Νέος κινητήρας υδρογόνου 2.000 cc με turbo, από Hyundai-Kia

Ο όμιλος Hyundai-Kia πιστεύει πολύ στο υδρογόνο ως μέσο μείωσης των εκπομπών ρύπων, παράλληλα με την υιοθέτηση των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αυτό είναι το νέο μοτέρ που έφτιαξαν.

  • -
  • -

Αυτή τη στιγμή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα με μπαταρία μονοπωλούν το ενδιαφέρον και αποτελούν την αιχμή του δόρατος της αυτοκινητοβιομηχανίας για μείωση των εκπομπών ρύπων. Ωστόσο, πολλές εταιρείες του κλάδου επενδύουν σημαντικά ποσά στο υδρογόνο. Οι περισσότερες επενδύουν στην τεχνολογία των κυψελών καυσίμου, στις οποίες το υδρογόνο παράγει ρεύμα και τροφοδοτεί ένα ηλεκτρικό μοτέρ, ενώ άλλες εξελίσσουν κινητήρες εσωτερικής καύσης που καίνε υδρογόνο. Δίπλα στην Toyota, που ακολουθεί τη δεύτερη τακτική, προστίθενται τώρα και οι Κορεάτες.

Ερευνητές του Korea Institute of Machinery and Materials (KIMM), σε συνεργασία με το Zero-Carbon Engine Research Lab του ομίλου Hyundai-Kia δημιούργησαν έναν κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης, στον οποίο το υδρογόνο καίγεται περίπου με τον ίδιο τρόπο που καίγεται η βενζίνη, στους κινητήρες των αυτοκινήτων που ξέρουμε μέχρι σήμερα.

hyundai-kia-idrogono-ydrogono-kinitiras-thermikos

Κινητήρας εσωτερικής καύσης, που καίει υδρογόνο

Το θερμικό μοτέρ υδρογόνου των Κορεατών λειτουργεί με άμεσο ψεκασμό, σε πίεση 30 bar, ενώ διαθέτει και υπερτροφοδότηση με turbo. Κατά τη λειτουργία αυτού του κινητήρα οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι μειωμένες κατά 99% σε σχέση με ένα σύνολο βενζίνης, οι εκπομπές σκόνης κατά 90%, τα οξείδια του αζώτου δεν ξεπερνούν τα 15 ppm ακόμα και χωρίς κάποιο σύστημα επεξεργασίας (όπως καταλύτης) και η θερμοδυναμική απόδοση φτάνει το 40%.

Δείτε ακόμα: BP: «Μην περιμένετε υδρογόνο σε Ι.Χ.»

idrogono-ydrogono-thermikos-kinitiras-hyundai-kia

Προς το παρόν είναι άγνωστο αν θα δούμε κάποιον κινητήρα αυτού του τύπου σε αυτοκίνητο παραγωγής. Η Kia δεν διαθέτει κάποιο μοντέλο υδρογόνου, ενώ η Hyundai έχει προς πώληση ένα από τα μόλις δύο μοντέλα σε όλον τον κόσμο, το Nexo (το άλλο αυτοκίνητο υδρογόνου που πωλείται είναι το Toyota Mirai).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...