H χρηματοδότηση μπερδεύει το 50% των αγοραστών αυτοκινήτου! Εσένα;

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι πολλοί καταναλωτές δεν κατανοούν πλήρως έννοιες όπως το επιτόκιο, παρότι επιλέγουν τη λύση του δανείου για απόκτηση αυτοκινήτου.

  • -
  • -

Παρότι το ενδιαφέρον για την απόκτηση ενός νέου αυτοκινήτου έχει επιστρέψει στα προ-πανδημίας επίπεδα, οι εν δυνάμει αγοραστές δυσκολεύονται να πάρουν την τελική απόφαση λίγο… πριν φθάσουν στο ταμείο. Ο λόγος; Η αδυναμία να κατανοήσουν τα οφέλη ή τα μειονεκτήματα των διαφόρων χρηματοδοτικών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα, να στρέφονται σε εναλλακτικά μοντέλα ιδιοκτησίας, όπως μίσθωση ή κοινοχρησία του αυτοκινήτου. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει η Jato Dynamics στην τελευταία της πανευρωπαϊκή μελέτη.

Αυτό που διαπίστωσε ουσιαστικά είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών «μπερδεύεται» από τα προϊόντα χρηματοδότησης και από τις πολλές λεπτομέρειες και τα «μικρά γράμματα» που συνοδεύουν κάποιο αντίστοιχο πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, περισσότεροι από 4 στους 10 καταναλωτές - ή το 43% - δε γνωρίζουν τι σημαίνει «επιτόκια» και πως αυτά επηρεάζουν την εξόφληση του δανείου, παρότι, και εδώ είναι το πλέον αντιφατικό, το 56% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι με το μοντέλο της χρηματοδότησης είναι πολύ πιο εύκολο γι’ αυτούς να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο, αντί μετρητοίς.

Το 49% μάλιστα ανέφερε ότι είναι έτοιμο να επιλέξει κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, αν και στο πίσω μέρος του μυαλού του υπάρχει η ανησυχία για έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τις κρυφές χρεώσεις που ενδεχομένως να κρύβουν αυτά τα προγράμματα.

Δείτε ακόμα: Αγορά αυτοκινήτου με χρηματοδότηση: Πώς υπολογίζω τη δόση και το συνολικό κόστος;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι καταναλωτές αντιλαμβάνονται τα οφέλη που προκύπτουν από ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αγορά νέου αυτοκινήτου αυτοκινήτων τους, αλλά αναζητούν μεγαλύτερη σαφήνεια και λιγότερη πολυπλοκότητα στην ερμηνεία τους», δήλωσε ο εκ των υπευθύνων της έρευνας για τη JATO Dynamic, Mike Bennett.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, οι καταναλωτές είναι ολοένα και πιο «ανοιχτοί» σε αυτό που ονομάζουμε «εναλλακτικά μοντέλα ιδιοκτησίας», με το 35% των ερωτηθέντων να δηλώνει πρόθυμο να εξετάσει το ενδεχόμενο βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας μίσθωσης ενός αυτοκινήτου, ενώ το 14% εκφράζεται θετικά ακόμα και για το μοντέλο της κοινοχρησίας.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...