Έτσι θα σταματήσουν τα σοβαρά τροχαία στην Παραλιακή της Αθήνας

Τον πολύ φιλόδοξο στόχο να μειώσει κατά 40% τα τροχαία ατυχήματα στο κομμάτι Βάρκιζα – Σούνιο έχει η Περιφέρεια Αττικής, χωρίς να δαπανήσει πολλά χρήματα. Τι θα κάνει για να τα καταφέρει;

  • -
  • -

Σχεδόν καθημερινό φαινόμενο είναι τα ατυχήματα στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής, με το κομμάτι από τη Βάρκιζα μέχρι το Σούνιο να είναι ιδιαίτερα «προβληματικό», καθώς τα στατιστικά δείχνουν μια ιδιαίτερα άσχημη εικόνα.

Η Περιφέρεια Αττικής θέλει να ανατρέψει αυτή την εικόνα και να πετύχει πολύ μεγάλη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων στο συγκεκριμένο κομμάτι, με στοχευμένες και μικρές παρεμβάσεις, οι οποίες ευελπιστεί ότι θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο. Ταυτόχρονα, με αυτόν τον τρόπο δεν θα ξεφύγει το κόστος.

Βάρκιζα

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: « Πρώτη μας μέριμνα η προστασία της ζωής των πολιτών. Η παραλιακή λεωφόρος Βάρκιζας-Σουνίου μετά από χρόνια εκσυγχρονίζεται και γίνεται ασφαλής. Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε  προς αυτή την κατεύθυνση με στοχευμένα έργα και καινοτόμες παρεμβάσεις».

Ακολουθεί το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Αττικής

Συνεχίζονται και τον Ιούλιο οι εργασίες βελτίωσης του παρεχόμενου επιπέδου οδικής ασφάλειας στην παραλιακή λεωφόρο Βάρκιζας-Σουνίου από την Περιφέρεια Αττικής, στη βάση σχετικής μελέτης με στόχο την άρση επικινδυνοτήτων, που έχει υλοποιήσει ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας «Νέα Μητροπολιτική Αττική».

Δείτε ακόμα: Σχεδόν έτοιμη η «νέα» Κηφισίας - Τι άλλαξε;

Με την ολοκλήρωση της εκτέλεσης των συγκεκριμένων εργασιών, στόχος είναι η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων σε ποσοστό άνω του 40%.

Ειδικότερα οι εργασίες που υλοποιούνται ενισχύουν την οδική ασφάλεια με συστήματα αναχαίτισης οχημάτων και συστήματα απορρόφησης ενέργειας πρόσκρουσης. Μέχρι στιγμής έχει  αυξηθεί ο βαθμός αντιολησθηρότητας και πρόσφυσης με το νέο ασφαλτοτάπητα ενώ έχει ενισχυθεί ήδη η οριζόντια και η κάθετη σήμανση με νέες διαγραμμίσεις και νέες πινακίδες ΚΟΚ .

Επισημαίνεται πως για πρώτη φορά στην Αττική τοποθετούνται ειδικά αντανακλαστικά πτερύγια στον άξονα της οδού για να περιοριστεί η παραβατικότητα και ενέργειες, όπως το παράνομο προσπέρασμα που αποτελεί βασική αιτία πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων στο συγκεκριμένο σημείο.΅

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/f172ebdab4b44477e35825afed3d2671.jpg

Πού και τι εργασίες θα κάνει η Περιφέρεια Αττικής;

Αξίζει να σημειωθεί πως οι επεμβάσεις αφορούν εργασίες μικρής κλίμακας που υλοποιούνται γρήγορα, με μικρό κόστος και κυρίως χωρίς απαλλοτριώσεις. Εκτελούνται  σε τμήμα του άξονα Ε.Ο. 91 Βάρκιζα – Σούνιο, μήκους 1.100 μ και συγκεκριμένα στο οδικό τμήμα με αρχή τις "Τρύπες Καραμανλή" και τέλος τον σηματοδοτούμενο κόμβο Λουμπάρδας.

Με τη μελέτη καθορίστηκαν οι απαιτούμενες βραχυπρόθεσμες επεμβάσεις στις 20 θέσεις Μ.Ο.Α. (Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας) .

Μέσα στο μήνα Ιούλιο θα γίνουν οι εξής εργασίες

  • Βελτίωση και συμπλήρωση κατακόρυφης σήμανσης
  • Βελτίωση και συμπλήρωση οριζόντιας σήμανσης ("μάτια γάτας" σε 4 γραμμές. ανακλαστικά πτερύγια στον άξονα)
  • Εγκατάσταση Συστημάτων Αναχαίτισης Οχημάτων εντός και μετά τα τούνελ, στην κεντρική νησίδα και στις δεξιές οριογραμμές
  • Εγκατάσταση Συστημάτων Απορρόφησης Ενέργειας Πρόσκρουσης πριν και μετά τα τούνελ, στην κεντρική νησίδα
  • Κατασκευή παράπλευρης νησίδας διαχωρισμού του parking από το οδόστρωμα κυκλοφορίας

Η μελέτη, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τον δομικό διαχωρισμό των ρευμάτων κυκλοφορίας, την κατασκευή round abouts, παραδρόμων, πεζοδρόμων, κ.λπ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...