Ο 28χρονος δισεκατομμυριούχος που έφερε επανάσταση στα αυτοκίνητα

Η εταιρεία που δημιούργησε στο γκαράζ των γονιών του, τον έκανε τον νεότερο αυτοδημιούργητο δισεκατομμυριούχο του κόσμου.

  • -
  • -

Σε ηλικία μόλις 17 ετών, ο Austin Russell ίδρυσε την Luminar Technologies. Μία εταιρεία η οποία κατασκευάζει αισθητήρες λέιζερ που μπορούν να βοηθήσουν τα αυτόνομα αυτοκίνητα να ανιχνεύουν κοντινά αντικείμενα. 11 χρόνια μετά, ο 28χρονος Russell είναι ο νεότερος αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος στον κόσμο, σύμφωνα με το Forbes, καθώς η Luminar ανταγωνίζεται κολοσσούς όπως η Tesla.

Η εκτιμώμενη καθαρή περιουσία του αγγίζει τα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ η start-up εταιρεία του με έδρα το Ορλάντο της Φλόριντα - η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο το 2020 - έχει επί του παρόντος κεφαλαιοποίηση 2,59 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η Luminar ανέφερε έσοδα 40,7 εκατομμυρίων δολαρίων το 2022 και έχει συνεργασίες με εταιρείες όπως η Mercedes-Benz και η Volvo.

Ο Russell εγκατέλειψε το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ το 2012, σε ηλικία 18 ετών. Μετά από αίτηση κέρδισε μια υποτροφία Thiel, η οποία πληρώνει φοιτητές 100.000 δολάρια για να επικεντρωθούν στις επιχειρήσεις που θέλουν δημιουργήσουν full-time.

Δείτε ακόμη: Βλέπεις καλά; Ένα Volvo βλέπει ακόμα περισσότερα

Ακόμη και χωρίς την υποτροφία βέβαια ο Russell λέει ότι θα είχε και πάλι εγκαταλείψει τις σπουδές του για να χτίσει τη Luminar. «Θα συνέβαινε ούτως ή άλλως» είπε χαρακτηριστικά. Αλλά τα αυτοκινούμενα αυτοκίνητα δεν είναι ακόμη κάτι συνηθισμένο στους αμερικανικούς δρόμους, πράγμα που σημαίνει ότι ο Russell και η Luminar έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους, παρά την ήδη τεράστια επιτυχία τους.

lidar

Πώς λειτουργούν τα λέιζερ της Luminar που χαρίζουν την δυνατότητα της αυτόνομης οδήγησης;

Η Luminar χρησιμοποιεί τεχνολογία lidar (light detection and ranging) που λειτουργεί με λέιζερ, για να δημιουργήσει έναν τρισδιάστατο χάρτη του περιβάλλοντα χώρου ενός αυτοκινήτου σε πραγματικό χρόνο. Μόλις ένα αυτοκίνητο μπορεί να εντοπίσει κοντινά αντικείμενα, μπορεί θεωρητικά να αποφύγει και την σύγκρουση με αυτά.

Στέλνοντας εκατομμύρια παλμούς λέιζερ, η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι σε θέση να μπορεί να μετρήσει με επιτυχία την απόσταση από το οτιδήποτε, με ακρίβεια εκατοστού. Η τεχνολογία έχει σκοπό να βοηθήσει τα αυτοκίνητα να φρενάρουν αυτόματα μπροστά σε πεζούς που πετάγονται ή να αποφύγουν με ασφάλεια άλλα οχήματα που μπαίνουν στη λωρίδα τους και όχι να αντικαταστήσει εντελώς τους οδηγούς, λέει ο Russell. Τα τροχαία ατυχήματα μπορεί να είναι αδύνατο να εξαλειφθούν οριστικά, αλλά εάν εφαρμοστεί σωστά, η τεχνολογία μπορεί να «σώσει ζωές», προσθέτει.

Πηγή φωτογραφίας: CNBC

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...