Lexus LBX: Πώς το premium B-SUV αφήνει πίσω το Toyota Yaris Cross

Η Lexus παρουσίασε ένα νέο μικρό SUV, το οποίο ξεχωρίζει για την ποιότητα και τον lifestyle χαρακτήρα του. Ποια είναι η σχέση του όμως με το δημοφιλές Yaris Cross;

  • -
  • -

H Lexus αποτελεί μια από τις «παραδοσιακές» premium εταιρείες, με πολυετή παρουσία στις πολυτελείς κατηγορίες και εδραιωμένη θέση. Έχοντας μπει στη λογική των SUV εδώ και πολλά χρόνια έχει αρκετά τέτοια μοντέλα στην γκάμα της. Τώρα, έφτασε η στιγμή να παρουσιάσει το ολοκαίνουργιο LBX, ένα μικρό SUV με συμπαγείς διαστάσεις, αλλά και κορυφαίες τεχνολογίες. Μαζί, η φίρμα φρόντισε να το «προικίσει» με μπόλικο premium χαρακτήρα σε όλα τα επίπεδα. Καταφέρνει όμως να ξεφύγει από το Toyota Yaris Cross, το μοντέλο στο οποίο βασίζεται;

Αναβαθμισμένος κινητήρας, κορυφαία ποιότητα

Μπορεί τα δύο αυτοκίνητα να μοιράζονται την ίδια πλατφόρμα, ωστόσο αυτό είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στις μέρες μας. Πάρα πολλά αυτοκίνητα έχουν κοινές βάσεις μεταξύ τους, ειδικά αν οι εταιρείες που τα παράγουν βρίσκονται στον ίδιο όμιλο. Η Lexus είναι μια εταιρεία της Toyota, οπότε τι πιο λογικό από τη χρήση της πλατφόρμας GA-B, που στηρίζει και το Toyota Yaris Cross! Φυσικά, η Lexus φρόντισε να διαφοροποιήσει το δικό της μοντέλο σε πολλά σημεία. Και κυρίως, σε εκείνα που έχουν τη μεγαλύτερη σημασία για ένα αυτοκίνητο με premium ταμπελάκι.

Για παράδειγμα, έκανε νέες ρυθμίσεις στην ανάρτηση για καλύτερη απόσβεση κραδασμών και παράλληλα, μια πιο σπορ οδηγική εμπειρία. Κατά τα λοιπά, διατηρήθηκε ίδια αρχιτεκτονική με γόνατα MacPherson μπροστά και ημιάκαμπτο άξονα πίσω. Στις τετρακίνητες εκδόσεις e-Four, το Lexus LBX αποκτά ανεξάρτητη ανάρτηση στον πίσω άξονα με διπλά ψαλίδια, ακριβώς όπως συμβαίνει και με το Yaris Cross. Επίσης, η Lexus αναβάθμισε σημαντικά την ηχομόνωση του δικού της μοντέλου, ενώ έκανε κάποιες επεμβάσεις στο πλαίσιο για πιο ραφιναρισμένη κύλιση.

Σύμφωνα με τους τεχνικούς της φίρμας το NVH (Noise-Vibrations-Harshness) έχει βελτιωθεί σημαντικά, προσφέροντας πρωτοφανή ησυχία κατά την οδήγηση για την κατηγορία των B-SUV. Στο κομμάτι του κινητήρα, η Lexus χρησιμοποιεί το τρικύλινδρο ατμοσφαιρικό υβριδικό σύνολο των 1.5 λίτρων της Toyota, που τοποθετείται τόσο στο Yaris Cross, όσο και στο συμβατικό Yaris. Και εδώ όμως έχουν γίνει βελτιώσεις, με πρώτη και καλύτερη στον τομέα της απόδοσης. Από τους 116 ίππους, η ισχύς ανέβηκε στους 136 ίππους, με τη ροπή να αγγίζει τα 185 Nm. Έτσι οι επιδόσεις είναι σαφώς καλύτερες, με μηδενικό αντίκτυπο στην κατανάλωση καυσίμου.

Γνήσιο εσωτερικό Lexus

Αν και σε επίπεδο μηχανικών μερών, υπάρχουν ομοιότητες μεταξύ του Lexus LBX και του Toyota Yaris Cross, το εσωτερικό δεν αφήνει κανένα περιθώριο συσχετισμού. Ο σχεδιασμός είναι εντελώς διαφορετικός και η premium εταιρεία του ομίλου έχει χρησιμοποιήσει υλικά από τα δικά της ράφια, προσφέροντας σαφώς αναβαθμισμένη αίσθηση από την πρώτη επαφή.

Δείτε ακόμη: Είδαμε από κοντά το Lexus LBX στην παγκόσμια παρουσίαση στο Μιλάνο

Οθόνες πολυμέσων, πίνακας οργάνων, χειριστήρια, καθίσματα και εξοπλισμός δεν θυμίζουν σε τίποτα το Yaris Cross, κάτι που έπρεπε να γίνει από την πλευρά της Lexus για να διασφαλίσει την ταυτότητά της. Εννοείται ότι και στην εξωτερική εμφάνιση οι σχεδιαστές δημιούργησαν ένα μοναδικό αποτέλεσμα. Η ψηλή και πιο στενή σιλουέτα του Yaris Cross δεν εντοπίζεται πουθενά, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα πολύ πιο δυναμικό σχήμα με φαρδιά μετατρόχια, κουπέ χαρακτηριστικά και αιχμηρές γραμμές.

Τι… βαθμό συγγένειας έχουν τα δύο SUV;

Η Lexus με το λανσάρισμα του LBX τοποθετεί έναν παίκτη με γνήσια premium χαρακτηριστικά στην B-SUV κατηγορία. Δεν πρόκειται για ένα makeover του Toyota Yaris Cross αλλά για μια πραγματική δημιουργία της Lexus, που απλώς τυχαίνει να χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα με το δημοφιλές ιαπωνικό SUV. Από εκεί και πέρα έχουν γίνει αναβαθμίσεις σε κάθε τομέα, με τόσο έντονο αντίκτυπο που δεν αφήνει περιθώρια για σχολιασμούς.

Άλλωστε, αν κάποιος δεν διαβάσει τα χαρακτηριστικά των δύο μοντέλων για να δουν ότι αμφότερα βασίζονται στην πλατφόρμα GA-B, δεν πρόκειται να καταλάβει ότι… συγγενεύουν. Ούτε καν μοιάζουν!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...