«Φωτιά» η ελληνική αγορά αυτοκινήτου με +26% - Τα SUV ξεπουλάνε!

Σαρώνουν οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στη χώρα μας, με το ποσοστό του 2023 να βρίσκεται ήδη πολύ ψηλότερα από το αντίστοιχο, πέρυσι!

  • -
  • -

Ο Ιούλιος έχει πλέον περάσει και τα στοιχεία από τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων, όπως αυτά ανακοινώνονται από τον ΣΕΑΑ και την ΕΛΣΤΑΤ, δείχνουν πολύ… δυνατά. Συγκεκριμένα, μόνο τον Ιούλιο, ταξινομήθηκαν 12.390 νέα αυτοκίνητα, νούμερο αυξημένο κατά 13,9% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα, το 2022. Αντίστοιχα εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία για όλο το 2023. Το διάστημα από τον Ιανουάριο, έως τον Ιούλιο, πήραν πινακίδες 82.752 αυτοκίνητα στη χώρα μας, αριθμός αυξημένος κατά 26% συγκριτικά με την ίδια ακριβώς χρονική περίοδο, το 2022. Για να υπάρχει μια τάξη μεγέθους, πριν 10 χρόνια, το 2013, με την Ελλάδα σε κρίση, οι πωλήσεις για ολόκληρο το έτος ήταν μόλις 78.630 ΙΧ.

Ποια αυτοκίνητα επιλέγουν οι Έλληνες

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι ο… καημός του Έλληνα σήμερα, είναι τα SUV. Τουλάχιστον, αυτό δείχνουν τα στοιχεία, βλέποντας ότι τα μισά περίπου αυτοκίνητα, ανήκουν στις «υπερυψωμένες» κατηγορίες SUV και crossover. 54%, για να είμαστε ακριβείς, με τα B-SUV και τα C-SUV να είναι οι πιο δημοφιλείς προτάσεις. Τα πρώτα, συγκέντρωσαν 25,5% και τα δεύτερα, 20,9%, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο. Ψάχνοντας πάντως για τη δημοφιλέστερη κατηγορία σε απόλυτα νούμερα, τότε τα φώτα πέφτουν πάνω στα supermini. Τα αυτοκίνητα κατηγορίας B συγκέντρωσαν το 27,7% των πωλήσεων του 2023 μέχρι σήμερα, παίρνοντας τον τίτλο -για λίγο- από τα B-SUV.

Δείτε ακόμη: Πού έσπασαν ρεκόρ πωλήσεων τα αυτοκίνητα υδρογόνου;

Πιάνοντας τα στοιχεία του Ιουλίου, να αναφέρουμε ότι τα B-SUV αφορούν το 27,3% των συνολικών πωλήσεων. Τα supermini ακολουθούν στο 25,9% και τα C-SUV βρίσκονται πολύ κοντά, στο 18,4%. Ύστερα, συναντάμε τα μικρά της κατηγορίας Α με 13,2% και μετά τα μικρομεσαία του C-Segment, τα οποία έχουν περιορίσει σημαντικά το ποσοστό τους, στο 6,5%. Φυσικά, υπάρχουν και πολλές ακόμη κατηγορίες, όπως τα μεγάλα αυτοκίνητα, τα πολυτελή μοντέλα και τα σπορ, τα οποία όμως αφορούν συγκεκριμένο κοινό και δεν έχουν μεγάλο μερίδιο στις συνολικές πωλήσεις.

Το αγαπημένο καύσιμο των Ελλήνων

Τον Ιούλιο του 2023, από τα 12.390 νέα αυτοκίνητα, το 38,3% ήταν βενζινοκίνητα, το 13,7% ήταν diesel, το 34,5% ήταν υβριδικά, το 10,1% ήταν επαναφορτιζόμενα (αμιγώς ηλεκτρικά και Plug-In Hybrid), το 0,4% ήταν φυσικού αερίου CNG και το 3%, ήταν υγραερίου LPG.Βλέπουμε ότι τα υβριδικά μοντέλα βρίσκονται πολύ κοντά στα βενζινοκίνητα, αποδεικνύοντας τη βαρύτητα που δίνουν οι Έλληνες οδηγοί στην οικονομία καυσίμου. Αναφορικά με ολόκληρο το 2023, από Ιανουάριο έως Ιούλιο, το δημοφιλέστερο καύσιμο είναι η βενζίνη στο 47,1%. Τα υβριδικά ακολουθούν με 27,7%, τα diesel συνεχίζουν στο 14,8%, τα επαναφορτιζόμενα (EV & PHEV) έχουν 7,1%, τα υγραεριοκίνητα (LPG) 2,7% και τα μοντέλα φυσικού αερίου (CNG), 0,6%.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...