Γιατί να επιλέξεις ένα fat tire bike; Τι κερδίζεις και τι χάνεις

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα στους δρόμους πληθαίνουν συνεχώς και ανάμεσά τους συναντάμε μερικά με πολύ χοντρά ελαστικά. Λέγονται fat tire bikes και αυτές είναι οι διαφορές από τα κανονικά.

  • -
  • -

Κοιτάζοντας τα στατιστικά του προγράμματος Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ, τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι η κατηγορία με τις περισσότερες αιτήσεις. Αυτό δείχνει τη διείσδυσή τους στην ελληνική αγορά και τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό τους στους δρόμους.

Με τον ερχομό των ηλεκτρικών ποδηλάτων, αρχίσαμε να βλέπουμε και κάποια τα οποία έχουν πιο χοντρά ελαστικά, έναν τύπο ποδηλάτου που ήταν πρακτικά άγνωστος στην Ελλάδα μέχρι πριν λίγο καιρό. Τι είναι αυτά τα ποδήλατα, γιατί έχουν τόσο χοντρά λάστιχα και ποιες είναι οι διαφορές από τα ποδήλατα που ξέραμε μέχρι τώρα;

fat-tyre-tire-e-bike-ebike-podilato-xontra-lastiha-elastika-aventon

Τι είναι τα fat tire bikes;

Το ποδήλατο με χοντρά ελαστικά, γνωστό και ως fat bike ή fat-tire bike, είναι ένας τύπος ποδηλάτου ειδικά σχεδιασμένος για εκτός δρόμου διαδρομές και απαιτητικά εδάφη. Η βασική διαφορά με τα κανονικά ποδήλατα αφορά στο μέγεθος και το πλάτος των ελαστικών. Αυτά τα ποδήλατα είναι εξοπλισμένα με υπερμεγέθη ελαστικά, συνήθως με διαστάσεις 3,8 ιντσών ή μεγαλύτερες, σε σύγκριση με τα συνηθισμένα που υπάρχουν στα κανονικά ποδήλατα.

Δείτε ακόμα: Αποκλειστικό: Βρήκαμε το μοναδικό ποδήλατο υδρογόνου που κυκλοφορεί στην Αθήνα

Εκτός δρόμου ικανότητες και άνεση των fat tire bikes

Τα μεγαλύτερα ελαστικά εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς. Πρώτον, παρέχουν αυξημένη πρόσφυση και σταθερότητα, επιτρέποντας στους αναβάτες να περιηγηθούν με ευκολία σε διάφορα εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του χιονιού, της άμμου, των βάλτων και της λάσπης. Η μεγάλη επιφάνεια των ελαστικών διασκορπίζει το βάρος του αναβάτη, εμποδίζοντάς τη βύθιση του τροχού σε μαλακό ή ασταθές έδαφος.

Επιπλέον, τα ποδήλατα με χοντρά ελαστικά προσφέρουν βελτιωμένη απορρόφηση κραδασμών λόγω του μεγαλύτερου όγκου αέρα που περιέχουν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια πιο άνετη οδήγηση, ειδικά κατά το πέρασμα από ανωμαλίες, πέτρες ή ανώμαλες επιφάνειες. Η χαμηλότερη πίεση των ελαστικών που χρησιμοποιείται στα ποδήλατα με χοντρά ελαστικά συμβάλλει στην ομαλότητα της οδήγησης, καθώς επιτρέπει σε αυτά να προσαρμόζονται στο έδαφος, παρέχοντας καλύτερη πρόσφυση και μειώνοντας τον κίνδυνο ολίσθησης.

fat-tyre-tire-e-bike-ebike-podilato-xontra-lastiha-elastika-hidoes

Κατασκευαστικές διαφορές των fat tire bikes

Φυσικά η ύπαρξη χοντρών ελαστικών δημιουργεί την ανάγκη για φαρδύτερα πιρούνια και στηρίγματα, ώστε να μπορούν να «φιλοξενηθούν» με άνεση. Επίσης, τα πλαίσια αυτών των ποδηλάτων είναι σχεδιασμένα με το απαραίτητο διάκενο ώστε να υπερκαλύπτεται το πλάτος των ελαστικών και να αποτραπεί η τριβή με το πλαίσιο κατά την οδήγηση.

Τα μειονεκτήματα των fat tire bikes

Ενώ τα ποδήλατα με χοντρά ελαστικά υπερέχουν σε συνθήκες εκτός δρόμου, έχουν κάποια μειονεκτήματα σε σύγκριση με τα κανονικά ποδήλατα σε πιο καθημερινές συνθήκες. Τα φαρδύτερα ελαστικά και το πρόσθετο βάρος που έχουν αυτά τα ποδήλατα μπορεί να τα κάνουν πιο αργά σε λείο οδόστρωμα ή τσιμεντένιες επιφάνειες. Επιπλέον, η αυξημένη αντίσταση κύλισης μπορεί να απαιτεί μεγαλύτερη προσπάθεια από τον αναβάτη για να διατηρήσει υψηλότερες ταχύτητες.

fat-tyre-tire-e-bike-ebike-podilato-xontra-lastiha-elastika-denago

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα και ο ρόλος τους στη διάδοση των fat tire bikes

Τα παραπάνω εξηγούν πλήρως γιατί τα fat tire bikes έγιναν δημοφιλή από τη στιγμή που άρχισε η διάδοση των ηλεκτρικών ποδηλάτων. Δεδομένου ότι ο ηλεκτρικός κινητήρας μειώνει την προσπάθεια που χρειάζεται να καταβάλλει ο ποδηλάτης, η ύπαρξη ελαστικών με αυξημένο βάρος και αντίσταση κύλισης μπορεί να γίνει ανεκτή. Όταν ο ηλεκτρικός κινητήρας δεν υπήρχε, η επιπλέον προσπάθεια έπρεπε να καταβληθεί εξ’ ολοκλήρου από τον άνθρωπο, οπότε αυτό δημιουργούσε δυσκολίες.

Συμπερασματικά, τα ποδήλατα με χοντρά ελαστικά προσφέρουν στους αναβάτες τη δυνατότητα να κατακτήσουν με ευκολία απαιτητικά εδάφη και προσφέρουν μια άνετη εμπειρία εκτός δρόμου. Τα υπερμεγέθη λάστιχα, η βελτιωμένη σταθερότητα και η ενισχυμένη απορρόφηση κραδασμών είναι τα βασικά στοιχεία που διαφοροποιούν τα fat tire bikes από τα κανονικά ποδήλατα. Ακόμα κι αν πρόκειται για κίνηση σε χιόνι, άμμο ή λάσπη, αυτά τα ποδήλατα έχουν σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζουν όλες τις συνθήκες και να παρέχουν μια πιο άνετη εμπειρία ποδηλασίας εκτός δρόμου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...