Φάκελος Volkswagen GTI: Έτσι θα είναι το σπορ hatchback του 2025

Με εμφάνιση πολλά υποσχόμενη και «ψεύτικες» αλλαγές ταχυτήτων έρχεται ο διάδοχος του Golf GTI, που φέρει το όνομα ID. GTI Concept.

  • -
  • -

Το ID. GTI Concept που αποκαλύφθηκε σήμερα στην έκθεση του Μονάχου, είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορά το θρυλικό σήμα GTI και η Volkswagen έχει ήδη επιβεβαιώσει ότι η έκδοση παραγωγής βρίσκεται σε εξέλιξη. Βασίζεται στο ID.2all concept που αποκαλύφθηκε νωρίτερα φέτος, και ενώ η γερμανική μάρκα δεν μιλά ακόμα για νούμερα ισχύος, φήμες θέλουν το μοντέλο να χρησιμοποιεί έναν ηλεκτροκινητήρα στον εμπρός άξονα και μπλοκέ διαφορικό LSD. Όπως συμβαίνει δηλαδή και στο ήδη υπάρχον Golf GTI.

Αυτή τη φορά όμως, το «I» σημαίνει ευφυΐα (intelligence) και δεν χρειάζεται να το σκεφτούμε πολύ για να υποθέσουμε ότι το hot hatch θα αποδίδει περισσότερους από τους 231 ίππους που υπόσχεται το ID.2, για το οποίο η VW είπε ότι θα ολοκληρώνει τα 0-100 km/h σε λιγότερο από 7 δευτερόλεπτα.

2

Και αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο το GTI πιθανότατα θα θυμίζει περισσότερο παλαιότερα μοντέλα με το αντίστοιχο σήμα από το απλό ID.2. Το νέο GTI Experience Control στην κεντρική κονσόλα μπορεί να χαρίσει στο ηλεκτρικό hot hatch μια συνθετική εκδοχή τόσο του ήχου που συναντάμε σε ιστορικά μοντέλα όπως το Mk1 GTI του 1976, αλλά ακόμη και να παρομοιάσει τον ήχο των αλλαγών ταχύτητας και την αίσθηση του τιμονιού.

Με αρκετές αναφορές στους προγόνους

Ο σχεδιαστής του ID.2all, επικεφαλής του τμήματος design της VW, Andreas Mindt, έχει πει ότι είχε ήδη στο μυαλό του το GTI όταν εξέλιξε το βασικό μοντέλο. Άλλωστε, ακόμη και το απλό ID.2all είναι εμπνευσμένο από τα GTI του παρελθόντος.

Υπάρχουν σήματα GTI στη μάσκα, τις πόρτες, τα πλαϊνά μαρσπιέ, τους τροχούς και κάτω από το σήμα στην πίσω πόρτα, αλλά υπάρχουν και άλλες πιο διακριτικές αναφορές στα κλασικά GTI, όπως το μαύρο τμήμα στο κάτω μέρος του μπροστινού προφυλακτήρα εμπνευσμένο από το πρώτο «καυτό» Golf. Πληθώρα αρκετών άλλων σημείων στο εξωτερικό είναι επίσης βαμμένα με μαύρο χρώμα, τιμώντας έτσι τα επίσης πλούσια σε μαύρες λεπτομέρειες Μk1 και Mk2 Golf GTI.

3

Στο εσωτερικό, έχουμε μία παρόμοια προσέγγιση μπλέκοντας το παρελθόν με το μέλλον. Το ύφασμα του καθίσματος ονομάζεται Jack-e, μια αναφορά στην καρό ταπετσαρία στο Mk6 GTI, ενώ παράλληλα η πλάτη του καθίσματος του οδηγού διαθέτει έναν παλλόμενο φωτισμό LED για να φανερώνει ότι το αυτοκίνητο είναι κλειδωμένο.

Ο λεβιές ταχυτήτων που μοιάζει με μπαλάκι του γκολφ έχει κι αυτός την τιμητική του, αν και πλέον λειτουργεί ως ο επιλογέας για το GTI Experience Control στην κεντρική κονσόλα. Από εκεί ο οδηγός μπορεί να αλλάξει πρόγραμμα οδήγησης αλλά και τα γραφικά των ψηφιακών οθονών. Η επιλογή Vintage, για παράδειγμα, δίνει στον ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,9 ιντσών την μορφή του ταμπλό που βρίσκαμε στο facelift Mk1 GTI, ενώ αλλαγή βλέπουμε και στα γραφικά της κεντρικής οθόνης 12,9 ιντσών.

4

Το πρωτότυπο έρχεται επίσης με προηγμένο head-up display επαυξημένης πραγματικότητας που μπορεί να προβάλει πληροφορίες στο παρμπρίζ για να δουν τόσο ο οδηγός όσο και ο επιβάτης. Με το πρόγραμμα οδήγησης GTI ο εσωτερικός φωτισμός αλλάζει σε κόκκινο και, αν τύχει να βρεθείτε σε πίστα, ο χάρτη της διαδρομής, συν τα δεδομένα του γύρου  εμφανίζονται μπροστά στον οδηγό.

Δείτε ακόμη: Δοκιμή Volkswagen ID.4 GTX: Το πρώτο ηλεκτρικό GTI

Θυμίζουμε πως το απλό ID.2all θα είναι σε θέση να προσφέρει αυτονομία που φτάνει τα 450 km και ισχύ ταχυφόρτισης 125 kW. Χάρη σε αυτό η φόρτιση από το 10% μέχρι το 80% μπορεί να ολοκληρωθεί μόλις σε 20 λεπτά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...