Dacia: Ετοιμάζει ανταγωνιστή για το Citroen Ami;

Η Dacia εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει το δικό της microcar, παίρνοντας έμπνευση από την επιτυχία του Citroen Ami.

  • -
  • -

Η Dacia, η ρουμανική αυτοκινητοβιομηχανία που ανήκει στη Renault και είναι γνωστή για τα προσιτά και πρακτικά οχήματά της, εξετάζει την ανάπτυξη ενός μικρού, χαμηλού κόστους αυτοκινήτου πόλης για να αξιοποιήσει την ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά της αστικής κινητικότητας.

Μαζί με την επιτυχία που σημειώνει το Spring και τα σχέδια επέκτασης σε μεγαλύτερες κατηγορίες οχημάτων, ο επικεφαλής σχεδιασμού της Dacia, David Durand, αποκάλυψε το ενδιαφέρον της μάρκας να εξερευνήσει την αγορά των μικρών αστικών ηλεκτρικών οχημάτων (microcars), εμπνευσμένη από την προσέγγιση και την επιτυχία που σημειώνει το Citroën Ami.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/29dd1874dba0a3aafd4213150e933667.jpg

Πώς η Dacia κατέληξε στην δημιουργία ενός microcar

Αν και θεωρεί ότι η χρήση του αυτοκινήτου μάλλον δεν πρέπει να ενθαρρύνεται στο αστικό περιβάλλον και ειδικά στο κέντρο των πόλεων, ο Durand αναγνώρισε ότι οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν ταιριάζουν σε όλους, ενώ τα ποδήλατα μπορεί να μην αποτελούν εφικτή επιλογή για όλα τα άτομα λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια. Αυτό οδήγησε την Dacia να εξετάσει τις δυνατότητες για ένα συμπαγές και προσιτό αστικό ηλεκτρικό όχημα που να ανταποκρίνεται στις ιδιαίτερες ανάγκες των κατοίκων της πόλης.

Δείτε ακόμα: Dacia Spring: Οδηγούμε το πιο value for money ηλεκτρικό!

Η νοοτροπία της Dacia για την παροχή των απολύτως απαραίτητων χαρακτηριστικών σε προσιτή τιμή, ευθυγραμμίζεται με την ιδέα της εισόδου στην αγορά των microcars. Παρόμοια με το Citroën Ami, το πιθανό μοντέλο της Dacia πιθανότατα δεν θα χαρακτηρίζεται από ακριβό και βαρύ εξοπλισμό, όπως ο κλιματισμός, τα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, τα προηγμένα βοηθήματα οδήγησης και το υδραυλικό τιμόνι.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/883fba5835833529795b76ea55974b7e.jpg

Η πρώτη γεύση του Dacia microcar έρχεται από το Manifesto

Το πρωτότυπο Manifesto off-road buggy της μάρκας που αποκαλύφθηκε πέρυσι, έδωσε μια γεύση για το πώς η Dacia σχεδιάζει να συνδυάσει τη χρησιμότητα και την οικονομική προσιτότητα μέσω καινοτόμων χαρακτηριστικών όπως ένα σύστημα infotainment με βάση το τηλέφωνο, ταπετσαρία που πλένεται, πάνελ αμαξώματος που αντικαθίστανται εύκολα και ένα ενιαίο σύμπλεγμα προβολέων.

Tα επερχόμενα προϊόντα της Dacia βασίζονται σε μια τροποποιημένη εκδοχή της πλατφόρμας CMF-B της μητρικής εταιρείας Renault, εκτός από το Spring, το οποίο βασίζεται στη μικρότερη, αποκλειστικά ηλεκτρική πλατφόρμα CMF-AEV. Αυτή η πλατφόρμα δεν είναι σίγουρο ότι μπορεί να μικρύνει ακόμα περισσότερο ώστε να χρησιμοποιηθεί σε ένα microcar. Ωστόσο, η μάρκα κινητικότητας της Renault, Mobilize, παρουσίασε πρόσφατα το Duo, ένα ηλεκτρικό όχημα χωρίς πολλές απαιτήσεις σχεδιασμένο για συστήματα κοινής χρήσης αυτοκινήτων, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πλατφόρμα για ένα αντίστοιχο της Dacia.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/473066c547698e8de29a79c7e133cd4a.jpg

Ο ρόλος των κρατών στην εξάπλωση των microcars

Ο Durand τόνισε τη σημασία της υποστήριξης τέτοιων προσπαθειών με το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν κίνητρα για την αγορά συμπαγών ηλεκτρικών οχημάτων. Αντλώντας έμπνευση από τις ταξινομήσεις των "kei car" της Ιαπωνίας, οι οποίες προσφέρουν φορολογικά, ασφαλιστικά οφέλη καθώς και περισσότερη ελευθερία στη δυνατότητα στάθμευσης σε οχήματα κάτω από ένα ορισμένο μέγεθος, ο Durand τόνισε την ανάγκη ευνοϊκών νομοθετικών συνθηκών πριν η Dacia επιχειρήσει να εισέλθει σε αυτήν την αγορά.

Η Dacia παραμένει προσηλωμένη στη μη υπερβολική επέκταση της γκάμας της. Όπως σημείωσε ο Xavier Martinet, επικεφαλής πωλήσεων και μάρκετινγκ της μάρκας, η Dacia αναγνωρίζει τη σημασία της διατήρησης της ταυτότητάς της, παραμένοντας σε έναν λογικό αριθμό μοντέλων.

Καθώς η Dacia εξερευνά τις δυνατότητες ενός μινιμαλιστικού αστικού ηλεκτρικού οχήματος, επιδεικνύει τη δέσμευσή της να παρέχει πρακτικές και προσιτές λύσεις μεταφοράς για τους κατοίκους των πόλεων, ενώ περιμένει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο που θα υποστηρίξει την είσοδό της σε αυτή την αγορά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...