Ξαφνικές αυξήσεις στα διόδια! «Δεν μας ενημέρωσαν» λέει το υπ. Μεταφορών

Εντάσεις δημιουργήθηκαν με τις αιφνιδιαστικές αποφάσεις για αυξήσεις στις τιμές διοδίων, με το υπουργείο Μεταφορών να κάνει λόγο για «αναξιοπιστία» από τους παραχωρησιούχους.

  • -
  • -

Οι εταιρείες διαχείρισης των ελληνικών αυτοκινητόδρομων αποφάσισαν ότι από τον Σεπτέμβρη, οι τιμές των διοδίων θα λάβουν τιμαριθμικές αυξήσεις, με αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές διοδίων! Η συγκεκριμένη κίνηση έπιασε στον ύπνο το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών, με το τελευταίο να αντιδράει έντονα, χαρακτηρίζοντας «αναξιόπιστους» τους παραχωρησιούχους. Οι αυξήσεις αφορούν το σύνολο των αυτοκινητόδρομων της Ελλάδας, εκτός της Αττικής Οδού, της Ιόνιας Οδού και της Εγνατίας Οδού. Συγκεκριμένα, τα διόδια στον Αυτοκινητόδρομο Μορέα, στην Ολυμπία Οδό, στην Κεντρική Οδό, στη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου και στη Νέα Οδό, θα αυξηθούν.

Πόσο θα αυξηθούν τα διόδια;

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, η επιβάρυνση στις τιμές των διοδίων θα αγγίξει το 12%, κάτι που σημαίνει αυξήσεις περίπου 0,20 με 0,30 € για τα επιβατικά αυτοκίνητα και περίπου 0,10 € για τις μοτοσυκλέτες. Λέγεται ότι πέρυσι, ο τότε υπουργός Μεταφορών, Κ. Καραμανλής, είχε ζητήσει από τους παραχωρησιούχους να μην αυξήσουν τις τιμές των διοδίων, όπως προβλέπεται από τις συμβάσεις βάσει του δείκτη τιμών καταναλωτή. Είχε πει μάλιστα, ότι το συγκεκριμένο θέμα θα το εξέταζαν ξανά μετά τις εκλογές που ήταν προγραμματισμένες για λίγους μήνες μετά. Οι αυξήσεις ήταν δεδομένες στην αρχή του 2023 λόγω και του πληθωρισμού, όμως προσωρινά, «πάγωσαν».

Δείτε ακόμη: «Φωτιά» η τιμή της βενζίνης - Πόσο κοστίζουν φέτος οι διακοπές

Ακολουθεί η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών

«Οι Παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων ζήτησαν, στις 3 Ιουλίου 2023, με επιστολή τους προς την Γενική Διεύθυνση Συγκοινωνιακών Υποδομών, με κοινοποίηση στο Γραφείο Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, τη Γενική Γραμματεία Υποδομών και τη Διεύθυνση Δ17 του Υπουργείου, συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Διευθυντή με αντικείμενο την αναπροσαρμογή διοδίων τελών για το έτος 2023, στη βάση του υφιστάμενου πλαισίου των συμβάσεων παραχώρησης.

Εξαιτίας της σημασίας του ζητήματος, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και ειδικότερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, συναντήθηκαν, στις 18 Ιουλίου 2023 και στις 24 Ιουλίου 2023, με τους κ.κ. Δημήτριο Γκατσώνη, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟΣ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.», Παναγιώτη Παπανικόλα, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.», Γεώργιο Συριανό, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΜΟΡΕΑΣ Α.Ε.» και Ροδιανό Αντωνακόπουλο, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρείας «ΝΕΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» / «ΟΔΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Α.Ε.».

Η βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου ήταν η εξεύρεση μιας ρεαλιστικής λύσης, χωρίς την επιβάρυνση του πολίτη για το 2023.

Προς αυτή την κατεύθυνση συζητήθηκαν εναλλακτικά σενάρια.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι οι Παραχωρησιούχοι, με επιστολή τους στις 28 Ιουλίου 2023, απευθυνόμενοι και πάλι στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Συγκοινωνιακών Υποδομών, επικαλούμενοι τις συναντήσεις που τους «παραχώρησε» ο Γενικός Διευθυντής, που όμως δεν συμμετείχε σε αυτές, και χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε ενημέρωση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αποφάσισαν, επιδεικνύοντας αναξιοπιστία, να προβούν σε σημαντική αύξηση των διοδίων από τον επόμενο μήνα. Προχώρησαν δε, μεταγενέστερα, σε δημοσιοποίηση της σχετικής πρόθεσης.

Το Δημόσιο θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα που έχει για να επιτύχει την αναστολή των μονομερών ενεργειών των Εταιρειών».

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...