Φόρτιση ηλεκτρικού αυτοκινήτου σε 4 λεπτά - «Μαγικό» στην ψύξη της μπαταρίας

Με μέγιστη ισχύ 322 kW, η συγκεκριμένη μπαταρία γεμίζει σχεδόν στον ίδιο χρόνο με ένα μεγάλο ντεπόζιτο βενζίνης! Αιτία, η επαναστατική τεχνολογία ψύξης που ενσωματώνει.

  • -
  • -

Στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, οι τεχνολογίες ακόμη καλπάζουν. Είναι βέβαιο ότι σε λίγα χρόνια, τα συγκεκριμένα μοντέλα θα έχουν λύσει τα περισσότερα προβλήματα που σήμερα αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για κάποιους αγοραστές. Για παράδειγμα, ο χρόνος φόρτισης θα είναι υπόθεση λίγων λεπτών, όπως και σε ένα αυτοκίνητο με κινητήρα βενζίνης ή πετρελαίου. Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν συμπεράσματα της… φαντασίας μας, αλλά στηρίζονται πάνω στο επίτευγμα μιας ομάδας φοιτητών από το Eindhoven University of Technology (TU/e) στην Ολλανδία.

Τι χρόνο φόρτισης έχει ένα τέτοιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Αν ρωτήσετε έναν κάτοχο ηλεκτρικού σχετικά με τον χρόνο που θέλει το αυτοκίνητό του για να «γεμίσει», θα ακούσετε απαντήσεις περίπου 3-4 ωρών σε wallbox εναλλασσόμενου ρεύματος ή περίπου μισή ώρα σε δυνατούς, DC φορτιστές. Το πειραματικό αγωνιστικό αυτοκίνητο των φοιτητών, ωστόσο, θέλει… 4 λεπτά ή μάλλον, 3 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα, για να είμαστε απολύτως ακριβείς.

Πρόκειται για μια μπαταρία των 29,9 kWh, περίπου η μισή χωρητικότητα από εκείνες που συναντάμε σε ένα μέσο ηλεκτρικό αυτοκίνητο παραγωγής. Η φόρτιση κατάφερε να φτάσει στην εντυπωσιακή ισχύ των 322 kW. Το αγωνιστικό αυτοκίνητο κατηγορίας LMP3 της ομάδας InMotion, όπως την ονομάζουν οι Ολλανδοί φοιτητές, ενσωματώνει μια κορυφαία τεχνολογία στην ψύξη της μπαταρίας προκειμένου να πετύχει τόσο υψηλή ταχύτητα επαναφόρτισης.

Το «θαύμα» στην ψύξη της μπαταρίας

Σύμφωνα με την ομάδα των φοιτητών, αντιλήφθηκαν ότι για να γίνει πιο αποτελεσματικά η απαγωγή της θερμότητας από την μπαταρία κατά τη διάρκεια της αστραπιαίας φόρτισης, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα κύκλωμα ψύξης που στοχεύει σε κάθε στοιχείο της μπαταρίας ξεχωριστά. Δεν τοποθέτησαν δηλαδή ένα γενικό κύκλωμα που αντιμετωπίζει την μπαταρία ως ενιαία μονάδα, αλλά εξέλιξαν μια τεχνολογία ώστε κάθε module να έχει τη δική του ψύξη. Κάτι τέτοιο φυσικά, δεν υπάρχει στο γενικό εμπόριο, οπότε αναγκάστηκαν να το φτιάξουν μόνοι τους.

Το πιο απαιτητικό κομμάτι για να υλοποιηθεί η ιδέα τους ήταν να βρουν τον τρόπο που θα περνάει το ψυκτικό ανάμεσα σε κάθε κελί της μπαταρίας, καθώς ο χώρος είναι περιορισμένος μόλις σε μερικά χιλιοστά. Αυτό απαίτησε υψηλή ακρίβεια στην μελέτη, αλλά και την κατασκευή. Η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να εφαρμοστεί και σε μεγαλύτερες μπαταρίες, διατηρώντας την ίδια ταχύτητα φόρτισης.

Δείτε ακόμη: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα - Τα νέα είδη μπαταριών που αλλάζουν τα δεδομένα

Μάλιστα, οι πρώτες δοκιμές της ομάδας InMotion δείχνουν ότι τα καταφέρνει πολύ καλά και στο κομμάτι της υγείας της μπαταρίας, χωρίς να παρατηρείται σημαντική καταπόνηση από την υψηλή ταχύτητα φόρτισης και τις θερμοκρασίες. Η ομάδα φιλοδοξεί να επιδείξει την τεχνολογία και στον 24ωρο αγώνα του Le Mans, εκεί που οι μπαταρίες τεστάρονται στις πιο extreme συνθήκες λειτουργίας!

AYTO TO ΔΙΑΒΑΣΕΣ

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...