Αθήνα: « Στο Μετρό εργαζόμενοι και επιβάτες αναπνέουν καρκίνο»

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για υψηλή συγκέντρωση καρκινογόνων υδρογονανθράκων και ειδικά στους σταθμούς του μετρό.

  • -
  • -

Το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών προειδοποιεί για την υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αττική, ειδικά μετά τις πυρκαγιές που έπληξαν την πρωτεύουσα τους καλοκαιρινούς μήνες. Συγκεκριμένα, διεξήχθη έρευνα που αναφέρει πως οι δείκτες έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια, τονίζοντας πως η κατάσταση είναι χειρότερη και ακόμα πιο επιβαρυμένη στους σταθμούς του μετρό. Παρακάτω μπορείτε να δείτε τι αναφέρει το ΠΑΚΟΕ:

«Το ΠΑΚΟΕ χτυπά για μία ακόμα φορά τον συναγερμό για την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Αθήνα. Ο αέρας είναι βεβαρυμμένος και από τις συνέπειες των πυρκαγιών, οι συγκεντρώσεις καρκινογόνων υδρογονανθράκων ξεπερνούν τα όρια και η κατάσταση στο μετρό είναι ακόμα χειρότερη, ειδικά στις πλατφόρμες επιβίβασης και αποβίβασης. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι μετρήσεις αυτές έγιναν την Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023 και μετά από την πρωινή, καταρρακτώδη βροχή. Το ΠΑΚΟΕ συμβουλεύει τους κατοίκους του λεκανοπεδίου να είναι πολύ προσεκτικοί. Οι καρκινογόνοι υδρογονάνθρακες αιωρούνται στην ατμόσφαιρα σαν το χιόνι και προκαλούν πολλά προβλήματα στην υγεία των πολιτών, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες και στα παιδιά. Οι καρκινογόνοι υδρογονάνθρακες είναι ερεθιστικοί για το αναπνευστικό σύστημα, ακόμα και για υγιείς οργανισμούς. Το πρώτο σύμπτωμα είναι τα δάκρυα και κατόπιν ακολουθεί η δύσπνοια και η φαρυγγίτιδα, ενώ σε εκτεταμένη έκθεση σε αυτά, οι συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό είναι ολέθριες. Γι’ αυτό το ΠΑΚΟΕ συνιστά όχι άσκοπη παραμονή εκτός κλειστών χώρων, όπου η χρήση μάσκας είναι επιβεβλημένη και απολύμανση στους εσωτερικούς χώρους.

Δείτε ακόμη: Πόσες κλήσεις κόπηκαν στα σχολικά με το άνοιγμα των σχολίων! 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει γίνει η τέταρτη αιτία πρόωρων θανάτων παγκοσμίως, προκαλώντας απώλειες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας η οποία κάθε χρόνο επικαιροποιείται. Συγκεκριμένα, η ρύπανση του αέρα προστεθούν οι επιπτώσεις της ρύπανσης στα νοικοκυριά, ιδίως εκείνης που προέρχεται από τη χρήση στερεών καυσίμων για θέρμανση ή μαγείρεμα, σκοτώνει ετησίως 5,5 εκατομμύρια. Κατά συνέπεια, ο ασθένειες που προκαλούνται από τη ρύπανση του αέρα (καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνοι των πνευμόνων, χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις, αναπνευστικές λοιμώξεις) είναι υπεύθυνες για έναν στους δέκα θανάτους παγκοσμίως. Μάλιστα, περίπου το 87% του πλανήτη είναι εκτεθειμένο περισσότερο ή λιγότερο στη ρύπανση. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση οι 20 περιοχές στις ΗΠΑ με την μεγαλύτερη επιβάρυνση του αέρα και τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση είναι στην Καλιφόρνια λόγω των πυρκαγιών και των αιωρούμενων μικροσωματιδίων. 

Δείτε ακόμη: Τιμή βενζίνης στην Ελλάδα - Σε ποια θέση βρισκόμαστε παγκοσμίως;

Το διαρκές έγκλημα στο Μετρό

Το ΠΑΚΟΕ πραγματοποιεί συστηματικά μετρήσεις της ποιότητας του αέρα στο μετρό και στα εκδοτήρια και στις αποβάθρες, σε διάφορους σταθμούς. Εδώ και χρόνια το ΠΑΚΟΕ προειδοποιεί ότι υπάρχει μέγα υγειονομικό ζήτημα για τους εργαζόμενους, οι οποίοι στατιστικά εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσοστά θανάσιμων ασθενειών σε σχέση με άλλους επαγγελματικούς κλάδους, αφού η ποιότητα του αέρα είναι επιβαρυμένη. Το ΠΑΚΟΕ έχει καταγγείλει πολλές φορές την αδιαφορία της διοίκησης του Μετρό να λάβει στοιχειώδη μέτρα για την βελτίωση της ποιότητας του αέρα. Η αδιαφορία αυτή είναι σκανδαλώδης και αποδείχτηκε από την αποκάλυψη ότι οι γραμμές του Μετρό της Αθήνας 2 και 3, που λειτουργούν από το 2000 και εξυπηρετούν καθημερινά εκατομμύρια επιβάτες, στερούνται περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η έλλειψη περιβαλλοντικής αδειοδότησης διαπιστώθηκε αφού έγινε η δημοπράτηση της επέκτασης της Γραμμής 2 (Ελληνικό-Ανθούπολη) προς το Ιλιον. Να το πούμε ωμά μήπως και το καταλάβετε: Στο Μετρό εργαζόμενοι και επιβάτες αναπνέουν καρκίνο.»

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...