Στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία - Πότε έρχονται

Προτεραιότητα πήρε η συμπρωτεύουσα σε ό,τι αφορά την έλευση των ηλεκτρικών λεωφορείων, με περίπου 100 οχήματα να φτάνουν σε λίγους μήνες, πλαισιώνοντας και το Μετρό.

  • -
  • -

Είναι πλέον επίσημο ότι 250 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία θα «αναλάβουν υπηρεσία» στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σε μια ισχυρή προσπάθεια εκσυγχρονισμού των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και ενίσχυσης του στόλου. Τα οχήματα μηδενικών ρύπων θα αναβαθμίσουν την εικόνα των ΜΜΜ, τα οποία πλέον δείχνουν την ηλικία τους. Ωστόσο, τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία θα εμφανιστούν στη Θεσσαλονίκη με τα σήματα του ΟΑΣΘ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης) και όχι στην Αθήνα που μπορεί να πίστευε κάποιος. Αν όλα πάνε βάσει σχεδίου, μέσα σε λίγους μήνες οι πολίτες θα έχουν στη διάθεσή τους 100 πλήρως αθόρυβα και «καθαρά» λεωφορεία!

Πότε έρχονται τα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, ο ΟΑΣΘ θα παραλάβει 100 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία στις αρχές του 2024. Ύστερα, θα βγουν άμεσα στους δρόμους, εξυπηρετώντας τους πολίτες στη συμπρωτεύουσα. Μέχρι και το τέλος του 2023 αναμένεται ότι θα ληφθούν και μερικές πολύ σημαντικές αποφάσεις που αφορούν τον ΟΑΣΘ, αλλάζοντας εντελώς την εικόνα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας. Αυτό άλλωστε, είναι απαραίτητο, καθώς βρισκόμαστε και μια ανάσα πριν ξεκινήσει η λειτουργία του Μετρό Θεσσαλονίκης. Αναμένεται ότι μέσα στο 2024, θα γίνει η έναρξη των δρομολογίων.

Τι θα γίνει με τη φόρτιση των ηλεκτρικών λεωφορείων

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, είπε ότι έγινε επίσκεψη στις αντίστοιχες υποδομές φόρτισης βαρέων ηλεκτρικών οχημάτων στην Αθήνα, προκειμένου να εξεταστεί αν πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη δημιουργία αντίστοιχων σταθμών και στη Θεσσαλονίκη.

Δείτε ακόμη: Οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για τα ηλεκτρικά λεωφορεία

Τα οχήματα θα φορτίζονται εναλλάξ βάσει το πρόγραμμά τους και τις διαδρομές που πρόκειται να ακολουθήσουν. Όπως έχουμε ξαναγράψει, τα οχήματα που θα έρθουν στην Ελλάδα είναι της Yutong και διαθέτουν μεγάλες μπαταρίες που εξασφαλίζουν έως και 180 χιλιόμετρα εντός πόλης, ένα άκρως ικανοποιητικό νούμερο για τις ανάγκες των αστικών λεωφορείων. Θα έχουν μήκος 12 μέτρων και κάθε ένα, θα κοστίσει 440.720 € πλέον ΦΠΑ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...