Τέλος τα φτηνά κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Η ΕΕ θα τα κάνει πιο ακριβά!

Οι κινεζικές μάρκες έχουν κάνει απόβαση στην Ευρώπη, με ηλεκτρικά αυτοκίνητα σημαντικά πιο φτηνά από τα ευρωπαϊκά. Κάτι που η ΕΕ δεν βλέπει με καλό μάτι.

  • -
  • -

Από τα πιο επίσημα χείλη, εκείνα της προέδρου της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, έγινε γνωστό ότι η ΕΕ θα ξεκινήσει έρευνα, σχετικά με το γιατί τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από κινεζικές μάρκες είναι όσο φτηνά. Ο τελικός στόχος της είναι να έχουν τιμές που δεν θα είναι υπερβολικά χαμηλές, και άρα καταστροφικές για ευρωπαϊκές εταιρείες αυτοκινήτου.

Η Κίνα είχε δει από νωρίς την ηλεκτροκίνηση ως μία ευκαιρία να φτάσει ή ακόμα και να ξεπεράσει τις αυτοκινητοβιομηχανίες της Δύσης. Έτσι, το κινεζικό κράτος στήριξε με κάθε τρόπο την ανάπτυξη της σχετικής τεχνογνωσίας στη χώρα. Αποτέλεσμα αυτής της στήριξης είναι τα κινεζικά ηλεκτρικά πλέον να έχουν ποιότητα πολύ κοντά στα ευρωπαϊκά, αλλά με σημαντικά χαμηλότερο κόστος.

ursula-von-der-leyen

Ποια είναι η κατάσταση με τις κινεζικές μάρκες στην ΕΕ;

Τα τελευταία χρόνια αυτές οι μάρκες έχουν αρχίσει να μπαίνουν μαζικά στην ευρωπαϊκή αγορά, με πολλούς να στρέφονται στην αγορά τους, καθώς οι τιμές τους είναι κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικές. Σε πολλές περιπτώσεις, η τιμή τους είναι στα ίδια ή ακόμα και χαμηλότερα επίπεδα από ανταγωνιστικά μοντέλα με θερμικά μοτέρ (βενζίνη, diesel κ.λπ.).

Φυσικά αυτό δεν αρέσει καθόλου στις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να παρακολουθήσουν την πορεία που ακολουθούν οι αντίπαλοί τους από την Κίνα.

Δείτε ακόμαΈρχονται ταχύτατοι φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων παντού - Τι ψήφισε η ΕΕ

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/36de638b58ed89b68d6458fd7c56f194.jpg

Πώς θα κάνει πιο ακριβά τα κινεζικά αυτοκίνητα η ΕΕ;

Κάπου εκεί έρχεται η ΕΕ, η οποία ανακοίνωσε επίσημα ότι θα ξεκινήσει έρευνα, προκειμένου να βρει τρόπους ώστε η διαφορά τιμής υπέρ των κινεζικών εταιρειών να μην είναι τόσο μεγάλη. Μία από τις αρχικές ιδέες προς αυτή την κατεύθυνση είναι να μη δικαιούνται επιδότηση αυτά τα αυτοκίνητα, και η ευνοϊκή ρύθμιση να περιοριστεί σε συγκεκριμένες εταιρείες, ανάλογα με την χώρα στην οποία βρίσκεται η έδρα τους.

Φυσικά, ακόμα η διαδικασία είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο, όμως σε περίπτωση που η ΕΕ προχωρήσει σε κάποια κίνηση που θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εταιρειών, τίποτα δεν αποκλείει να δούμε αντίστοιχες κινήσεις από την Κίνα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...