Audi και Mercedes προειδοποιούν: Μην αγοράζετε φτηνά, ιμιτασιόν ανταλλακτικά!

Τόσο η Audi όσο και η Mercedes προτρέπουν το κοινό να αποφύγει την αγορά ιμιτασιόν ανταλλακτικών καθώς είναι πολύ επικίνδυνα για την ασφάλεια τους!

  • -
  • -

Σύμφωνα με την Audi, τη Mercedes αλλά και τους τεχνικούς εμπειρογνώμονες του ADAC, τα ιμιτασιόν ανταλλακτικά μπορεί να δημιουργήσουν τεράστια προβλήματα αξιοπιστίας στο αυτοκίνητο σας έως και κίνδυνο για την ασφάλεια σας. Ας ξεκινήσουμε όμως από τα βασικά. Τη σήμερον ημέρα, δεν υπάρχει ανταλλακτικό αυτοκινήτου που να μην έχει… κλώνο. Οι κλώνοι αυτοί βέβαια, δεν έχουν τις ίδιες ιδιότητες και προδιαγραφές με τα original ανταλλακτικά.

Ο ενδιαφερόμενος, προφανώς και μπορεί να βρει το ιμιτασιόν ανταλλακτικό που χρειάζεται εύκολα, γρήγορα και σε σημαντικά πιο προσιτές τιμές κάνοντας απλώς, ένα σερφάρισμα στο διαδίκτυο. Κανείς ωστόσο δε μπορεί να του εγγυηθεί ότι τα ιμιτασιόν τακάκια φρένων που επέλεξε, οι ιμιτασιόν ζάντες ή τα λοιπά ιμιτασιόν εξαρτήματα, θα έχουν την ίδια αξιοπιστία, τις ίδιες προδιαγραφές και την ίδια ποιότητα με τα γνήσια του εργοστασίου.

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες διαμαρτύρονται για τα ιμιτιασιόν

Η Audi πριν από μικρό χρονικό διάστημα προέβη σε επίσημη διαμαρτυρία προς τις γερμανικές αρχές για τον αυξανόμενο αριθμό παραποιημένων προϊόντων. Μόνο το 2020, η εταιρεία με έδρα το Ίνγκολσταντ, σε συνεργασία με τις τελωνειακές αρχές, απέσυραν λίγο πριν διοχετευτούν στη γερμανική αγορά, ιμιτασιόν προϊόντα αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ! Τα ιμιτασιόν ανταλλακτικά όπως ανακοίνωσε αργότερα η εταιρεία δεν πληρούσαν ούτε στο ελάχιστο τις υψηλές απαιτήσεις ασφάλειας και ποιότητας που ορίζει η ίδια η Audi.

Τακάκια φρένων, σωληνάκια βενζίνης ή κυκλώματος ψύξης, δίσκοι, φίλτρα, μπουζί, αντλίες, ζάντες, πλαστικά μέρη αμαξωμάτων, ήταν μερικά μονάχα από τα ιμιτασιόν ανταλλακτικά που συγκέντρωσαν οι τελωνειακές αρχές στη Γερμανία, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό τους μελλοντικούς αγοραστές.

Ίδια γραμμή πλεύσης ακολουθεί βέβαια και η Mercedes-Benz. Έχει προειδοποιήσει τις αρχές ότι υπάρχει πληθώρα από πλαστά τακάκια και δίσκους φρένων που φέρουν την επωνυμία της στην εγχώρια αγορά, ενώ πρόσφατα η φίρμα από τη Στουτγάρδη, διαπίστωσε ότι πολλοί πελάτες της έχουν τοποθετήσει στα αυτοκίνητα τους ιμιτασιόν ζάντες.

Μόνο πέρσι, περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια πλαστά ανταλλακτικά Mercedes-Benz κατασχέθηκαν από τα τελωνεία και τις αστυνομικές αρχές σε περισσότερες από 620 επιδρομές που έλαβαν χώρα σε πολλές γερμανικές πόλεις. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, η ποιότητα των παραποιημένων προϊόντων είναι ως επί το πλείστον κακή και δεν πληροί επ’ ουδενί τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας της Mercedes-Benz.

Δείτε ακόμα: ADAC: Ποια είναι πιο αξιόπιστα, ηλεκτρικά ή θερμικά;

Ο ADAC προειδοποιεί: Μακριά από πολύ φτηνά ανταλλακτικά

Τεχνικοί σύμβουλοι του ADAC προειδοποιούν το κοινό να αποφεύγει την αγορά εξαιρετικά φθηνών ανταλλακτικών αυτοκινήτων από άγνωστες πηγές στο χώρο του Διαδικτύου. Τονίζει μάλιστα ότι εάν η τιμή του προϊόντος είναι χαμηλότερη περισσότερο από 30% σε σχέση με του γνήσιου ανταλλακτικού, θα πρέπει οι υποψήφιοι αγοραστές να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί γιατί μια τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή, δεν είναι εφικτή.

Προτρέπει επίσης τους διαδικτυακούς αγοραστές να μη λαμβάνουν υπόψη τους τις αξιολογήσεις των χρηστών σε άγνωστες σελίδες γιατί οι περισσότερες, είναι δημιούργημα ψεύτικων λογαριασμών! Μάλιστα, σε έρευνα που έκανε ανεξάρτητη αρχή, διαπίστωσε ότι πολλά από αυτά τα διαδικτυακά καταστήματα εξαφάνισαν τα ίχνη τους έπειτα από καταγγελίες αγοραστών και δεν υπάρχει πλέον κανένας τρόπος να αποζημιωθούν οι πελάτες για τα ιμιτασιόν προϊόντα που απέκτησαν από αυτά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...