Εμπόδια στη σύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας - Πότε θα γίνει η επέκταση της Ιονίας Οδού

Ο διαγωνισμός για το τμήμα της Ιόνιας Οδού που θα καταλήγει στην Κακαβιά, στα σύνορα με την Αλβανία, ακυρώθηκε και η διαδικασία ξεκινάει από… την αρχή.

  • -
  • -

Για ακόμη μια φορά, ο διαγωνισμός της οδικής σύνδεσης που θα ξεκινάει από τα Ιωάννινα και θα καταλήγει στα σύνορα με την Αλβανία, στην Κακαβιά, ακυρώνεται. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οδικά έργα που θα πραγματοποιηθούν στην Ήπειρο, διευκολύνοντας τόσο τους ταξιδιώτες στα βορειότερα του νομού, όσο και εκείνους που θέλουν να φτάσουν στη γειτονική μας χώρα. Ουσιαστικά, πρόκειται για επέκταση της Ιόνιας Οδού, του αυτοκινητόδρομου που ξεκινάει από το Αντίρριο, μετά τη γέφυρα. Λόγω της νέας ακύρωσης του διαγωνισμού, η σύνδεση με την Αλβανία θα καθυστερήσει να πραγματοποιηθεί.

Γιατί ακυρώθηκε ο διαγωνισμός;

Το σχήμα εταιρειών Δομική Κρήτης - ΕΚΤΕΡ – ΕΡΕΤΒΟ - ΤΕΝΑ ΑΤΕΒΕ, προχώρησε σε προσφυγή κατά του διαγωνισμού στην Ενιαία Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΔΗΣΥ), η οποία έγινε δεκτή και ως αποτέλεσμα, η διαδικασία ακυρώθηκε. Η προσφυγή αφορούσε συγκεκριμένους όρους του διαγωνισμού οι οποίοι δυσκολεύουν σημαντικά την ολοκλήρωση του έργου. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει το ίδιο πράγμα. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών δεν είχε προσαρμόσει τη διακήρυξη στις υποδείξεις της ΕΑΔΗΣΥ και εξακολουθούσαν να υπάρχουν όροι και προϋποθέσεις που θα έπρεπε να είχαν διαφοροποιηθεί.

Τι θα συμβεί με το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά;

Με τις πρόσφατες εξελίξεις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κόστος στον τελικό χρόνο παράδοσης του έργου, θα είναι μεγάλο. Ήδη έχουν υπάρξει καθυστερήσεις, οπότε η ακύρωση του διαγωνισμού για δεύτερη φορά προκαλεί ακόμη περισσότερες. Το έργο θα επαναδημοπρατηθεί από το υπουργείο και ο ανάδοχος αναμένεται να ανακοινωθεί σε δεύτερη φάση.

Δείτε ακόμη: Αθήνα-Λευκάδα σε 3 ώρες - Πότε θα είναι έτοιμο το τμήμα Άκτιο-Αμβρακία;

Στη συνέχεια, θα πρέπει να ξεκινήσει ο δρόμος, ο οποίος θα προσφέρει πολλαπλά οφέλη στην Περιφέρεια Ηπείρου και θα αναβαθμίσει τις οδικές διαδρομές, τόσο των ταξιδιωτών, όσο και των μόνιμων κατοίκων της περιοχής.

Πόσα χιλιόμετρα είναι το τμήμα Ιωάννινα-Κακαβιά;

Ο νέος αυτοκινητόδρομος χωρίζεται σε δύο έργα. Το πρώτο ξεκινάει από τα Ιωάννινα και καταλήγει στο Καλπάκι, με συνολικό μήκος 46,4 χιλιομέτρων. Θα περιλαμβάνονται συνολικά έξι ανισόπεδοι κόμβοι, με βάση τον σχεδιασμό του δρόμου. Το δεύτερο τμήμα θα είναι από το Καλπάκι μέχρι την Κακαβιά, στα σύνορα με την Αλβανία. Πρόκειται για δρόμο μήκος 23,11 χιλιομέτρων, ο οποίος θα πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ασφάλειας σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται για τα έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οπότε η δημιουργία ενός σύγχρονου δρόμου μόνο θετικά μπορεί να λειτουργήσει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...