηφία τους, τα αυτοκίνητα που διέθεσε η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία στην ευρωπαϊκή ήπειρο το 2019 εφοδιάζονταν με κινητήρα diesel, ενώ τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα μόλις είχαν αρχίσει να αφήνουν το αποτύπωμά τους.

volvo

Από τότε, αυτή η τάση έχει αντιστραφεί σε μεγάλο βαθμό, λόγω της μεταβολής στη ζήτηση, των αυστηρότερων κανονισμών για τους ρύπους, καθώς και της προσήλωσής στην ηλεκτροκίνηση. Η πλειοψηφία των πωλήσεών στην Ευρώπη πλέον αποτελείται από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, είτε με αμιγώς ηλεκτρικό είτε με plug-in υβριδικό σύστημα κίνησης.

Ο μικρότερος αριθμός αυτοκινήτων diesel στους δρόμους έχει επίσης θετική επίδραση στην ποιότητα του αέρα στις πόλεις. Παρόλο που οι κινητήρες πετρελαίου εκπέμπουν λιγότερο CO2 από τους κινητήρες βενζίνης, έχουν μεγαλύτερες εκπομπές αερίων όπως τα οξείδια του αζώτου (NOx), που επιδρούν αρνητικά στην ποιότητα του αέρα, ιδίως στις πυκνοκατοικημένες περιοχές.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...