Tesla: Ξανά στο στόχαστρο των Αρχών - Πράγματι επιταχύνουν ανεξέλεγκτα;

Η αμερικανική αρχή οδικής ασφάλειας κάνει έρευνα για τις ανεξήγητες επιταχύνσεις των Tesla. Θα βρει άκρη ή θα πέσει πάλι σε τοίχο, όπως στο παρελθόν;

  • -
  • -

Η Εθνική Υπηρεσία Οδικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών (NHTSA), ανακοίνωσε την επανέναρξη έρευνας σχετικά με εικαζόμενες περιπτώσεις ακούσιας επιτάχυνσης σε οχήματα Tesla. Η ανακοίνωση έρχεται μετά την κατάθεση μιας αναφοράς από τον Roland Belt από το Plymouth της Μινεσότα, η οποία φέρεται να περιέχει νέες πληροφορίες σχετικά με τον σχεδιασμό του inverter. Η έρευνα καλύπτει περίπου 1,8 εκατομμύρια οχήματα Tesla στις Ηνωμένες Πολιτείες και αφορά διάφορα μοντέλα.

Είναι ενδιαφέρον ότι η απόφαση της NHTSA να ανοίξει εκ νέου την έρευνα σηματοδοτεί ένα πισωγύρισμα σε σχέση με την μέχρι πρότινος στάση της. Προηγουμένως, τον Ιανουάριο του 2020, ο ρυθμιστικός φορέας είχε απορρίψει μια παρόμοια έκκληση για περαιτέρω έρευνα σχετικά με την ακούσια επιτάχυνση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα της Tesla μετά από καταγγελίες πελατών. Ωστόσο, η νέα αναφορά φαίνεται ότι έδωσε νέες πληροφορίες για το θέμα.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/313286a8fcaed8bd8dcb4763f23ff1a1.jpg

Η πιθανή αιτία των επιταχύνσεων

Σύμφωνα με την αναφορά του Belt, υπάρχει ένα σχεδιαστικό ελάττωμα στο inverter, το οποίο επιτρέπει να περάσει περισσότερο ρεύμα στο κύκλωμα 12 V του αυτοκινήτου, δηλαδή αυτό το οποίο είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία συστημάτων όπως τα φώτα, τα ηλεκτρικά παράθυρα, τα ηλεκτρικά καθίσματα, η οθόνη, αλλά και η εκκίνηση του αυτοκινήτου και το πάτημα του πεντάλ του γκαζιού.

Δείτε ακόμαTesla: Έριξε τιμές κι έκανε ρεκόρ πωλήσεων

Αυτό το σύστημα τροφοδοτείται από μία μπαταρία 12 V όπως αυτή που συναντάμε σε οποιοδήποτε άλλο αυτοκίνητο, είτε είναι ηλεκτρικό, είτε χρησιμοποιεί τα συνηθισμένα καύσιμα όπως βενζίνη, πετρέλαιο κ.λπ. Από τη στιγμή που στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα δεν υπάρχει δυναμό ώστε να παράγεται ρεύμα που θα φορτίζει την μπαταρία των 12 V, η φόρτισή της γίνεται από την μεγάλη μπαταρία του αυτοκινήτου, εκείνη που έχει το ρεύμα και για την κίνηση. Ωστόσο, επειδή η τάση εκεί είναι πολύ υψηλή (στην ευρύτερη περιοχή των 400 V), απαιτείται η χρήση ενός inverter, δηλαδή ενός μετατροπέα τάσης, ώστε να τη ρίξει στα 12 V. Ο Belt υποστηρίζει ότι το σφάλμα του inverter εμποδίζει το σύστημα διάγνωσης της Tesla να αναγνωρίσει το ζήτημα ως βλάβη όταν ένα αξεσουάρ απαιτεί επιπλέον ισχύ.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f98f105ab2289f430c0b7e264814a3d8.jpg

Μπορεί να ισχύει η αναφορά; Η γνώμη των ειδικών

Ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, αξίζει να σημειωθεί ότι οι ισχυρισμοί του Belt έχουν αντιμετωπιστεί με σκεπτικισμό από ορισμένους χάκερ της Tesla. Ο Jason Hughes, γνωστός για τη δουλειά του στις μπαταρίες Tesla, απέρριψε την ιδέα ότι ένα σφάλμα όπως αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακούσια επιτάχυνση, επικαλούμενος τις ανεξάρτητες παροχές 5 V που χρησιμοποιούνται στο σύστημα τροφοδοσίας του πεντάλ επιτάχυνσης της Tesla.

«Η ισχύς του πεντάλ επιτάχυνσης της Tesla, ενώ προέρχεται από το σύστημα 12 V, χρησιμοποιεί δύο ανεξάρτητες απομονωμένες παροχές 5 V. Δεν υπάρχει περίπτωση ένα σφάλμα σε αυτό το σύστημα να δημιουργήσει τα σωστά σήματα για πλήρη επιτάχυνση. Δεν είναι δυνατόν. Αν με κάποιο τρόπο το σύστημα των 12 V ήταν τόσο χαμηλό ώστε να προκαλέσει την πτώση των απομονωμένων τροφοδοσιών των 5 V και των πυκνωτών τους κάτω από τις αναμενόμενες τάσεις, αυτό θα οδηγούσε σε σφάλμα στο πεντάλ και όχι σε πλήρη επιτάχυνση».

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/498c42e7178737390e3339d201b6f980.jpg

Ένας άλλος διακεκριμένος χάκερ που ασχολείται με τα συστήματα της Tesla, ο Green, πιστεύει ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώνονται στην αναφορά είναι εύκολο να ελεγχθούν από οποιονδήποτε διαθέτει έναν inverter παρόμοιας φιλοσοφίας (σε εργαστηριακό επίπεδο δεν είναι δύσκολο να υπάρξει κάποιος που θα ακολουθεί τις ίδιες αρχές).

Η έρευνα της NHTSA αναμένεται να περιλαμβάνει διάφορες δοκιμές για να διαπιστωθεί η εγκυρότητα των ισχυρισμών που διατυπώνονται στην αναφορά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...