Έρχεται «διαβατήριο» για τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη!

Αυτό είναι μόλις ένα από τα νέα μέτρα που προβλέπει ο καινούργιος κανονισμός που ψηφίστηκε στην ΕΕ με στόχο βιώσιμες, ανθεκτικές και πιο αποδοτικές μπαταρίες.

  • -
  • -

Την περασμένη εβδομάδα, το Κοινοβούλιο ενέκρινε νέους κανόνες για το σχεδιασμό, την παραγωγή και τη διαχείριση αποβλήτων όλων των τύπων μπαταριών που πωλούνται στην ΕΕ. Με 587 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 20 αποχές, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Συμβούλιο για την αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ σχετικά με τις μπαταρίες και τα απόβλητα μπαταριών. Οι νέοι κανόνες λαμβάνουν υπόψη τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις μελλοντικές προκλήσεις στον τομέα και θα καλύπτουν ολόκληρο τον κύκλο ζωής μιας μπαταρίας, από τον σχεδιασμό έως το τέλος του κύκλου ζωής της. Πάμε να δούμε μερικά βασικά μέτρα που προβλέπονται από τον κανονισμό και αφορούν τα ηλεκτρικά οχήματα.

Ουσιαστικά πρόκειται για έναν κανονισμό που προωθεί για πρώτη φορά την κυκλική οικονομία. Αυτή ουσιαστικά χαρίζει ένα μέλλον στις παλιές και χρησιμοποιημένες μπαταρίες και μετά το πέρας της ζωής τους, ώστε αντί να πεταχτούν και να μολύνουν το περιβάλλον, να επαναχρησιμοποιηθούν. Ένα από τα κυριότερα μέρη του νέου κανονισμού είναι η υποχρεωτική δήλωση και ετικέτα αποτυπώματος άνθρακα, καθώς και το «ψηφιακό διαβατήριο» για μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων (EV), ελαφρών μέσων μεταφοράς (LMT) (π.χ. για ηλεκτρικά μηχανάκια και ποδήλατα) και επαναφορτιζόμενες μπαταρίες βιομηχανικού τύπου χωρητικότητας άνω των 2 kWh. Το συγκεκριμένο μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από το 2024.

recycle

Ενισχύοντας την ανακύκλωση μπαταριών

Το 2020, σχεδόν το ήμισυ (47%) των φορητών μπαταριών και συσσωρευτών που πωλήθηκαν στην ΕΕ συλλέχθηκαν για ανακύκλωση. Υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες ανακύκλωσης μπαταριών για κάθε τύπο μπαταρίας λόγω των διαφορετικών μετάλλων και ενώσεων που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή τους.

Στους νέους κανόνες περιλαμβάνονται πιο αυστηροί στόχοι για τις φορητές μπαταρίες (45% έως το 2023, 63% έως το 2027 και 73% έως το 2030) και για τις μπαταρίες ελαφρών μέσων μεταφοράς (51% έως το 2028, 61% έως το 2031). Επίσης, όλα τα απορρίμματα που προέρχονται από τις μπαταρίες ελαφρών μέσων μεταφοράς, μηχανοκίνητων, βιομηχανικών και ηλεκτρικών οχημάτων θα πρέπει να συλλέγονται χωρίς επιπλέον χρέωση για τους τελικούς χρήστες, ανεξάρτητα από τη χημική σύνθεση, τη φύση, τη μάρκα, την κατάσταση και την προέλευσή τους.

Βάσει των νέων κανόνων, οι νέες μπαταρίες πρέπει να περιέχουν ένα ελάχιστο ποσοστό ανακτημένου κοβαλτίου (16%), μολύβδου (85%), λιθίου (6%) και νικελίου (6%) από μεταποιητικά απόβλητα και απορρίμματα καταναλωθέντων προϊόντων.

Δείτε ακόμη: Green NCAP: Δοκίμασε 5 μοντέλα, μόνο 1 πήρε «άριστα»

Απλούστευση της αφαίρεσης και αντικατάστασης των μπαταριών

Επίσης, οι νέοι κανόνες διασφαλίζουν την ευκολότερη αφαίρεση και αντικατάσταση μπαταριών και την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών. Οι φορητές μπαταρίες συσκευών πρέπει να σχεδιάζονται με τρόπο που να διευκολύνει την αφαίρεση και αντικατάστασή τους. Η απαίτηση αυτή θα γίνει υποχρεωτική τρεισήμισι χρόνια αφού τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες.

Θα διατεθούν δε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ισχύ, απόδοση, ανθεκτικότητα, χημική σύσταση των μπαταριών, καθώς και το σύμβολο "χωριστή συλλογή".

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...