Αθήνα-Θεσσαλονίκη: «Πράσινο φως» για 250 ηλεκτρικά λεωφορεία

Με «καταγωγή» από την Κίνα, τα ηλεκτρικά λεωφορεία 12 μέτρων της Yutong θα κοστίσουν 440.720 € ανά μονάδα, ενώ προσφέρουν επαρκή αυτονομία για αστική χρήση.

  • -
  • -

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η μεγάλη ανανέωση του στόλου λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με νέα οχήματα αντιρρυπαντικής τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, δόθηκε το πράσινο φως για την υπογραφή σύμβασης ανάθεσης 250 ηλεκτρικών λεωφορείων που θα κινούνται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, από το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Πρόκειται για οχήματα της Yutong, κινέζικης εταιρείας με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή «πράσινων» βαρέων οχημάτων, η οποία εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον Όμιλο Κοπελούζου.

Τι αυτονομία έχουν τα ηλεκτρικά λεωφορεία;

Τα λεωφορεία της Yutong που θα χρησιμοποιηθούν στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, είναι αμιγώς ηλεκτροκίνητα και διαθέτουν μεγάλες μπαταρίες που εξασφαλίζουν 180 χιλιόμετρα αυτονομίας εντός του αστικού ιστού. Θα έχουν μήκος 12 μέτρων και έξυπνη διαρρύθμιση εσωτερικού, προσφέροντας πολλές θέσεις καθήμενων επιβατών, αλλά και μεγάλους χώρους με πλήθος χειρολαβών για τους όρθιους. Αναμένεται ότι θα αλλάξουν σημαντικά την εικόνα των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις δύο ελληνικές πόλεις, χάρη στην αθόρυβη λειτουργία τους και τις μηδενικές εκπομπές βλαβερών ρύπων.

Πόσο θα κοστίσουν τα ηλεκτρικά λεωφορεία;

Τα οχήματα της Yutong θα προσφερθούν στην τιμή των 440.720 € πλέον ΦΠΑ, για κάθε ένα λεωφορείο. Το σύνολο της προσφοράς ανέρχεται στα 110,8 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με την εγκατάσταση επτά φορτιστών υψηλής ισχύος για την κάλυψη των αναγκών φόρτισής τους. Εκτός από τα ηλεκτρικά λεωφορεία, τα ΜΜΜ θα εκσυγχρονιστούν σημαντικά με την προσθήκη 200 12μετρων και 100 18μετρων αστικών λεωφορείων τεχνολογίας CNG (φυσικού αερίου) και κατηγορίας ρύπων Euro VI. Σε συνδυασμό με τα επερχόμενα ηλεκτρικά λεωφορεία, η ρύπανση στα κέντρα των πόλεων θα περιοριστεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Δείτε ακόμη: Τέλος οι ουρές στα εκδοτήρια των ΜΜΜ - Τι αλλάζει

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, είπε: «Η ενίσχυση του στόλου αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενταγμένη στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Η απόκτηση συνολικά 1.300 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, εκ των οποίων τα πρώτα 250 ηλεκτροκίνητα εγκρίθηκαν ήδη και φτάνουν σε μερικούς μήνες, καταδεικνύει από πλευράς της πολιτείας ότι η στροφή στην ηλεκτροκίνηση και στις πράσινες μεταφορές δεν γίνεται μόνο με την αγορά ιδιωτικών επιβατικών οχημάτων, αλλά εφαρμόζεται οριζόντια στα ΜΜΜ. Ταυτόχρονα, είναι συμβατή με τον στρατηγικό σχεδιασμό μας για την Ηλεκτροκίνηση και την Οδική Ασφάλεια, τομείς που βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για αυτήν την τετραετία, σταθερά στην υπηρεσία των πολιτών και της κοινωνίας».

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...