Νέα απάτη – Κλέβουν αυτοκίνητα σε 30 δευτερόλεπτα με Nokia 3310 (videos)

Όλο και πιο εξελιγμένες γίνονται οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την κλοπή αυτοκινήτων, με μία από τις πιο πρόσφατες να κάνει ικανή αυτήν παράνομη πράξη σε ελάχιστο χρόνο.

  • -
  • -

Δύο video που τρομάζουν είδαν το φως της δημοσιότητας μέσα από έρευνα του Vice, καθώς δείχνουν πόσο εύκολη υπόθεση έχει γίνει πλέον η κλοπή αυτοκινήτων, αφού το σύνολο της διαδικασίας έχει διάρκεια λιγότερο από 1 λεπτό, ενώ η ενεργοποίηση του κινητήρα δεν παίρνει πάνω από 15 – 20 δευτερόλεπτα.

Ακόμα, αυτό που προκαλεί τρόμο είναι η ευκολία με την οποία κάποιος μπορεί να κλέψει την περιουσία ενός άλλου ανθρώπου. Χαρακτηριστικά, στα δύο video βλέπουμε ότι οι χρήστες αυτών των συσκευών δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα πέρα από το να συνδέσουν δύο καλώδια και να πατήσουν ένα κουμπί. Τόσο απλά.

Ο ρόλος του Nokia 3310 στην κλοπή του αυτοκινήτου

Το πρώτο video μας δείχνει την παράκαμψη όλων των προδιαγραφών ασφαλείας ώστε ο κινητήρας του αυτοκινήτου να ενεργοποιηθεί, ακόμα και με παντελή απουσία του κλειδιού. Ενώ αρχικά η ανάφλεξη δεν λειτουργεί, στη συνέχεια ο χρήστης ενώνει ένα καλώδιο USB σε μία συσκευή που δείχνει να είναι ένα παλιό Nokia 3310.

Στην πραγματικότητα η ομοιότητα με το Nokia 3310 σταματά στην εμφάνιση, καθώς μέσα εκεί κρύβεται μία συσκευή ειδικά σχεδιασμένη για ληστείες. Όταν συνδεθεί το USB καλώδιο, ο χρήστης πατάει ένα κουμπί, περιμένει λίγα δευτερόλεπτα και όταν πατάει πάλι το πλήκτρο της ανάφλεξης το αυτοκίνητο παίρνει μπρος κανονικά. Πλέον είναι έτοιμος να φύγει ολοκληρώνοντας την κλοπή του αυτοκινήτου.

Δείτε ακόμα: Μεγάλη προσοχή: Πώς κλέβουν αυτοκίνητα στην Ελλάδα με τηλεκοντρόλ

Κλοπή αυτοκινήτου με μηδενικές γνώσεις

Στο δεύτερο video βλέπουμε και την αρχή της διαδικασίας. Ο χρήστης της συσκευής συνδέει δύο καλώδια σε ένα συγκεκριμένο σημείο πίσω από τα φώτα. Αυτή τη φορά η συσκευή της κλοπής δεν θυμίζει κινητό, αλλά ένα Bluetooth ηχείο. Ενώ στην αρχή το αυτοκίνητο είναι κλειδωμένο, μόλις συνδεθεί το USB καλώδιο και πατηθεί ένα πλήκτρο, το αυτοκίνητο ξεκλειδώνει.

Με το αυτοκίνητο ξεκλειδωμένο ο χρήστης της συσκευής το μόνο που απομένει να κάνει είναι να μπει στην καμπίνα και να ενεργοποιήσει τον κινητήρα.

Πόσο κοστίζουν οι συσκευές κλοπής αυτοκινήτων;

Οι συσκευές αυτές είναι φτιαγμένες για να ξεκλειδώνουν η καθεμία διαφορετική μάρκα αυτοκινήτων. Για παράδειγμα αυτές οι δύο που βλέπουμε στα videos προορίζονται για Toyota και Lexus. Ανάλογα με την μάρκα και το πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να παρακαμφθούν οι προδιαγραφές ασφαλείας,  ,τιμή αυτών των συσκευών κυμαίνεται από 2.500 ευρώ μέχρι και 18.000 ευρώ.

Βέβαια, στην πραγματικότητα τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί έχουν πάρα; Πολύ μικρό κόστος της τάξης των 10-20 ευρώ, οπότε είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί κάποιοι ασχολούνται με την κατασκευή τέτοιων συσκευών. Μάλιστα, στις πιο ακριβές υπάρχει περίπτωση να προσφέρεται και υποστήριξη, δηλαδή updates ώστε η συσκευή να συνεχίσει να λειτουργεί ακόμα κι αν η αυτοκινητοβιομηχανία αυστηροποιήσει τις προδιαγραφές ασφαλείας των μοντέλων της.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...