Ηλεκτρικό, μικρότερο από Yaris με 1.000 ίππους και τιμή... 950.000 €

Ένα supercar στο μέγεθος του FIAT 500, με 1.000 ίππους κι έναν ανεμιστήρα στο πίσω μέρος. Αυτό είναι το McMurtry Spéirling!

  • -
  • -

Η McMurtry Automotive ταράζει τα νερά της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως, με το μικρό ηλεκτρικό supercar McMurtry Spéirling. Αυτό το μικροσκοπικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο υψηλών επιδόσεων έγινε πρόσφατα πρωτοσέλιδο καταρρίπτοντας το ρεκόρ του Goodwood Hill Climb, ολοκληρώνοντας τη διαδρομή σε μόλις 39,08 δευτερόλεπτα με τον πρώην οδηγό της F1 Max Chilton στο τιμόνι. Τώρα, η εταιρεία ανακοινώνει με υπερηφάνεια ότι το Spéirling θα βγει στην παραγωγή, αν και σε περιορισμένη παραγωγή μόλις 100 μονάδων.

Το Spéirling Pure, με τιμή 820.000 λίρες (952.676 ευρώ) προ φόρων, προσφέρει μια εμπειρία μόνο για πίστα με το monocoque σασί που είναι κατασκευασμένο από ανθρακονήματα. Παρά τις συμπαγείς διαστάσεις του, με μήκος 3,45 μέτρα, πλάτος 1,58 μέτρα και ύψος 1,02 μέτρα, το αυτοκίνητο μπορεί να φιλοξενήσει οδηγούς με ύψος έως 1,80 μέτρα και βάρος μέχρι 150 κιλά. Αυτό καθίσταται εφικτό χάρη στα ρυθμιζόμενα πεντάλ και το τιμόνι.

2-mcmurtry-speirling-pure

1.000 ίπποι σε 1.000 κιλά!

Κάτω από το μικρό αμάξωμα, το Spéirling κρύβει την εκπληκτική ισχύ των 1.000 ίππων σε ένα αυτοκίνητο που ζυγίζει λιγότερο από 1.000 κιλά. Οι ζάντες έχουν διάμετρο 18 ιντσών, ενώ τα ελαστικά είναι slick. Το πιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του αυτοκινήτου είναι ο ανεμιστήρας στο πίσω μέρος, ο οποίος τραβάει τον αέρα κάτω από το αυτοκίνητο ώστε να αυξάνεται η κάθετη δύναμη εκμεταλλευόμενο το φαινόμενο ground effect. Σε σχέση με το πρωτότυπο που είχαμε δει στο Goodwood, αυτό το σύστημα έχει αυξημένη απόδοση κατά 15% και μειωμένο βάρος κατά 14%. Η μπαταρία των 60 kWh μπορεί να φορτιστεί σε μόλις 20 λεπτά, παρέχοντας αρκετή ενέργεια για 10 γύρους στο Silverstone.

Δείτε ακόμα: McMurtry: Το μικρό ηλεκτρικό που είναι πιο γρήγορο από Formula 1 [video]

Ασύλληπτες επιδόσεις από το μικρό McMurtry

Η McMurtry Automotive έχει κάνει αρκετές βελτιώσεις στην ανάρτηση, το αμάξωμα και την αεροδυναμική του αυτοκινήτου, μαζί με προσαρμογές στα πεντάλ, την ηλεκτρική αρχιτεκτονική, τα φρένα, το πλαίσιο και τη μονάδα υποβοήθησης του τιμονιού, με σκοπό τον περιορισμό του βάρους. Το όχημα διαθέτει επίσης βελτιωμένο κιβώτιο ταχυτήτων, ελαφρύτερη μπαταρία με βελτιωμένη θερμική διαχείριση και την επιλογή για φρένα με ABS.

3-mcmurtry-speirling-pure

Αν και ο ακριβής χρόνος για την επιτάχυνση 0-100 km/h δεν έχει αποκαλυφθεί, το πρωτότυπο που είχαμε δει στο Goodwood χρειαζόταν μόλις 1,5 δευτερόλεπτα, οπότε και στην τελική έκδοση περιμένουμε κάποιο αντίστοιχα εντυπωσιακό νούμερο. Όσον αφορά τη μέγιστη ταχύτητα, αυτή φτάνει τα 306 km/h.

Με μόνο 100 διαθέσιμες μονάδες, το McMurtry Spéirling Pure είναι μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση για τους ενθουσιώδεις (και αρκετά… ευκατάστατους) που αναζητούν ένα μικρό ηλεκτρικό supercar υπερυψηλών επιδόσεων. Η εντυπωσιακή αναλογία ισχύος προς βάρος, η τεχνολογία αιχμής και οι επιδόσεις που σπάνε ρεκόρ, το καθιστούν ένα πραγματικά ξεχωριστό αυτοκίνητο, ανεξαρτήτως κατηγορίας.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...