Auto Hold: Το κουμπί που σε ξεκουράζει στο αυτοκίνητο - Πώς δουλεύει

Μοιάζει με το Hill Holder, αλλά η λειτουργία του ίσως να είναι ακόμη πιο χρήσιμη στην καθημερινότητα, ειδικά στην οδήγηση εντός πόλης.

  • -
  • -

Στα καινούργια αυτοκίνητα, τα συστήματα άνεσης και ασφάλειας που συναντάμε είναι πραγματικά αμέτρητα. Σε ορισμένα μοντέλα, στην κεντρική κονσόλα, υπάρχει ένας διακόπτης που αναγράφει Auto Hold και πολλοί οδηγοί, αγνοούν τη χρησιμότητά του. Συνήθως, συνδυάζεται με ηλεκτρικό χειρόφρενο, με τους δύο διακόπτες να βρίσκονται πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο. Όταν πατηθεί, στα περισσότερα αυτοκίνητα ανάβει μια πράσινη ένδειξη στον πίνακα οργάνων, η οποία ενημερώνει τον οδηγό ότι το σύστημα βρίσκεται σε λειτουργία.

Σε τι χρησιμεύει το Auto Hold;

Ουσιαστικά, το Auto Hold δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια λειτουργία που κρατάει ενεργοποιημένα τα φρένα στο φανάρι ή το μποτιλιάρισμα. Όταν το όχημα σταματήσει, το Auto Hold αναλαμβάνει δράση και το κρατάει ακινητοποιημένο. Έτσι, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να απομακρύνει το πόδι του από το φρένο, προς όφελος της άνεσής του, για όσο θα βρίσκεται σταματημένος. Μόλις πατήσει ξανά το γκάζι, το όχημα θα απελευθερώσει αυτόματα τα φρένα και θα κινηθεί κανονικά. Μοιάζει με το Hill Holder που συγκρατεί το αυτοκίνητο για να μη τσουλήσει κατά το ξεκίνημα σε ανωφέρεια, μόνο που το Auto Hold δεν έχει προκαθορισμένη χρονική διάρκεια (το Hill Holder κρατάει περίπου 2-3 δευτερόλεπτα).

Δείτε ακόμη: Trip Computer - Κλέβει ή σου λέει την αλήθεια;

Ποια αυτοκίνητα έχουν Auto Hold

Φυσικά, δεν έχουν όλα τα αυτοκίνητα στην αγορά λειτουργία Auto Hold. Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, αφορά μοντέλα με ηλεκτρικό χειρόφρενο και όχι συμβατικό μοχλό με συρματόσχοινο. Επίσης, μπορούμε να το βρούμε τόσο σε αυτόματα, όσο και σε χειροκίνητα αυτοκίνητα. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως αν το αυτοκίνητο έχει ηλεκτρικό χειρόφρενο, θα έχει και Auto Hold. Εξαρτάται, με βάση τον εξοπλισμό του αυτοκινήτου και τον κατασκευαστή. Για παράδειγμα, η Volkswagen, είναι μια από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν ευρέως το Auto Hold και συμπεριλαμβάνεται στον εξοπλισμό των περισσότερων μοντέλων της (με ηλεκτρικό χειρόφρενο).

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...