Φωτιές σε ηλεκτρικά πατίνα και e-bikes: Πώς φτάσαμε τους 8 νεκρούς - Ποια είναι η λύση

Τον τελευταίο καιρό έχουν παρατηρηθεί αυξημένα περιστατικά φωτιάς σε e-bikes και e-scooters, κυρίως στη Μεγάλη Βρετανία. Ποιο είναι το πρόβλημα και πώς θα λυθεί;

  • -
  • -

Τα τελευταία χρόνια, η άνοδος που έχουν γνωρίσει τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα ηλεκτρικά πατίνια έχει κάνει πιο βολικές και βιώσιμες τις μετακινήσεις, ειδικά μέσα στους δρόμους των πόλεων. Ωστόσο, έχουν προκύψει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των μπαταριών που έχουν αυτά τα μέσα μικροκινητικότητας, με περιπτώσεις πυρκαγιών και ατυχημάτων να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα και να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αναβατών και του κοινού γενικότερα, απαιτούνται αλλαγές στα πρότυπα που εφαρμόζονται και στις διαδικασίες ελέγχων που ακολουθούνται.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/09bfd9dedb9a2af971fd8c6664b68920.jpg

Απαίτηση για ρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών

Μια οργάνωση, η Electrical Safety First, ζήτησε να υπάρξει ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μπαταρίες των ηλεκτρικών ποδηλάτων και πατινιών, φέρνοντας ως πρότυπο τα πυροτεχνήματα, τα βαρέα μηχανήματα και τις ιατρικές συσκευές. Επί του παρόντος, οι κατασκευαστές μπορούν να δηλώνουν μόνοι τους ότι οι μπαταρίες τους πληρούν τα πρότυπα ασφαλείας, όμως αυτό φαίνεται ότι δεν είναι αρκετό.

Δείτε ακόμα: Πιο πολλά ηλεκτρικά πατίνια, λιγότεροι τραυματισμοί! - Τι λένε τα νούμερα

Αυτό που προτείνεται ως λύση, λοιπόν, είναι να απαιτείται έλεγχος από κάποιον τρίτο φορέα πριν από την έγκριση πώλησης ενός σχετικού προϊόντος. Ένα τραγικό περιστατικό με την πυρκαγιά που σχετίζεται με μπαταρία ηλεκτρονικού ποδηλάτου και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών αναδεικνύει τον επείγοντα χαρακτήρα του θέματος.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/55739c2dbb2d5398dd094e646a3b0f1b.jpeg

Περιστατικά φωτιάς σε e-bikes και e-scooters

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες σε διάφορες χώρες, αλλά περισσότερο στη Μεγάλη Βρετανία, έχουν αναφέρει αύξηση των περιστατικών πυρκαγιάς που προκαλούνται από μπαταρίες ηλεκτρονικών ποδηλάτων, ενώ από το 2020 έχουν σημειωθεί 8 θάνατοι από αυτή την αιτία. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Λονδίνου δήλωσε ότι ανταποκρίνεται σε τέτοια περιστατικά σχεδόν κάθε δεύτερη μέρα, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα του ζητήματος. Η τεράστια ενέργεια που απελευθερώνεται από μια πυρκαγιά σε μια μπαταρία τη διαφοροποιεί από τις συνηθισμένες πυρκαγιές, καθιστώντας ζωτικής σημασίας τη λήψη ειδικών μέτρων ασφαλείας.

Επιπλέον μέτρα ασφαλείας για τα ηλεκτρικά οχήματα μικροκινητικότητας

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Electrical Safety First, Lesley Rudd, προτείνει να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο το παράδειγμα της Νέας Υόρκης στην εφαρμογή κανονισμών που επιβάλλουν την εμπειρογνωμοσύνη τρίτων στην τεχνολογία και τα πρότυπα των μπαταριών. Πρέπει να ληφθούν άμεσα προληπτικά μέτρα για την αποφυγή νέων τραγωδιών και την απόδοση ευθυνών.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/fb2ca5d3b4343be4e87bb40ded36ebee.jpg

Εκτός από το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις μπαταρίες, μπορούν να εφαρμοστούν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας. Η τοποθέτηση των μπαταριών με τρόπο που να τις προστατεύει από ζημιές, αλλά και σε μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, είναι ένα από αυτά. Η αποφυγή της υπερφόρτισης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πυρκαγιές, μπορεί να επιτευχθεί με την απαγόρευση των φορτιστών γενικής χρήσης. Η θέσπιση προτύπων για τα κιτ μετατροπής και η διεξαγωγή μιας πανεθνικής εκστρατείας ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων κατευθυντήριων γραμμών για τη φόρτιση, αποτελούν κρίσιμα βήματα για τη διασφάλιση της ασφάλειας των χρηστών.

Έλεγχος και των καταστημάτων που πουλάνε e-bikes και e-scooters

Εξίσου σημαντική είναι η ρύθμιση των ηλεκτρονικών καταστημάτων, όπου διατίθενται εύκολα μη ποιοτικά ή ακόμα και επικίνδυνα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια. Οι συνδυασμένες προσπάθειες μεταξύ της κυβέρνησης, των ενώσεων του κλάδου και των οργανώσεων καταναλωτών μπορούν να εφαρμόσουν αυστηρότερες κατευθυντήριες γραμμές και να διασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα ποιοτικών και ασφαλών προϊόντων.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/c65e27eb070138a98c29d88505009f7c.jpg

Ο Σύνδεσμος Ποδηλάτων του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του για τους προτεινόμενους κανονισμούς ασφαλείας. Καθώς η δημοτικότητα αυτών των οχημάτων μικροκινητικότητας συνεχίζει να αυξάνεται, η προστασία των χρηστών και του κοινού θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Με αποτελεσματική ρύθμιση, ενισχυμένη ασφάλεια των μπαταριών και περισσότερη ευαισθητοποίηση, μπορούμε να προωθήσουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον για τις μεταφορές με ηλεκτρικά οχήματα μικροκινητικότητας.

Πηγή: BBC

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...