«Φωτιά» η τιμή της βενζίνης - Πόσο καίνε οι διακοπές με αυτοκίνητο φέτος

Με τις μεγαλύτερες εξόδους του καλοκαιριού να έχουν ήδη ξεκινήσει, η μέση τιμή της βενζίνης οριακά… σοκάρει και επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

  • -
  • -

Η ακρίβεια δηλώνει «παρούσα» και το φετινό καλοκαίρι, με τις τιμές της βενζίνης, αλλά και όλων των καυσίμων να βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Με τις «κλασικές» εβδομάδες διακοπών να πλησιάζουν και τον Αύγουστο να καταφτάνει, οι οδηγοί που θέλουν να ταξιδέψουν είναι λογικό να προβληματίζονται. Μάλιστα, μιλάμε για μια χρονιά που οι τιμές των ακτοπλοϊκών ήταν τόσο υψηλές, που πολλοί αναγκάστηκαν να αναβάλλουν τα σχέδια επίσκεψης ενός νησιού. Έκαναν καλά ή τελικά θα τα φάνε σε βενζίνη; Με μέση τιμή το 1,942 € για την αμόλυβδη βενζίνη 95 οκτανίων σε όλη την Ελλάδα και 1,651 € για το diesel (0,828 € το υγραέριο LPG), οι τιμές είναι αυτό που λέμε… φωτιά!

Πόση βενζίνη θα χρειαστώ το καλοκαίρι;

Με τη βενζίνη να στοιχίζει περίπου 2 € το λίτρο, αν κάποιος θέλει να φτάσει σε προορισμούς όπως η Καλαμάτα για παράδειγμα, με απόσταση 240 χιλιομέτρων, θα πρέπει να υπολογίζει ένα κόστος γύρω στα 33 € (με μέση κατανάλωση 7 lt / 100 km) μόνο για να πάει. Μαζί με την επιστροφή, είμαστε στα 66 €, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος των διοδίων που είναι και αυτό σχετικά υψηλό. Φυσικά, όσο μεγαλώνει η απόσταση, τόσο αυξάνεται και το κόστος των καυσίμων. Για παράδειγμα, στοιχίζει σχεδόν 140 € για να πάει και να γυρίσει κάποιος από τη Θεσσαλονίκη. Επιπροσθέτως, ο συγκεκριμένος οδικός άξονας έχει και πολύ τσουχτερά διόδια.

Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα για τα diesel μοντέλα, λόγω του φθηνότερου καυσίμου, αλλά και της μικρότερης κατανάλωσης. Με περίπου 5,5 lt / 100 km, ένα συμβατικό, μικρομεσαίο diesel δεν χρειάζεται περισσότερα από 44 € για να πάει και να γυρίσει από Καλαμάτα. Η αντίστοιχη τιμή για τη διαδρομή προς και από Θεσσαλονίκη, είναι 90 €, περίπου 50 € λιγότερα από ένα βενζινοκίνητο μοντέλο ίδιας κατηγορίας.

Δείτε ακόμη: Τι πίεση βάζω στα λάστιχα για οικονομικό ταξίδι;

Σε κάθε περίπτωση όμως, το κόστος είναι πολύ μεγάλο για μια οικογένεια που θέλει να κάνει ολιγοήμερες διακοπές. Συνυπολογίζοντας και τα επιπλέον λίτρα που θα χρειαστούν στον τόπο των διακοπών, είναι πολύ πιθανό να δαπανηθούν περισσότερα από 300 € για λίγες ημέρες ξεκούρασης, μόνο για καύσιμα! Χωρίς διόδια, φαγητό ή διαμονή…

Ποιος νομός έχει την ακριβότερη βενζίνη;

Με βάση τα στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών υγρών καυσίμων, ο πιο «τσουχτερός» νομός για να ανεφοδιάσει κάποιος το ντεπόζιτό του είναι, αναμενόμενα, αυτός των Κυκλάδων. Η μέση τιμή της βενζίνης είναι 2,178 € ανά λίτρο, με το πετρέλαιο να αγγίζει το 1,847 ανά λίτρο! Το φράγμα των 2 € ανά λίτρο, για τη βενζίνη 95 οκτανίων, σπάει από αρκετούς νομούς της χώρας μας, όπως τον Νομό Δωδεκανήσου, τον Νομό Ευρυτανίας, τον Νομό Κεφαλληνίας και τον Νομό Λευκάδος. Σχετικά… ισορροπημένη είναι η κατάσταση στην Κρήτη, με 1,981 € ανά λίτρο (βενζίνη) στα Χανιά και 1,990 στο Ηράκλειο. Πάντως, το ακριβότερο υγραέριο (LPG) στην Ελλάδα δεν το έχουν οι Κυκλάδες, αλλά η… Χίος, με μέση τιμή 1,195 € το λίτρο!

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...