McMurtry: Το μικρό ηλεκτρικό που είναι πιο γρήγορο από Formula 1 [video]

Το McMurtry Spéirling είναι ένα πολύ παράξενο αυτοκίνητο που έσπασε όλα τα ρεκόρ στο Goodwood Festival of Speed. Ποιες είναι οι διαφορές από όσα ξέραμε μέχρι τώρα;

  • -
  • -

Γίνεται ένα ηλεκτρικό να πηγαίνει πιο γρήγορα από μονοθέσιο της Formula 1, να ακούγεται σαν αεροπλάνο jet και να έχει διαστάσεις μικρότερες από ενός Volkswagen Polo; Γίνεται.

Η πρώτη διαφορά του McMurtry Spéirling σε σχέση με όλα τα άλλα πολύ γρήγορα αυτοκίνητα που βλέπουμε κατά καιρούς είναι οι πολύ μικρές του διαστάσεις. Συγκεκριμένα, έχει μήκος 3,5 m, πλάτος 1,7 m και ύψος 1,1 m.

Ωστόσο, η δεύτερη διαφορά του είναι η πιο σημαντική και η πιο εντυπωσιακή. Στο πίσω μέρος έχει έναν ανεμιστήρα. Ο ρόλος του είναι να ρουφάει τον αέρα που βρίσκεται κάτω από το πάτωμα, ώστε να δημιουργείται έντονα το ground effect και τελικά το αυτοκίνητο να «κολλάει» στον δρόμο υπό την επίδραση της τεράστιας κάθετης δύναμης.

McMurtry

Αυτή η επιλογή έχει δύο πλεονεκτήματα. Το ένα είναι ότι η κάθετη δύναμη εμφανίζεται αμέσως και δεν χρειάζεται το αυτοκίνητο να αναπτύξει μεγάλη ταχύτητα. Το δεύτερο είναι ότι παράγονται πολύ μεγάλα ποσά κάθετης δύναμης, με ελάχιστες αεροδυναμικές αντιστάσεις. Ο ανεμιστήρας μπορεί να παράξει 2.000 kg κάθετης δύναμης από την πρώτη στιγμή, ενώ στα 240 km/h η αεροδυναμική πίεση φτάνει τα 2.250 kg.

Δείτε ακόμαBrabham BT46B: Επαναστάτης… πιάστε τον!

Μία παράπλευρη συνέπεια της χρήσης του ανεμιστήρα είναι ότι παράγεται πολύ δυνατός ήχος. Έχουμε συνηθίσει τα ηλεκτρικά να είναι αθόρυβα, όμως το συγκεκριμένο ακούγεται πολύ και φτάνει τα 120 dB, ένταση η οποία αντιστοιχεί σε αεροπλάνο με κινητήρες jet.

Η εταιρεία δεν έχει ανακοινώσει τιμές για την ισχύ του αυτοκινήτου, όμως ξέρουμε τις επιδόσεις του. Έτσι, το 0-100 km/h γίνεται σε λιγότερο από 1,5 δευτερόλεπτο παρά το γεγονός ότι είναι πισωκίνητο με έναν κινητήρα σε κάθε τροχό (λόγω της κάθετης δύναμης τα ελαστικά δε σπινάρουν καθόλου). Η τελική ταχύτητα φτάνει τα 320 km/h ενώ χρειάζεται μόλις 9 δευτερόλεπτα για το 0-300 km/h. Όσο για την πλευρική επιτάχυνση, αυτή μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 3G.

McMurtry

Ακόμα, η εταιρεία έχει αναφέρει ότι ο λόγος βάρους/ισχύος είναι κάτω από 1 κιλό/ίππο. Ξέροντας ότι το βάρος του αυτοκινήτου είναι λίγο κάτω από τα 1.000 kg, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η ισχύς θα είναι κοντά στην περιοχή των 1.000 ίππων ή μπορεί και να τους ξεπερνά.

Η μπαταρία του αυτοκινήτου έχει χωρητικότητα 60 kWh και η αυτονομία του φτάνει τα 500 km, με το πολύ χαμηλό βάρος και τις πολύ μικρές αεροδυναμικές αντιστάσεις να παίζουν βασικό ρόλο σε αυτό. Βέβαια, σε ρυθμό GT3 η πλήρως φορτισμένη μπαταρία επαρκεί για 30-60 λεπτά.

McMurtry

Το αυτοκίνητο του οποίου το όνομα σημαίνει καταιγίδα στα ιρλανδικά, είναι αυτό που πλέον κατέχει το ρεκόρ χρόνου στην κλασική διαδρομή του Φεστιβάλ Ταχύτητας που γίνεται στο Goodwood κάθε χρόνο, με τον πρώην οδηγό της F1, Max Chilton, πίσω από το τιμόνι. Ο χρόνος που έκανε για την διαδρομή των 1,86 km ήταν 39,08 δευτερόλεπτα. Μέχρι πρότινος το ρεκόρ ανήκε στο Volkswagen ID.R, το οποίο με τον Romain Dumas πίσω από το τιμόνι είχε καλύψει την ίδια διαδρομή σε 39,90 δευτερόλεπτα.

Η έμπνευση για την τοποθέτηση ανεμιστήρα στο πίσω μέρος προέρχεται από το μονοθέσιο της Formula 1, Brabham BT46B, το οποίο είχε εισάγει αυτή την καινοτομία και είχε κερδίσει στον πρώτο και μοναδικό που αγώνα που συμμετείχε, το Grand Prix Σουηδίας το 1978. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από 44 χρόνια που ένα αυτοκίνητο με ανεμιστήρα κερδίζει σε κάποιον αγώνα.

Δείτε το εντυπωσιακό video με το McMurtry Spéirling να κινείται αδιανόητα γρήγορα και να κολλάει στην άσφαλτο!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...