Αγορά αυτοκινήτου στην Τουρκία

Ρεκόρ πωλήσεων και επενδύσεων

  • -
  • -

Η Τουρκική είναι μια αγορά η οποία αντιμετωπίζεται με κάπως περίεργο τρόπο από τους κατασκευαστές κυρίως όσων δεν την περιλαμβάνουν στα μελλοντικά πλάνα επέκτασης τους ή όσων δεν σκοπεύουν να επενδύσουν στη χώρα με εργοστάσια παραγωγής. Παρόλα αυτά η αγορά της Τουρκίας συνεχίζει να ανεβαίνει με σταθερό ρυθμό, ενώ παράλληλα στα εργοστάσια της παράγονται σχεδόν 870.000 οχήματα το χρόνο σημαντικό μέρος των οποίων εξάγεται σε άλλες χώρες.

Το 2010 ήταν μια χρονιά ρεκόρ καθώς οι ταξινομήσεις του έτους ήταν ίσες με το σύνολο των πωλήσεων των τελευταίων ετών. Με 710.000 αυτοκίνητα πουλημένα μέσα στο 2010, η Τουρκική αγορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία και πλέον εξελίσσεται σε σπουδαία ευκαιρία για όσους έχουν δημιουργήσει δίκτυο πωλήσεων. Μια ιδιαιτερότητα της αγοράς είναι ότι τη μερίδα του λέοντος την κατέχει μικρός αριθμός εταιρειών όπως η Renault και η Ford, κυρίως λόγω των συνεργασιών που έχουν με τοπικούς κατασκευαστές. Η κατάσταση αυτή μάλλον θα αλλάξει τα επόμενα χρόνια καθώς οι Κινεζικές εταιρείες βλέπουν την Τουρκία να διαδραματίζει το ρόλο της πύλης εισόδου για τις Ευρωπαϊκές αγορές.

Η κινεζική Chery ανακοίνωσε ήδη από το 2009 ότι στα πλάνα επέκτασής της περιλαμβάνεται η ανάπτυξη μέσω της Τουρκίας. Για το σκοπό αυτό δέσμευσε 500 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή εργοστασίου το οποίο θα έχει δυνατότητα παραγωγής 100.000 αυτοκινήτων το χρόνο. Αν ευοδωθεί αυτή η συνεργασία θα εκτιναχθεί τουρκική οικονομία αφού εκτός από τα εργοστάσια κατασκευής θα δημιουργηθούν παραγωγικές μονάδες για τους προμηθευτές και φυσικά θα τονωθεί η θέση της Τουρκίας στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...