Ποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχει τη μεγαλύτερη μπαταρία στον κόσμο;

Οι αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων θέλουν όλο και μεγαλύτερη αυτονομία, οπότε οι αυτοκινητοβιομηχανίες βάζουν όλο και μεγαλύτερες μπαταρίες. Ποιο μοντέλο έχει τη μεγαλύτερη;

  • -
  • -

Τα μοντέλα ηλεκτρικών αυτοκινήτων που διατίθενται στην αγορά συνεχώς πληθαίνουν, καθώς ζητήματα όπως η αυτονομία και η ταχύτητα φόρτισης σταδιακά βρίσκουν λύση. Από τη μία η πρόοδος της τεχνολογίας των μπαταριών και από την άλλη η βελτίωση των υποδομών, κάνουν την κατοχή ηλεκτρικού αυτοκινήτου όλο και πιο εύκολη.

Φυσικά ένας τρόπος να λυθεί το ζήτημα της αυτονομίας είναι να τοποθετηθούν μεγαλύτερες μπαταρίες, στις οποίες να μπορούν να αποθηκεύονται περισσότερες kWh (κιλοβατώρες). Με αυτόν τον τρόπο, θεωρητικά, αυξάνεται σημαντικά η απόσταση που μπορεί το αυτοκίνητο να διανύσει, ανάμεσα σε δύο φορτίσεις.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/b0a44597974e68b0baada202d092ac35.jpg

Κάπως έτσι, ενώ στις αρχές και τα μέσα της δεκαετίας του 2010 οι συνήθεις χωρητικότητες ήταν 15-30 kWh, πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοκινήτων είναι πάνω από τις 40-50 kWh, ενώ τιμές γύρω στις 60-70 kWh είναι αρκετά συνηθισμένες.

Δείτε ακόμα: Ποια είναι πιο αξιόπιστα, τα ηλεκτρικά ή τα θερμικά;

gmc-hummer-ilektriko

Πόση χωρητικότητα έχει η μεγαλύτερη μπαταρία ηλεκτρικού αυτοκινήτου;

Πολύ σύντομα ο βασιλιάς στην άτυπη κόντρα για τη μεγαλύτερη μπαταρία σε αυτοκινήτο παραγωγής θα προέρχεται από τον όμιλο Stellantis. Συγκεκριμένα, το 2025 θα βγει στην αμερικανική αγορά το RAM 1500 REV, το οποίο θα εξοπλίζεται με δύο μπαταρίες. Η μικρή θα έχει χωρητικότητα 168 kWh με 563 km αυτονομία. Όσο για τη μεγάλη, θα έχει χωρητικότητα που θα φτάνει το άκρως εντυπωσιακό νούμερο των 229 kWh, η οποία θα προσφέρει αυτονομία 805 km.

Προς το παρόν, μέχρι το λανσάρισμα του RAM, τα σκήπτρα κρατάει η σύγχρονη εκδοχή του Hummer. Το Hummer EV έχει μπαταρία 212 kWh και αυτονομία που αγγίζει τα 837 km.

ram-1500-rev-ilektriko-pickup-pick-up

Αυτό που μπορούμε να δούμε εύκολα, από τα παραπάνω, είναι πως η τοποθέτηση μεγαλύτερης μπαταρίας σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν συνεπάγεται αυτόματα και μεγάλη αύξηση της αυτονομίας. Αυτό γίνεται επειδή ταυτόχρονα ανεβαίνει σημαντικά και το βάρος, τόσο της ίδιας της μπαταρίας, όσο και του αυτοκινήτου το οποίο πρέπει να είναι πιο μεγάλο αλλά και να έχει πιο ενισχυμένο πλαίσιο ώστε να μπορέσει να στηρίξει τα επιπλέον κιλά.

Άσχετα από τα οφέλη ή μη της μεγαλύτερης μπαταρίας, το γεγονός ότι η μπαταρία του RAM 1500 REV θα φτάνει τις 229 kWh, είναι κάτι που κερδίζει εντυπώσεις. Φυσικά το αυτοκίνητο θα έχει πρίζα για να δώσει ρεύμα σε συσκευές, ενώ θα μπορεί να συνδεθεί και με το σπίτι για να το τροφοδοτήσει σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...